Horticultorul.ro

aug. 25 2012

Arsura solara la Tomate: metode de prevenire eficiente

In lunile calduroase de vara fructele de tomate pot fi afectate grav de catre arsura solara (Vezi fig.). Arsura solara (actiunea directa a razelor solare) poate provoca pierderi mari culturilor de tomate din camp si gradina.

Semnele (simptomele arsurii solare)

Arsura solara afecteaza fructele de tomate aflate sub directa incidenta a razelor solare.

Fructele afectate de arsura solara, capata o culoare gri-alb-laptoasa (Vezi Fig.), nu se mai coc, devin tari si pot aparea chiar pete de arsura (Vezi fig.).­ Alternarioza tomatelor se instaleaza rapid pe zonele din fruct afectate de arsura solara.

 

Masuri de protectie­

♦   Masura de protectie ideala este reprezentata de amplasarea unei plase de umbrire (Vezi fig.). Amplasarea plasei de umbrire se va face atat deasupra culturii de tomate cat si lateral (pe partea cu expozitie solara prelungita);

♦   Realizarea unor perdele de protectie din 2-3 randuri de prorumb in jurul culturilor de tomate, acestea vor asigura doar o protectie partiala (laterala) si nesatisfacatoare;

♦   Alegerea frunzelor si copililor astfel incat sa protejeje fructele de tomate, si aceasta este o masura de protectie doar partiala si nesatisfacatoare;

♦   Aplicarea (stropirea) pe fructe a unor produse speciale (pe baza de argila, sunt raspandite in UE, dar nu si in Romania). Aceste produse formeaza un strat fin protector, cu protectia doar partiala.

♦   Mentinem un aparat foliar bine dezvoltat si sanatos prin aplicarea de tratamente (fungicide, insecticide, acaricide, etc.) si o fertilizare echilibrata (ex. tehnologia de fertilizare YARA).

Atentie!!! Utilizati doar plase de umbrire pentru plante (se cumpara de la magazine specializate), intrucat nu trebuie sa realizam o umbrire severa a tomatelor (tomatele sunt plante iubitoare de lumina si caldura, dar nu excesiva).

 

Umbrirea tomatelor

O usoara umbrire a culturilor de tomate cu ajutorul  plaselor de umbrire va reduce: temperaturile extreme din timpul zilei (in lunile calduroase de vara), precum si actiunea directa a razelor solare asupra fructelor de tomate.

Efectul benefic datorat umbririi se observa atat prin calitatea fructelor cat si prin noi cresteri si fructificari (care practic erau blocate stresul  temperaturilor extreme din timpul zilei).

In functie de fenofaza, locul de cultura, luna din an –  utilizam plase de umbire cu coeficient intre 20-35%.

Atentie !!! Desi multi incearca sa combata arsura solara cu fungicide, trebuie spus ca nu avem de a face cu o boala provocata de (ciuperci sau de bacterii) ci ne confruntam de fapt cu: influenta directa a razelor solare ce ard practic fructele de tomate si trebuiesc luate masurile in consecinta.

Arsura solara la Tomate -Rosii_1

Fig. 1 Arsura solara la Tomate „Rosii”

Arsura solara la Tomate -Rosii_2

Fig. 2 Arsura solara la Tomate „Rosii”

Arsura solara la Tomate -Rosii_4

Fig. 3 Arsura solara la Tomate „Rosii”

Arsura-solara-la-Tomate-Rosii_5.jpg

Fig. 4 Arsura solara la Tomate „Rosii”

Protectia-impotriva-Arsurii-solare-la-Tomate-Rosii_plasa-de-umbrire

Fig. 5 Protectia eficienta  impotriva – Arsurii solare la Tomate (Rosii) cu ajutorul plasei de umbrire

Arsura solara la Tomate

Fig. 6 Protectia eficienta  impotriva – Arsurii solare la Tomate (Rosii) cu ajutorul plasei de umbrire

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Arsura solara la Tomate: metode de prevenire eficiente

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii