nov. 19 2021

Ardeiul Habanero (Capsicum chinense ‘Habanero’)

Ardeiul Habanero (Capsicum chinense ‘Habanero’) – este o varietate de ardei iute,  originar din America de Sus (Mexic), cultivat si in Romania la ghiveci, in spatii protejate (sera, solar), in gradina, câmp.

Numele de Habanero  isi are originea in Cuba si provine de la orasul Habana (cunoscut in Europa ca Havana), localitate in care comerțul cu ardei Habanero era bine reprezentat.

Ardeiul chili Habanero este cultivat pe suprafete intinse si se obtin productii de calitate superioara in peninsula Yucatán din Mexic.

Ardeiul Habanero este cunoscut ca fiind una dintre soiurile de ardei cele mai iuti din lume, acesta poate inregistra valori pe scara Scoville (cat de picant poate fi un ardei iute, en=Scoville Heat Units – SHU)  intre 100.000 – 445.000 (in functie de locul de cultura, soiul de Habanero). Un ardei este cu atat mai iute cu cat continutul in capsicina  (en= capsaicin) este mai mare.

Cultivarea ardeiului Habanero se poate face in grădini (din răsaduri), ca planta anuala, cultivat pentru fructele sale (întrebuințate in prepararea diferitelor retete culinare) sau in ghivece, ca planta ornamentala (in ghiveci) si pentru consumul fructelor extrem de iuți.

Plantele de ardei Habanero ajung la înălțimi de pana la 90 cm, au frunze mari, si pot dezvolta numeroase fructe (Vezi fig.).

Inflorirea la ardeiul Habanero are loc din luna iulie si poate dura pana toamna tarziu.

Florile la ardeiul Habanero sunt albe, de dimensiuni mici, formate din cinci petale.

Fructul de Habanero  are aroma specifica: de fructe tropicale (mango, ananas), dulce, usor afumat);  forma de păstaie (asemănătoare cu a unor lampioane), circa 2,5-6 cm lungime, 2,5-4 cm diametru.  Culoarea poate fi in functie de soi: rosu-aprins, portocaliu, galben-portocaliu, roz, maro-inchis.

Pe perioada sezonului de vegetatie plantele de ardei Habanero, necesita amplasarea in locuri insorite, cu sol/substrat bine drenat cu fertilitate medie.

Producerea rasadurilor de Habanero  se realizeaza din seminte. Semintele de ardei Habanero se seamana la o adancime de 0,5 cm si la o distanta de 4-5 cm intre ele (daca nu se repica).

Recoltarea fructelor de ardei Habanero se poate face cand acestea au ajuns la maturitate de recoltare: cand gustul, forma si culoarea (ex. rosu intens) lor sunt asemanatoare cu cele ale soiului cultivat. Primele fructe se pot recolta la cca. 3 luni de la plantarea rasadurilor.

Ardeiul Habanero poate fi folosit in salate, sosuri, uscat, murat, congelat, piure de chili, pasta de chili, dulceata de ardei, salsa, etc.

Soiuri de ardei Habanero: Habanero Red, Caribbean Red, Habanero Condor’s Beak, Yucatan White, White Bullet Habanero, Habanero el Remo, etc.

Fertilizarea se poate face utilizând ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare, foliare.

Danatori la Ardeiul Habanero  sunt cei specifici ardeiului;

Boli ale Ardeiului Habanero  sunt cele specifica ardeilor.

Fig. 1 Ardeiul Habanero (Capsicum chinense ‘Habanero’)

Fig. 2 Ardeiul Habanero (Capsicum chinense ‘Habanero Red’)

Fig. 2 Ardeiul Habanero (Capsicum chinense ‘Habanero Red’)

Fig. 3 Ardeiul Habanero (Capsicum chinense ‘Habanero Red’)

Fig. 4 Ardeiul Habanero (Capsicum chinense ‘Habanero Red’)

Fig. 5 Ardeiul Habanero (Capsicum chinense ‘Habanero Red’)

Ardeiul Habanero_seminte_08

Fig. 6 Ardeiul Habanero – Seminte (Capsicum chinense ‘Habanero Red’)

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Ardeiul Habanero (Capsicum chinense ‘Habanero’)

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii