aug. 30 2015
Patarea purpurie-rosie la capsun (Diplocarpon earliana)
Denumire populara: Patarea purpurie la capsun, Patarea rosie a capsunului
Denumire stiintifica: Diplocarpon earliana sin. Diplocarpon earlianum, Marssonina fragariae, Marssoniella fragariae, Diplocarpon earlianum, Ascochyta fragariae, Fabraea earliana, Gloeosporium fragariae, Leptothyrium fragariae, Peziza earliana, etc.
Denumire populara in engleza: leaf scorch of strawberry, leaf spot of strawberry
Patarea purpurie a capsunului (Diplocarpon earliana) alaturi de patarea alba (Mycosphaerella fragariae) este una dintre cele mai frecvente si grave boli foliare la culturile capsun. Aceasta poate compromite grav masa foliara si producția de fructe, inregistrandu-se pierderi cantitative si calitative de pana la 90 %.
Boala este raspandita in Europa, Africa Centrala si de Sud, America, Australia, etc.
Plante gazda: capsunul
Cauza bolii:
Boala este provocata de ciuperca Diplocarpon earliana si ataca frunza, pețiolul, pedunculul floral, florile, fructele.
Ciuperca dezvolta pe organele atacate sub-cuticula acervuli (lagar de conidiofori cu conidii), Vezi fig. Conidiile sunt hialine (au transparenta sticlei), compuse din doua celule inegale (celula superioara este mai mare, curbata) de 20-30 x 5-7 µm, Vezi fig.
Ciuperca dezvolta pe organele atacate apotecie in forma de disc de culoare maro-inchis pana la negru, scufundat in tesut. Ascile sunt oblong-cilindrice, contin 8 spori, de 50-80 x 15-20 µm. Ascosporii sunt elongat-eliptici, drepti sau curbati, hialini, inegali, cu o septa transversala, de 20-28 x 4-5 µm.
Biologia & ecologia bolii:
Aparitia bolii este favorizata de: prezenta apei pe frunze (precipitatii, irigare prin aspersie, roua) timp de 10-20 ore; temperaturi favorabile in intervalul 15-30°C si optime de 15-25°C. Odata boala instalata isi poate continua evolutia si toamna-tarziu, iarna sub zapada la -3 … 3°C; Primele semne apar primavara in conditii optime, in aproximativ 7-14 zile de la infectie.
Agentul patogen este raspandit cu usurinta cu ajutorul apei din roua, ploaie & irigatii prin aspersie.
Transmiterea agentului patogen de la un an la altul se face prin intermediul frunzelor infectate intrucat acervulii pot ramane in stare latenta o perioada lunga in frunzele uscate si se matureaza rapid in perioadele umede, eliberand conidiile (Vezi fig.).
Conidiile adera la organele atacate, germineaza si patrund prin cuticula dezvoltand un miceliu intercelular si subcuticular. Maturarea acervulilor are loc in conditii optime la 1-25 zile de la infectie.
Semnele atacului si afectarea plantelor de catre patarea rosie-purpurie la capsun:
Ciuperca ataca numeroase organe ale plantei ca: frunzele, pețiolul frunzei, pedunculul floral, florile, fructele.
Primele semne apar la inceputul primaverii pe frunzele abia aparute. Atacul este mult mai virulent la sfarsitul primaverii, in ultima luna de vara si toamna.
Atacurile virulente (agresive) se dezvolta din conidiile prezente in acervulii (aflati in stare latenta in frunze) care se matureaza repede in perioadele umede.
I. Pe frunze apar doua tipuri de pete:
a) mai putin numeroase 0.6-1.3 cm in diametru. Acestea sunt de culoare rosie sau purpurie cu zona centrala maronie (aspect de arsura);
b) pete numeroase de 1-5 mm in diametru, culoare purpurie spre bruna. Zona centrala devine alba sau gri, (simptome foarte asemanatoare cu cele cauzate de Mycosphaerella fragariae, acestea pot conduce usor la confuzie). Petele se contopesc (fuzioneaza) si zona afectata devine purpurie-rosie. Odata ce boala avanseaza frunzele devin brune-arse si se usuca.
II. Pe petiol apar pete de-a lungul acestuia, usor scufundate, de culoare purpurie-maro sau rosu-maro. Intr-un stadiu avansat acestea formeaza un brau in jurul petiolului si conduc la uscarea frunzelor.
III. Pe flori la peduncul si pedicel apar pete longitudinale – alungite de cupoare purpurie, la atacuri severe florile si fructele se pot usca. Petalele infectate se usuca, se desprind si pe sepale apar pete brune neregulate. Fructele atacate sunt greu vandabile datorita aspectului.
Observand zonele afectate, cu ajutorul microscopului putem identifica cu usurinta acervulii atunci cand apar, acestia au aspect de picaturi de gudron – Vezi fig.
Prevenirea si combaterea bolii:
- Irigarea prin picurare;
- Cultivarea capsunului pe soluri bine drenate;
- Asigurarea unei densitati optime pentru a favoriza buna circulatie a aerului;
- Alegem locuri insorite pentru a favoriza uscarea rapida a apei prezente pe frunze;
- Cultivarea de soiuri cu toleranta la ciuperca;
- Infiintarea culturii cu plante libere de agenti patogeni;
- Combaterea buruienilor;
- Fertilizarea moderata cu azot;
- Dupa recoltarea fructelor, frunzele se cosesc si se ard impreuna cu materialul de mulci (paie);
- Monitorizarea plantelor din cultura si aplicarea de tratamente cu fungicide la primele semne;
Fungicide/substante active utilizate in diverse tari ale lumii la patarea purpurie a capsunului (Diplocarpon earliana):
“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
- difenoconazol;
- cyprodinil.
“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Patarea purpurie-rosie la capsun (Diplocarpon earliana)