mai 09 2016
Altoirea Tomatelor/Rosiilor: tehnologie completa
Tomatele (Lycopersicum esculentum) sunt cele mai populare legume din lume, ele pot fi cultivare in aproape toate tipurile de sol.
O serie de factori (boli, daunatori, temperatura solului/substratului, umiditaea solului/substratului, aprovizionarea cu minerale) pot influenta recoltele atat din camp cat si din gradini. Studiile realizate pentru a avea o productie cat mai buna, au condus fermierii si gradinarii, la metoda altoirii tomatelor.
Metoda de altoirea la tomate a fost pentru prima data incercata de catre japonezi, de unde si denumirea de „altoire japoneza„, metoda ce permite sa se altoiasca varietatea dorita de tomate cu un portaltoi viguros si rezistent la boli si daunatori.
Altoirea tomatelor reprezinta o tehnica tot mai des inatalnita, in ultima perioada. In numeroase tari pentru infiintarea culturii de se utilizeaza pe scara larga rasaduri de tomate altoite, acestea oferind numeroase avantaje:
– rezistenta sporita la boli: micotice (Fuzariuum oxysporum f.sp.lycopersici rasa 1, 2; Veticillium spp.; Corynebacterium spp.; Boala Corky – Pyrenochaeta lycopersici); viroze: Virusul Mozaicul Tutunului – TMV.
– rezistenta crescuta la daunatori: nematozi;
– creste vigoarea plantelor dar si calitatea si cantitatea productiei;
– toleranta mai mare la diversi factori ecologici limitativi (sol, temperatura, umiditate);
-asigura o absorbtie mai buna a elementelor nutritive din sol/substrat;
Alegerea portaltoilor pentru tomate
Alegerea portaltoiului de tomate are o mare importanta, deoarece acesta trebuie ne ofere cat mai multe avantaje. In prezent exista portaltoi pentru tomate obtinut de la specii salbatice de tomate (Licopersicon hirsutum) sau din specii de tomate cultivate (Licopersicon esculentum).
Producerea rasadurilor de altoi si portaltoi se realizeaza in spatii protejate (sere, solarii, rasadnite), unde exista conditii optime de temperatura si umiditate.
Substratul se recomanda sa fie format dintr-un amestec de turba, pamant de frunze, mranita si nisip sau amestecuri special create pentru rasaduri.
Semanarea semintelor de altoi se seamana la o adancime de 0,5 cm, in ghivece sau tavite alveolate cu latura de 3-5 cm (Vezi fig.).
Semanarea semintelor de portaltoi se seamana in ghivece sau tavite alveolate cu latura de 3-5 cm (Vezi fig.).
Perioada de semanare a semintelor pentru portaltoi trebuie sa fie cu 5-10 zile inainte de semanarea altoiului.
Ex. Semanatul semintelor de portaltoi de tomate (Maxifort F1) apoi dupa 3-4 zile se poate semana altoiul.
Temperatura optima este de 25-30°C, pana se produce germinarea, apoi in perioada de crestere a cotiledoanelor de 18°C.
Momentul de altoire al rasadurilor de tomate este atunci cand acestea au 2-3 saptamani de la rasarire, 2-3 frunze adevarate si cand tulpinile altoiului si portaltoiului au grosimi asemanatoare (1,5 mm). Momentul trebuie ales si tinand cont si de inaltimea portaltoiului, deoarece acesta trebuie sectionat la circa 2 cm de la colet. Sectionarea portaltoiului la o inaltime mai mare, poate influentata stabilitatea altoiului, iar la o inaltimea prea mica, altoiul poate dezvolta radacini adventive, ducand la separarea acestuia de portaltoi.
Metoda de altoire utilizata la tomate se mai numeste si „Metoda de altoire japoneza„, in care ne sunt necesare: o lama sau bisturiu sau lama de ras clasica; tuburi/cleme de silicon (adaptate la dimensiunea rasadurilor); dezinfectanti (etanol) si apa sterila.
Se taie cu ajutorul unei lame – de ras clasice sau bisturiu portaltoiul in unghi de 45° sau pe orizontal, deasupra funzelor cotiledoanelor, lasand 2 cm de la colet (Vezi fig.).
Altoiul va fi si el taiat (sectiunat) tot in unghi de 45° sau orizontal la circa 1 cm sub cotiledoane. Taietura trebuie sa fie de aceeasi marime cu cea din portaltoi, pentru o altoire reusita (Vezi fig.).
Se pozitioneaza ½ din tubul/clema de silicon pe partea superioara a portaltoiului, apoi se introduce altoiul in clema elastica pana cand se realizeaza contactul direct cu portaltoiul.
Perioada de calusare dureaza circa 5-6 zile, ea reprezentand cel mai important process din cadrul metodei de altoire.
Conditii necesare pentru o calusare optima:
- Umiditatea atmosferica relativa pentru inceput trebuie sa fie de 95%- 98%, apoi se va reduce gradual;
- Utilizarea foliei de plastic si pulverizarea cu apa sterila a rasadurilor sunt necesare pentru mentinerea umiditatii relative la nivelul optim;
- Temperatura optima poate varia intre 28-29°C in camera de calusare, apoi se va reduce la 25°C in perioada de crestere;
- Se recomanda o lumina mai slaba (obtinuta prin umbrire cu plase de umbrire) pentru 1-2 zile de la momentul altoirii, apoi lumina suficienta (dar nu direct de la soare), pentru intreaga perioada de calusare;
- Sisteme de incalzire pentru noptile cu temperaturi scazute;
- Se recomanda udarea noilor plante altoite cu o cantitate moderata de apa, excesul de umiditate in substart poate prelungi sau impiedica calusarea;
- Se folosesc spatii protejate (sere, solarii) cu conditii controlate inclusiv instalatie de ceata artificiala;
Adaptarea rasadurilor altoite – reaclimatizarea se va face treptat pe perioada a 3-5 zile, perioada in care vom scadea treptat atat temperatura (22°C ziua) cat si umiditatea atmosferica relativa – la 60-80%.
Cresterea rasadurilor are loc cel mai bine la o temperatura de 18°C si umiditate relativa a aerului de 30%.
Plantarea rasadurilor de tomate in camp si gradina se face cand temperatura solului este de 8-10°C (dupa 10-15 mai).
Pentru plantare se utilizeaza plante care au 40 zile de la altoire si au dezvoltate 4-5 frunze adevarate.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Altoirea Tomatelor/Rosiilor: tehnologie completa