Horticultorul.ro

mart. 06 2022

Tratament la pomi dupa taierea – curatatea in uscat (repaus vegetativ)

Lucrarile de taiere la pomi in uscat (repaus vegetativ) au loc in general in intervalul  15 februarie – martie, in fenofazele: BBCH 00 (repaus vegetativ total, mugurii sunt total inchisi si au solzii foarte apropiati) – BBCH 01 (dezmugurire, mugurii sunt umflati, alungiti, bombati, solzii se departeaza si au marginile de culoare deschisa).

In urma taierilor in uscat, pe pom raman numeroase rani care pot fi poarta de infectie pentru boli grave micotice (cauzate de ciuperci) sau bacteriene (cauzate de bacterii). Dintre  bolile grave ce trebuie prevenite cu acest tratament amintim: monilioza, rapăn, foc bacterian, nectria-cancerul deschis al pomilor, ciuruirea micotica a frunzelor (Stigmina carpophila), etc.

Tratamentul cu produs cupric (Coprantol DuoZeama bordeleza, Triumf, Champ 77 WG)  are rol in dezinfecția rănilor provocate prin lucrarea de tăiat si prevenirea atacului unor boli grave (monilioza, rapăn, foc bacterian, nectria, ciuruirea micotica, etc.).

Tratamentul se efectueaza atunci cand conditiile meteo o permit:  temperaturi pozitive, de peste +5ºC,  fara vant si ploaie.

Tratamentul/stropirea imediat dupa finalizarea lucrarii de taiat in repaus vegetativ (curatarea pomilor in uscat) presupune îmbăierea pomilor (trunchiul si ramurile) cu solutia de stropit pana la punctul de scurgere.

Imediat dupa taierea pomilor este recomandat sa aplicam urmatorul tratament cu unul (1) dintre produsele cuprice (stropire albastra):

I. Tratamentul se poate efectua utilizand la alegere unul dintre numeroasele produse cuprice ca:

♦  Coprantol Duo (28 % cupru: hidroxid de cupru şi oxiclorură de cupru). Doza pomi: 29 g/10 l apa, Doza vita de vie: 25 g/10 l apa;

♦  Zeama bordeleza (sulfat de cupru neutralizat cu lapte de var), se cumpara produs comercial gata preparat;

♦  Triumf  (40 % cupru metalic din hidroxid de cupru). Doza: 25 grame in 10 l apa;

♦  Champ 77 WG (50 % cupru metalic din hidroxid de cupru). Doza: 20 grame in 10 l apa;

II. Odata cu produsul cupric, in solutia de stropit se poate adauga la alegere si un (1) insecticid cu rol in combaterea daunatorilor de sezon la pomi (afide, gargarite, etc.):

♦  Mospilan 20 SG (acetamiprid 200 g/kg);

III. Exemplu de tratament aplicat imediat dupa taierea pomilor in uscat (repaus vegetativ):

Exemplu: Champ 77 WG + Mospilan 20 SG.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Tratament la pomi dupa taierea – curatatea in uscat (repaus vegetativ)

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii