apr. 12 2016

Sulfatul de cupru-Piatra vanata: utilizare in Horticultura

Sulfatul de cupru - Piatra vanata_1Sulfatul de cupru (CuSO4) denumit populat si Piatra vanata este o sare cristalina de culoare albastra folosita de foarte mult timp in prepararea zemei bordeleze (sulfatul de cupru neutralizat cu hidroxidul de calciu).

Sulfatul de cupru este se utilizeaza ca: dezinfectant, fertilizant, fungicid, bactericid. Acesta avand un rol important in cresterea si protectia plantelor.

Marea majoritate a fermierilor sau gradinarilor folosesc sulfat de cupru neutralizat cu hidroxid de Ca  (Zeama bordeleza, produs BIO):  pentru a preveni sau trata numeroase boli la plante.

Cantitatea de sulfat de cupru utilizata trebuie dozata corespunzator, acesta avand atat efecte pozitive cat si negative asupra plantelor; acesta este si motivul pentru care spre comercializare nu se mai gaseste decat Zeama bordeleza.

Protectie impotriva ciupercilor patogene

Sulfatul de cupru in amestec cu Varul stins (hidroxidul de Ca) si apa, rezulta zeama bordeleza, aceasta utilizandu-se frecvent pentru tratamente de iarna – in repaus vegetativ la pomi fructiferi si vita de vie dar si in perioada de vegetatie aplicata foliar (pe frunze) pentru prevenirea sau tratarea bolilor fungice (cauzate de ciuperci) si bacteriene (bacterioze) la numeroase culturi horticole.

Zeama bordeleza se aplica preventiv (fungicid de contact) dar si in ameste c cu un fungicid sistemic sau translaminar-sistemic.

Utilizarea unei cantitati prea mari de Sulfat de cupru, poate creste cantitatea de Cupru din sol, si atunci solul devenind toxic pentru plante (poluarea solului cu metale grele). Excesul de Sulfat de cupru in sol se observa prin decolorarea frunzelor (cloroze) si afectarea radacinilor plantelor (se observa o crestere mai lenta sau chiar ofilirea plantelor).

Efectul sulfatului de cupru asupra fructelor 

Efectul administrarii in exces a Sulfatului de cupru, se poate observa la fructe prin continutul acestora mai scazut in zaharuri si o scadere semnificativa a gustului fructelor.

Printre plantele mai sensibile la excesul de Sulfat de cupru se numara: afinul de cultura, tomatele, vinetele, ceapa, pastarnacul, morcovul, telina, pepenele verde, sfecla, salata, spanacul.

Pentru a avea fructe si legume gustoase trebuie dozata cu mare atentie cantitatea de Sulfat de cupru folosita sau utilizarea numai a produselor standardizate si omologate din fitofarmacii care poarta denumirea de Zeama bordeleza.

Imbogatirea solului

Solul, in general contine cupru sub diferite forme, fara o cantitate suficienta de cupru, plantele vor suferii carente.

Mentinerea la o valoare optima a cuprului in sol este foarte importanta pentru plante.  Valorile lui sunt influentate de pH solului si de cantitatea de materie organica. Solurile cu un deficit de cupru sunt cele turboase si acide.

Daca solul cultivat prezinta deficit de cupru, se recomanda administrarea sulfatului de cupru pentru ca fertilizant, acesta fiind un nutrient foarte important in cresterea si dezvoltarea plantelor.

Solurile cu deficit de cupru vor determina la plantele cultivate: cloroze, frunze ingalbenite, dimensiuni reduse (crestere slaba), inflorire intarziata, lipsa florilor, sterilitatea plantelor, fructe foarte mici sau chiar moartea plantelor tinere.

Pentru prevenirea deficitului de cupru se recomanda  aplicarea prin pulverizare foliar de zeama bordeleza, sau la sol (ca ingrasaminte).

Solurile cu exces de cupru determina schimbarea culorii fruzelor la plante din verde in albastrui apoi galben-maroniu, reduce germinarea semintelor si reduce vigoarea plantelor. Datorita solubilitatii scazute a cuprului, acesta poate sa persiste in sol ani de zile.

Atentie !!! – va recomandam sa utilizati doar Zeama Bordeleza gata preparata si omologata achizitionata din magazine de specialitate.

Sulfatul de cupru - Piatra vanata si utilizarea sa in Horticultura

Fig. 1 Sulfatul de cupru – Piatra vanata si utilizarea sa in Horticultura

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Sulfatul de cupru-Piatra vanata: utilizare in Horticultura

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii