Horticultorul.ro

nov. 24 2018

Cultivarea sofranului – tehnologie completa

Sofranul (Crocus sativusse cultiva in numeroase tari cu clima mai blanda (Spania, Grecia, Italia, etc.), dar poate fi cultivat cu succes si in Romania, in zone cu toamne lungi – beneficiind de un climat temperat continental.

Pentru a avea succes este recomandata cultura Bio, respectarea tehnologiei si a factorilor ecologici limitativi pentru planta de sofran.

Sofranul (Crocus sativus)   este o planta perena (se infiinteaza culturi care se exploateaza 4-11 ani). Planta de sofran are 10-15 cm inaltime (este si planta decorativa).

Conform datelor FAO „o cultura de sofran poate ajunte la 1.000.000 flori/Ha, ceea ce reprezinta 10 kg de stigmate de sofran uscat.”

Profitul fermierului ce cultiva sofran provine atat din stigmate (partea superioara a pistilului) uscate cat si din inmultirea bulbilor (bulbo-tuberuli) ce pot fi vanduti ca material semincer.

Importanta si utilizarea sofranului:

De la sofran sunt utilizate  florile –  stigmatele (partea superioara a pistilului, pe care se prinde si incolteste polenul).

Stigmatele florilor de sofran contin „crocetina” – un colorant natural pentru culoarea galbena; uleiuri esentiale; .

Sofranul (Crocus sativus)   are proprietati terapeutice, fiind utilizat si ca planta medicinala.

Sofranul se poate utiliza si ca planta ornamentala „decorativa” cultivata in gradina sau la ghiveci.

Factori Ecologici Limitativi:

Temperatura: Sofranul (Crocus sativus)   prefera temperaturi in intervalul 6 … 20ºC. Temperatura minima suportata este de 4ºC, iar cea maxima 23ºC.  Iarna plantele suporta temperaturi de pana la -26ºC.  Ingheturile timpurii (din toamna) pot afecta florile de sofran, motiv pentru care cultura este dificila in zonele cu ingheturi timpuri frecvente.

Se cultiva in zone cu toamne lungi si cu risc redus pentru înghețurile timpurii care afecteaza floarea.

Lumina: Sofranul  este o specie cu temperament de lumina (prefera locurile insorite).

Umiditatea (apa): Sofranul (Crocus sativus)   este o cultura cu cerinte moderate fata de umiditatea din sol. Nu suporta seceta excesiva (necesita irigare),  iar in conditii de umititate in exces in sol, partea subterana-bulbii putrezesc usor. In perioada de repaus (de vara, de iarna) cultura nu se iriga.

Solul – sofranul este o specie cu cerinte moderate fata de sol, vegeteaza bine pe soluri bine drenate, afanate, calcaroase. Prefera solurile cu textura medie – usoara:  lutoase, luto-nisipoase, nisipoase.

Reactia solului: sofranul prefera un  pH de 6.3-7, dar vegeteaza in valori mai largi de pH intre 6-7.6;

Descriere:

Planta de sofran are doua etape de crestere si dezvoltare intr-un sezon de vegetatie: primavara, cand aceasta are doar frunze si  acestea au rolul ca planta sa isi dezvolte noi bulbi si sa acumuleze substante de rezerva in bulb si a doua – cea din toamna cand are loc si inflorirea. In perioada calduroasa de vara frunzele pier (repaus vegetativ).

Florile de sofran apar in toamna, la sfarsit de octombrie. Acestea  sunt in forma de cupa, cu petale viu colorate in  albastre-violet sau roz, au  3 stigmate filiforme (partea superioara a pistilului, pe care se prinde si incolteste polenul) de 3,5 cm,  Vezi fig.

Bulbul (bulbo-tuberul) de sofran. Bulbul de sofran serveste la inmultirea plantei. Aparitia de noi bulbii are loc in perioada vegetativa din primavara.

Frunzele de sofran sunt liniare ensiforme (in forma de sabie, inguste) – asemanatoare cu cele de iarba (mai subtiri),  verzi cu nervura mediana alba pe mijloc.  Toamna (apar intai frunzele, urmate de floarea de sofran in mijloc), Vezi fig., iar primavara plantele au doar frunze.

Inmultirea  se face pe cale vegetativa, prin bulbo-tuber. Bulbii de sofran se scot in intervalul 15 iunie-iulie (in perioada de repaus vegetativ din vara). Inmultirea plantelor se recomanda sa se faca in anul 4 de la infiintare (tot atunci este bine sa reinfiintam o noua cultura).

Tehnologia cultivarii sofranului

Pregatirea terenului pentru cultura de sofran

Inainte de infiintarea culturii, solul se sapa la cazma sau se ara (25 cm),  se marunteste si se niveleaza cu ajutorul motocultorului (motosapei) echipat cu freza sau unelte manuale (sapa si grebla).

Plantarea bulbilor de sofran

Plantarea sofranului se poate face pe teren plan sau pe biloane (de 25 cm inaltime).

Infiintarea culturii de sofran se face la inceput de septembrie cu bulbi (sanatosi – nevatamati, bulbii ideali au cca. 8 g si 3-5 cm diametru) plantati la 10 cm adancime si o distanta de 10-15 cm intre plante pe rand si 20-25 cm intre randuri.

La sfarsit de octombrie apar primele frunzulite la plantele de sofran.

Irigarea este necesara numai in perioada de vegetatie si doar atunci cand avem seceta excesiva.

Lucrari de ingrijire: plivitul buruienilor. Erbicidarea si ferilizarea chimica nu sunt permise in culturile bio, dar sunt folosite in culturile care nu sunt bio. Prasila manuala/mecanizata nu este recomandata intrucat exista riscul sa dislocam bulbii/plantele, acestea se pot aplica cel mult – superficial pe spatiile dintre randuri/bioane.

Recoltarea sofranului

Recoltarea sofranului este manuala, se intinde pe 2 saptamani si se face in perioada infloririi (sfarsit de octombrie – inceput de noiembrie). Recoltarea presupune doua etape:

  • Recoltarea florilor de sofran se face dimineata. Soarele, ploaia si ingheturile timpurii afecteaza florile;
  • Extragerea din florile de sofran a condimentului stigmatelor” (partea superioara a pistilului, pe care se prinde si incolteste polenul) se face imediat dupa recoltarea acestora la masa. Odata stigmatele extrase se pun la uscat cca. 7 zile la temperatura camerei (25°C).

Uscarea se poate face si in uscatoare electrice la temperatura de 45-50°C circa 40 minute (prin uscare se pierde 80 % din greutatea initiala).

Bolile sofranului

Fuzarioza – fusariosa (Fusarium oxysporum);

Rizoctonia (Rhizoctonia croccorum, Rhizoctonia violacea), etc.

Fig. 1 Cultivarea sofranului (Crocus sativus), tehnologie completa

Fig. 2 Cultivarea sofranului (Crocus sativus), plantele rasar

Fig. 3 Cultivarea sofranului (Crocus sativus), floare cu 3 stigmate

Fig. 4 Cultivarea sofranului (Crocus sativus), flori bune de recoltat

Fig. 5 Cultivarea sofranului (Crocus sativus), flori bune de recoltat

Fig. 6 Cultivarea sofranului (Crocus sativus), flori bune de recoltat

Fig. 7 Cultivarea sofranului (Crocus sativus), flori bune de recoltat

Fig. 8 Cultivarea sofranului (Crocus sativus), extragerea stigmatelor din floare

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultivarea sofranului – tehnologie completa

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii