sept. 07 2024
Sofranul (Crocus sativus): origine, utilizare
Denumire populara: Sofranul
Denumire stiintifica: Crocus sativus
Denumire populara in alte limbi: engleza (Saffron, Saffron crocus), spaniola (azafran), germana (Safran), franceza (Safran), italiana (Zafferano).
Grupa legumicola: PLANTE LEGUMICOLE AROMATICE „CONDIMENTE”
Originea si raspandirea:
Sofranul (Crocus sativus) își are originea probabil in Iran, acesta a fost preluat si cultivat in Grecia si Spania. Acesta se cultiva pe suprafete intinse in numeroase tari ca: Spania, Grecia, Franta, Iran, China, India, etc.
Sofranul creste si de dezvolta bine si in Romania (in zone cu toamne lungi) – beneficiind de un climat temperat continental.
Importanta si utilizarea sofranului:
De la sofran sunt utilizate florile – stigmatele (partea superioara a pistilului, pe care se prinde si incolteste polenul).
Stigmatele florilor de sofran contin „crocetina” – un colorant natural pentru culoarea galbena; uleiuri esentiale; .
Sofranul (Crocus sativus) are proprietati terapeutice, fiind utilizat si ca planta medicinala.
Sofranul se poate utiliza si ca planta ornamentala „decorativa” cultivata in gradina sau la ghiveci.
Cultura de sofran se poate face in gradina, camp, la ghivece.
Factori Ecologici Limitativi:
Temperatura: Sofranul (Crocus sativus) prefera temperaturi in intervalul 6 … 20ºC. Temperatura minima suportata este de 4ºC iar cea maxima 23ºC. Iarna plantele suporta temperaturi de pana la -26ºC. Ingheturile timpurii (din toamna) pot afecta florile de sofran, motiv pentru care cultura este dificila in zonele cu ingheturi timpurii frecvente.
Se cultiva in zone cu toamne lungi si cu risc redus pentru înghețurile timpurii care afecteaza floarea.
Lumina: Sofranul este o specie cu temperament de lumina (prefera locurile insorite).
Umiditatea (apa): Sofranul (Crocus sativus) este o cultura cu cerinte moderate fata de umiditatea din sol. Nu suporta seceta excesiva (necesita irigare), iar in conditii de umititate in exces in sol, partea subterana-bulbii putrezesc usor. In perioada de repaus (de vara, de iarna) cultura nu se iriga.
Solul – sofranul este o specie cu cerinte moderate fata de sol, vegeteaza bine pe soluri bine drenate, afanate, calcaroase. Prefera solurile cu textura medie – usoara: lutoase, luto-nisipoase, nisipoase.
Reactia solului: sofranul prefera un pH de 6.3-7 dar vegeteaza in valori mai largi de pH intre 6-7.6;
Descriere:
Sofranul (Crocus sativus) este o planta perena (se infiinteaza culturi care se exploateaza 4-11 ani). Planta de sofran are 10-15 cm inaltime (este si planta decorativa).
Planta de sofran are doua etape de crestere si dezvoltare intr-un sezon de vegetatie: primavara cand aceasta are doar frunze si acestea au rolul ca planta sa isi dezvolte noi bulbi si sa acumuleze substante de rezerva in bulb ai a doua – cea din toamna cand are loc si inflorirea. In perioada calduroasa de vara frunzele pier (repaus vegetativ).
Florile de sofran apar in toamna la sfarsit de octombrie. Acestea sunt in forma de cupa, cu petale viu colorate in albastre-violet sau roz, au 3 stigmate filiforme (partea superioara a pistilului, pe care se prinde si incolteste polenul) de 3,5 cm, Vezi fig.
Bulbul (bulbo-tuberul) de sofran. Bulbul de sofran serveste la inmultirea plantei. Aparitia de noi bulbii are loc in perioada vegetativa din primavara.
Frunzele de sofran sunt liniare ensiforme (in forma de sabie, inguste) – asemanatoare cu cele de iarba (mai subtiri), verzi cu nervura mediana alba pe mijloc. Toamna (apar intai frunzele, urmate de floarea de sofran in mijloc), Vezi fig iar primavara plantele au doar frunze.
Inmultirea se face pe cale vegetativa, prin bulbo-tuber. Bulbii de sofran se scot in iulie (in perioada de repaus vegetativ din vara).
Recoltarea sofranului
Recoltarea sofranului se face in perioada infloririi (sfarsit de octombrie – inceput de noiembrie). Recoltarea presupune doua etape:
- Recoltarea florilor de sofran se face dimineata. Soarele, ploaia si ingheturile timpurii afecteaza florile;
- Extragerea din florile de sofran a condimentului „stigmatelor” (partea superioara a pistilului, pe care se prinde si incolteste polenul). Odata stigmatele extrase se la uscat cca. 7 zile.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Sofranul (Crocus sativus): origine, utilizare