Horticultorul.ro

mai 22 2021

Lunile cand fainarea la mar inregistreaza atacul maxim

Cunoașterea perioadei din an cand Fainarea marului (Podosphaera leucotricha) înregistrează primele atacuri asupra organelor marului: frunzulite, flori, lastari este importanta.

Cunoasterea perioadei din an când  atacul (virulenta)  este  maxima este de asemenea importanta pentru a efectua la timp a  tratamentele  pentru combaterea făinării.

I. Primele atacuri de Fainarea marului (Podosphaera leucotricha) debuteaza in intervalul martie –  aprilie. In lipsa primelor tratamente efectuate  la momentul oportun, pagubele vor fi mari si ireversibile,  întrucât ciuperca afectează   frunzulițele (viitoarea masa foliara) si viitoarele primordii florale (viitoarele flori).

Fig. 1 Fainarea marului (Podosphaera leucotricha), atac in luna martie – pe frunzulite si prezenta acesteia pe ramurile de 1 an

II. Urmatoarele atacuri deosebit de agresive  se vor înregistra in lunile mai-iunie cand ciuperca microscopica isi continua atacul asupra: frunzelor, florilor, fructelor abia formate si lastarilor.  Atacul de fainarea marului conduce rapid la compromiterea atat a recoltei din anul curent, cat si a viitoarei recolte întrucât o masa foliara redusa va influenta negativ in vara diferențierea viitorilor muguri de rod.

Fig. 2 Fainarea marului (Podosphaera leucotricha), atac pe frunze si lastari in luna mai

III. In condiții de mediu favorabile atacul de fainarea marului (Podosphaera leucotricha) va continua pana la mijlocul verii, afectând grav organele mărului si creind astfel premisele transmiterii unei surse consistente de infecție pentru anul următor.

Fig. 3 Fainarea marului (Podosphaera leucotricha), atac pe frunze  si lastar in luna iunie

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Lunile cand fainarea la mar inregistreaza atacul maxim

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii