mai 01 2019
Cultivarea cepei de tuns la ghivece: cultivare, recoltare
Ceapa de tuns (Allium schoenoprasum) poate fi cultivata cu succes in containere (ghivece, jardiniere, etc.), oferindu-ne astfel permanent frunzele sale verzi, gustoase si aromate. Frunzele se consuma in stare proaspata sau in diverse preparate culinare.
Ghivecele cu ceapa de tuns pot fi păstrate in apartamente, verande, direct afara, sere, solarii, etc.
Primele frunze de ceapa de tuns se vor recolta la cca. 3-4 luni de la semanat, urmand ca sa putem recolta noi frunze (daca plantele sunt bine ingrijite) de 3-4 ori pe an.
Este bine sa cultivam un numar suficient de plante, astfel incat sa beneficiem in permanenta de frunze proaspete de ceapa de tuns (Allium schoenoprasum).
Factori ecologici limitativi pentru cultura de ceapa de tuns
Temperatura (caldura) – ceapa de tuns se incadreaza la plante putin-pretentioase fata de caldura.
Ceapa de tuns (Allium schoenoprasum) prefera temperaturi in intervalul 10…21ºC. Temperatura minima suportata este de 2ºC iar cea maxima 34ºC.
Lumina: ceapa de tuns este din punct de vedere al fotoperioadei este o planta de zi lunga (>14 ore). Ceapa de tuns este o specie cu temperament de lumina si semiumbra.
Umiditatea (apa):
Cultura de ceapa de tuns la ghiveci are cerinte ridicate fata de umiditatea din substrat, prefera substraturile reavene. Pentru recolte bogate se recomanda udarea periodica, dar moderata.
Substratul – Ceapa de tuns poate fi cultivata prin semanat direct in substrat universal din supermarket-uri. Reactia substratului: ceapa de tuns prefera un pH intre 6-6,7.
Cultivarea cepei de tuns la ghiveci:
In ghivece sau jardiniere punem pe fund un strat de drenaj de 1 cm (nisip), iar peste acesta substratul de cultura. Semintele le vom semana la o adancime de 0,7- 1 cm (prin imprastiere sau pe randuri) si o distanta intre acestea de cca 0,5 cm. Udam bine substratul cu picaturi mici de apa si acoperim ghivecele cu o folie stretch.
La 3-5 zile de la semanat si 24 ºC plantutele de ceapa de tuns (Allium schoenoprasum) isi fac aparitia si folia stretch trebuie indepartata imediat.
Vom uda moderat, dar nu excesiv si vom plasa ghivecele in locuri luminoase.
Fertilizarea: putem fertiliza plantele mature cu ingrasaminte specifice (conform recomandarilor de pe eticheta fiecarui fertilizant). Fertilizarea nu se face imediat după recoltare ci la jumătatea intervalului dintre doua (2) recoltari.
Recoltarea cepei de tuns:
Prima recolta are loc, cand plantele au frunze suficient de mari pentru a putea fi utilizate, cca. 15-25 cm inaltime (la cca. 70 – 120 zile de la infiintarea culturii). Vom taia frunzele cu o foarfeca la cca. 1 cm deasupra varfului de crestere.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Cultivarea cepei de tuns la ghivece: cultivare, recoltare