sept. 22 2024

Mana Castravetilor: cauza, identificare, prevenire

Denumire stiintifica: Pseudoperonospora cubensis sin. Peronoplasmopara cubensis, Peronospora cubensis, Plasmopara cubensis

Denumire populara: Mana castravetilor

Denumire populara in engleza: downy mildew of cucurbits

Cauza: boala este provocata de infectia cu ciuperca microscopica Pseudoperonospora cubensis

Mana  Castravetilor este una din cele mai grave boli intalnite la culturile de castraveti din spatii protejate (solar, sera), gradina, camp.

Plante atacate/gazda: Castravetele, Pepenele verde, Pepenele galben,  Dovleacul comestibil (Cucurbita maxima), Dovleacul moscat placintar (Cucurbita moschata), Dovlecel (Cucurbita pepo var. giromontiina), Dovleacul de ceara (Benincasa hispida), Lufa (Luffa cylindrica), Tigva (Lagenaria siceraria), etc. Ciuperca infecteaza peste 40 de specii de cucurbitacee.

Mana castravetilor (Pseudoperonospora cubensis) este principala boala din cultura de castraveti, iar in conditii de mediu favorabile la soiurile/hibrizii sensibile boala toate distruge rapid cultura  provocand pagube insemnate – nici nu ajungem sa recoltam mare lucru ca plantele vor fi deja distruse in proportie de 90 pana la 100 %.

Fig. 1 Mana castravetilor (Pseudoperonospora cubensis)

 

Ecologia bolii /Conditii de mediu / Factorii de mediu favorizanti pentru Mana la Castravete:

Aparitia manei la cultura de castravete este favorizata de  prezenta picaturilor de apa pe frunze (o pelicula de apa  din – roua, ploaie, irigare prin aspersie, ceata, etc.) timp de minim 45 minute, umiditate atmosferica relativa ridicata de peste 85% timp de  6-7 ore, temperaturi atmosferice optime intre 15-20°C, zile cu nebulozitate accentuata. Ciuperca infectează plantele intr-un interval larg de temperaturi 5-30°C.

Temperaturile mai ridicate de peste 30°C  si umiditatea relativa a aerului sub 75% scad riscul de infectie.

 

Descrierea agentului patogen

Conidioforii (sporangioforii) ciupercii isi fac aparitia din stomatele frunzelor (intre 1-5 conidiofori/stomata, pot fi solitari sau grupati), acestia sunt incolori, in treimea superioara conidioforii se ramifica dihotomic (in doua parti egale) si au la capete varfurile subtiri si curbate. In varfurile ramificatiilor conidioforilor se gaseste o singura conidie (sporangiu) de culoare cenusie-violet, de forma ovoida sau elipsoidala, cu dimensiuni 19-40 x 14-24 µm.

Prin germinarea conidiilor apar 2-15 zoospori sferici mobili care sunt de cca. 15-20 microni în diametru, si care înoată in apa.

In tesuturile organelor atacate se pot forma si spori de rezistenta, acestia au pereții groși si sunt denumiți –  oosporii ciupercii, prin acesti spori ciupera supravietuieste in perioada de iarna (anotimpul rece), acestia rezista la temperaturi scazute si uscaciune. Miceliul ciupercii (sifonoplast) se regaseste si se dezvolta in spatiile intercelulare ale tesuturilor organelor infectate, este hialin (incolor, transparent) si neseptat.

Fig. 2 Mana castravetilor (Pseudoperonospora cubensis) 

 

Ciclul bolii:

Sursa initiala de infectie a culturilor de castraveti cu ciuperca Pseudoperonospora cubensis este reprezentata in general de buruieni sau plante cultivate in spatii protejate (sere si solarii). Tot o sursa primara de infectie o constituie si oosporii ciupercii (spori de rezistenta) din care poate porni infectia primara.

In conditii de mediu favorabile sporii ciupercii care ajung pe suprafata umeda a organelor plantei (frunze) vor germina si vor infecta frunza prin stomate, de asemenea se va petrece si eliberarea a numerosi spori mai mici denumiți  zoospori (pot fi eliberati la temperaturi intre 6-27°C), care inoata in pelicula de apa invectand in continuare frunzele prin stomate.  Zoosporii se inchisteaza in stomatele frunzelor si germineaza infectand astfel prin stomate organul atacat.

Perioadele necesare pentru infectie variaza in funtie de conditiile de madiu astfel: la 10-15°C infectia are loc in cca. 12 ore; la 15-19°C infectia are loc in cca. 6  ore; la 20-25°C infectia are loc in cca. 2 ore. Sporularea (aparitia de noi spori/conidii si diseminarea acestora) are loc la 4-5 zile de la infectie.

Sporii ciupercii/conidiile se raspandesc rapid prin curentii de aer (vant) la distante foarte mari, unelte contaminate, echipamente, insecte, hainele lucratorilor, mainile lucratorilor, etc.

Fig. 3 Mana castravetilor (Pseudoperonospora cubensis)

 

Semnele atacului (simptome-identificare) si  Afectarea plantelor de catre Mana castravetilor

Simptomele apar la cca. 4-12 zile de la infectia plantei de catre ciuperca Pseudoperonospora cubensis care provoaca mana la castraveti.

Mana castravetilor  ataca aproape toate organele plantei ca: frunze, flori, fructe si vrejii.

Boala debuteaza pe frunze, prin aparitia unor pete de culoare verde-galbuie, ce vor devenii galbene si la final brun-deschise. Adesea, petele au o forma poligonala – limitate de nervuri. Pe fata inferioara a frunzei apare un puf cenusiu-violaceu, reprezentand fructificatiile ciupercii, Vezi fig. Atacul poate este confundat adesea cu cel provocat de bacteria Pseudomonas lachrymans care provoaca boala  Patarea unghiulara la castraveti.

Datorita atacului  frunzele se usuca si cad.

Atunci cand mana castravetilor are conditii favorabile de dezvoltare, completate si de lipsa tratamentelor cu fungicide specifice, boala se extinde rapid la tecile frunzelor – conducand in final la pierderea rapida a frunzelor „uscarea frunzelor”.  Atacul manaei castravetilor continua pe florile si fructele tinere „provocand caderea acestora”, in final atacul ciupercii ajunge pe vrejii plantei conducand la uscarea acestora si compromiterea culturii, Vezi fig.

Daca boala afecteaza plantele tinere, ci soiurile/hibrizii sunt sensibili la atac, in lipsa tratamentelor plantele vor pieri rapid.

 

Masuri de Prevenire si Combatere pentru Mana Mana castravetilor

♦  Folosirea soiurilor/hibrizilor cu toleranta/rezistenta la mana castravetilor. Exista numeroase soiuri/hibrizi cu toleranta ridicata la mana castravetilor;

♦  Rotatia culturilor, rotatia se face la un interval de 4-5 ani;

♦  Evitam in totalitate irigarea prin aspersie;

♦  Irigarea plantelor prin picurare, prin rigole;

♦  Aerisirea serei si solarului in vederea scaderii umiditatii relative a aerului;

♦  Cresterea distantelor intre randuri poate conduce la reducerea presiunii atacului de mana la castraveti;

♦  Practicarea culturii pe plasa si spalieri;

♦  Infiintati cultura in locuri luminoase (lipsite de umbra) cu o buna circulație a aerului, pentru a favoriza astfel uscarea rapida a apei prezente pe frunze;

♦  Efactuarea unei araturi adanci;

♦  Adunarea si arderea plantelor infectate;

♦  Eliminarea imediata a primelor frunze infectate;

♦  Efectuarea de tratamente cu fungicide specifice.

 

Fungicide/substante active  utilizate in combaterea bolii:

“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

I.  Tratamente Foliare Preventive (previn aparitia bolii):

•  Infinito 687,5 SC (62,5 g/l fluopicolide + 625 g/l propamocarb clorhidrat);

•  Ortiva/Amistar (250 g/l azoxistrobin);

•  Aliette 80 WG (fosetil de aluminiu 800 g/kg);

•  Previcur Energy (fosetil 310 g/l + propamocarb 530 g/l); etc.

 

II.  Tratamente Foliare Curative (pot incetinii boala – la debut) cu:  

•  Infinito 687,5 SC (62,5 g/l fluopicolide + 625 g/l propamocarb clorhidrat); etc.

Verificati atent pe eticheta pesticidelor „timpul de pauza” (perioada care trebuie sa treaca de la aplicarea pesticidului – pana la recoltare). Respectati cu strictete timpul de pauza pana la recoltare.

“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 4 Mana castravetilor (Pseudoperonospora cubensis)

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Mana Castravetilor: cauza, identificare, prevenire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii