mai 30 2019

Plosnita cerealelor-Eurygaster maura: identificare-combatere

Ordinul: Heteroptera (plosnite)

Familia: Scutelleridae

Denumire populara: Plosnita cerealelor

Denumire stiintifica: Eurygaster maura

Daunatorul este raspandit in: Europa, Asia Mica, Africa de Nord

Plosnita cerealelor  (Eurygaster maura)  este un daunator intalnit la culturile de cereale paioase unde poate provoca pierderi.

Plante atacate: cereale cultivate  (grau, triticale, orz, ovaz, porumb, porumb zaharat, porumb de floricele, etc.) si alte graminee (Lolium spp., Poa spp., Festuca spp., etc.).

Biologia si descrierea/identificarea daunatorului:

Adulții – lungi de 0,7-1 cm, forma ovala, culoare este crem cu desene maro,  Vezi fig.; capul are forma de triunghi si este usor aplecat. Femelele depun grupat cate 10-12 oua in doua-trei (2-3) rânduri paralele in special pe partea inferioara a frunzelor (spatele frunzelor).  In perioada mai-15 iunie o femela depune cca. 40 oua.

Ouale – sunt sferice, verzui-deschis, usor-translucide, cu diametru de 1 mm. Perioada de incubatie dureaza cca. 2 saptamani.

Nimfele  – sunt oarecum asemănătoare cu adulții ca forma si culoare, singura diferența consta in faptul ca nimfele sunt nearipate.  Nimfele  trec prin 5 stadii  de dezvoltare pe parcursul a cca. 4 săptămâni. In stadiul I – nimfele nu sunt mobile.

Ciclul biologic:

Insecta are 1 generatie/an (monovoltina).

Primăvara la mijlocul lunii aprilie (13°C), adultii hibernanti devin activi, se hranesc si migreaza catre culturile de cereale, are loc copulatia si isi depun ouale pe tulpinile si  frunzele de cereale paioase (prefera partea inferioara a frunzei „spatele”) in intervalul mai- 15 iunie. Incubatia se desfasoara pe parcursul a 12-14 zile, dupa care apar nimfele  (se hranesc si naparlesc de 5 ori). Perioada de la nimfa la adult  dureaza 4 saptamani, iar in intervalul iulie-august apare o noua generatie de adulti, care se hranesc si odata cu venirea iernii intra in hibernare.

Daunatorul ierneaza  (diapauza de iarna) in stadiu de adult in litiera (frunzele cazute pe sol din gradini, perdele forestiere, paduri).

Atacul, semnele atacului si afectarea plantelor:

Plosnita cerealelor  (Eurygaster maura)  in stadiu de adult-nimfa  poseda un aparat de intepat si supt cu ajutorul caruia isi injecteaza saliva urat mirositoare in organele plantelor (prin canalul salivar). Saliva de plosnita are rolul de a lichefia  tesuturile organelor plantei pentru a fi consumate de catre plosnita (prin canalul alimentar). In zonele unde insecta inteapa apar pete de decolorare – de culoare galbena sau maronie.

Atacul se manifesta asupra diferitelor organe ale plantei ca: frunze, tulpini, organele florale,  boabe.

Plantele atacate sunt puternic afectate:  infratesc excesiv;  nu formeaza boabe,  spice, sau au spice cu boabe mici.

Atacul asupra tulpinii determina avortarea florilor din spic;

Boabele atacate devin șiștave (nedezvoltate, seci), au gust neplacut „respingator” (datorat salivei urat mirositoare) si sunt improprii pentru consumul uman sau animal;

Combatere:      

Aplicarea de tratamente foliare cu insecticide specifice pentru plosnitele cerealelor cand adultii, nimfele  isi fac aparitia.

Insecticide specifice:  Poleci (deltametrin 25 g/l); etc.

 “Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Plosnita cerealelor (Eurygaster maura)

Fig. 2 Plosnita cerealelor (Eurygaster maura)

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Plosnita cerealelor-Eurygaster maura: identificare-combatere

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii