aug. 07 2016
Secrete pentru coacerea fructelor de tomate
Odata cu venirea toamnei pot aparea conditii propice dezvoltarii bolilor foliare (mana la tomate, alternarioza la tomate), astfel tebuie efectuate tratamete in continuare pentru a mentine fructele ce urmeaza a se coace sanatoase.
Intruct tomatele sunt plante care au nevoie de caldura pentru a-si coace fructele, in perioada de toamna, putem apela la cateva trucuri pentru a determina coacerea tuturor fructelor de pe planta.
Fertilizarea cu ingrasaminte ce contin cantitati mai mari de Potasiu (K) asimilabil in doze adaptate fenofazei ajuta cel mai mult la coacerea rapida si uniforma (rosiile nu formeaza capac (umeri verzi la fructele de tomate), rosiile nu raman verzi la interior) a fructelor de Tomate.
Carnitul rosiilor (ruperea varfului tomatelor) reprezinta o lucrare ce asigura coacerea mai rapida a fructelor ramase pe planta, intrucat este impiedicata cresterea vegetativa dar si aparitia de noi flori sau fructe.
Copilitul (copilirea tomatelor) este o lucrare ce se impune pentru a grabi coacerea rosiilor.
Desfrunzitul – defolierea (eliminarea frunzelor îmbătrânite si epuizate) ajuta la coacerea mai rapida a fructelor de tomate.
Rarirea udarii-irigarii plantelor de tomate care au fructe la care trebuie grabita coacerea, incurajeaza coacerea fructelor ramase verzi pe planta.
Eliminarea tuturor florilor ramase pe planta, canalizeza toata energia plantei spre fructele care urmeaza a se coace.
Eliminarea frunzelor mici si a celor din partea inferioara a plantei, ajuta la coacerea fructelor ramase pe planta.
Inlaturarea frunzelor ingalbenite, patate sau bolnave este obigatorie, astfel toate rezervele plantei se distribuie catre maturarea fructelor verzi.
Eliminarea rosiilor mici din ciorchine si normarea numarului de fructe pe planta, astfel incat planta sa aiba timp sa-si dirijeze resursele catre maturarea acestora.
Odata cu scaderea temperaturilor, se recomanda acoperirea plantelor cultivate in gradina cu folie microporoasa (Agril), astfel, fructele vor beneficia de o temperatura mai mare, ajutand la coacerea acestora.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Secrete pentru coacerea fructelor de tomate