Horticultorul.ro

oct. 04 2016

Cultivarea morcovilor Nantes

Morcovi Nantes-cultivare_1Morcovii Nantes au fost descrisi pentru prima data in anul 1885, ca fiind morcovii cu radacina cilindrica, de 15-18 cm lungime, cu coaja neteda, dulce si de culoare portocaliu intens.

Specificul morcovilor Nantes este dat de varful rotunjit si forma cilindrica (de sus pana jos) a radacinii. Morcovii nantes sunt cultivati adesea datorita texturii crocante si dulcetei radacinii lor.Toate aceste caracteristici claseaza morcovii Nantes in topul preferintelor legumicultorilor si consumatorilor.

De-a lungul timpului, soiurile de morcovi nantes s-au diversificat, in prezent existand circa 40, toate fiind foarte apreciate.

Cultivarea morcovilor nantes se face in gradini sau camp, in spatii insorite, unde soarele poate ajunge cu usurinta la plante.

Pentru productii calitative si cantitative se recomanda instalarea unui sistem de irigare prin aspersie, acesta permitand aplicarea unei cantitati corecte de apa pentru cultura de morcov.

Solul este foarte important in cultura morcovilor, acestia necesitand soluri fertile, bine drenate, afanate, luto-nisipoase, nisipoase, aluviale si un pH intre 5,8-6,8.

Fertilizarea de baza  la infiintarea culturii de morcov se poate face cu ingrasaminte complexe fara clor  NPK (12-11-18 + 20% SO3+2,7%MgO) 300-400 Kg/Ha.

Pentru o fertilizare corecta a culturii de morcov utilizati programele tehnologice dezvoltate de YARA.

Administrarea gunoiului de grajd in anul cand se infiinteaza cultura de morcov poate provoaca ramificarea radacinilor  morcovilor.

Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.

Fertilizarea se poate face utilizand produse de la: YARA.

Pentru combaterea buruienilor efectuam prasile manuale, mecanice si erbicidarea culturii.

Erbicidarea la culturile de morcov se poate face cu: Sharpen (pendimetalin 330 g/l)Kerb 50 W (propizamid 50%).

Varietati de morcovi Nantes:

Scarlet Nantes –  prezinta radacini uniforme, de forma cilindrica, cu lungimea de 15-20 cm, recoltarea se poate face dupa 65-75 zile de la rasarire.

Bolero – soi cu radacinile de 15-18 cm lungime, forma cilindrica, ce isi pastreaza dulceata si in depozite, prezinta toleranta la Alternarioza morcovului (Alternaria dauci) si Fainarea morcovului (Erysiphe umbelliferarum), recoltarea se poate face dupa 55-60 zile de la rasarire.

Nelson – este un soi de Nantes timpuriu cu radacini de 15-18 cm lungime, uniforme, dulci, de culoare portocaliu intens, recoltarea se poate face dupa 60 zile de la rasarire.

Yaya – este un soi de Nantes timpuriu cu radacini de 15-18 cm lungime, uniforme, foarte dulci, recoltarea se poate face dupa 60 zile de la rasarire.

Napa – prezinta radacini uniforme, crocante, de forma cilindrica, cu lungimea de 17-20 cm, prezinta toleranta la Alternarioza morcovului (Alternaria dauci) si Fainarea morcovului (Erysiphe umbelliferarum), recoltarea se poate face dupa 63 zile de la rasarire.

1. Cultivarea morcovilor Nantes

1. Cultivarea morcovilor Nantes

2. Cultivarea morcovilor Nantes

2. Cultivarea morcovilor Nantes

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultivarea morcovilor Nantes

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii