nov. 13 2016
Cultura de ceapa verde in solar: iarna-primavara
Ceapa comuna (Allium cepa) se cultiva cel mai frecvent in solar pentru ceapa verde din arpagic.
Cultura de ceapa verde (ceapa pentru stufat) in solarii, aduce fermierilor profit in perioada rece din an.
Ceapa verde produsa in solar in conditii optime se recolteaza la circa 50 zile de la plantarea arpagicului.
Factori ecologici limitativi pentru cultura de ceapa verde in solar:
Temperatura (caldura) – ceapa se incadreaza la plante putin-pretentioase fata de caldura, motiv pentru care este posibila cultivarea cu succes si investitii minime si in solar in perioada rece din an.
Ceapa verde prefera temperaturi in intervalul 12…17ºC. Temperatura minima fiziologica suportata este de 4ºC.
Lumina: ceapa cultivata in solar in perioada rece dispune din punct de vedere al luminii conditii de zi scurta (<12 ore/zi) dezvoltand astfel bine doar aparatul foliar. Pentru ceapa verde este suficienta si recomandata o zi scurta. Ceapa verde creste bine in conditii de semiumbra (practic lumina din perioada rece din an in solar).
Umiditatea (apa):
Ceapa verde este o cultura cu cerinte ridicate fata de umiditatea din sol, prefera solurile reavene. Irigarea prin aspersie sau picurare este aproape obligatorie la cultura de ceapa in solar.
Atentie !!! – umiditatea excesiva, mai ales in perioada premergatoare recoltarii conduce la aparitia bolilor de sol.
Solul – Ceapa verde este o leguma cu cerinte ridicate fata de sol, vegeteaza bine pe soluri mijlocii-usoare, fertile (bogate in materie organica), bine drenate, reavene, afanate. Planta prefera solurile luto-nisipoase, aluviale (zona de lunca a raurilor), lutoase, etc. pH-ul optim pentru cultura de ceapa verde in solar este de 6-7.
Cultura de ceapa verde in solar din arpagic: iarna-primavara
Cultivarea de ceapa verde in spatii protejate in perioada rece din an se face preferabil intr-un solar acoperit cu folie termica dubla (pereti din 2 straturi de folie) si pod din folie, prevazut eventual si cu o sursa de incalzire (sobita, centrala cu aer cald, etc.) pentru perioadele cu temperaturi negative extreme.
Cultura de ceapa verde in solar se infiinteaza cu arpagic liber de boli (cauzate de ciuperci, bacterii, virusuri) si daunatori cu certificat fitosanitar.
Cultura de ceapa verde in solar se infiinteaza prin plantarea arpagicului in intervalul Septembrie – Februarie la o adancime de plantat de 3-4 cm. Pentru esalonarea productiei de ceapa verde in solar plantarea arpagicului se face succesiv la interval de 2 saptamani.
Plantam arpagicul la o distanta intre plante de 4 cm si intre randuri de 25 cm (cca. 100 fire / m2).
Lucrari in cultura de ceapa verde in solar: mentinerea temperaturii optime (aerisire daca este prea cald, masuri suplimentare de caldura daca este prea frig sau frig extrem), prasila manuala pentru combaterea buruienilor si spargerea crustei, plivitul, udarea plantelor, tratamente pentru combaterea bolilor si daunatorilor, etc.
Daca temperaturile sunt foarte scazute in solarul rece (chiar daca solarul are pod de folie si pereti dublati), plantele pot fi protejate cu folie microporoasa-panza antiinghet ‘Agril‘. Agrilul trebuie sustinut preferabil pe sarme sau cercuri deasupra plantelor, pentru a evita culcarea sau afectarea frunzelor.
Fertilizarea la Ceapa
Se poate fertiliza prin incorporare odata cu mobilizarea adanca (la cazma sau aratura) cu gunoi de grajd bine fermentat‚ mranita (10t/ha) in toamna.
Fertilizarea de baza se face cu ingrasaminte granulate (fara clor) starter cu 1-2 zile inainte de plantat. Ingrasamintele se incorporeaza in sol la 10-12 cm. Se spot utiliza ingrasaminte Yara Mila Cropcare NPK 11-11-21.
Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.
Recoltarea la ceapa verde se face la 50 zile de la infiintarea culturii cand aceasta a atins dimensiunile de recoltare si comercializare.
Combaterea bolilor si daunatorilor la Ceapa
Boli la ceapa: Mana la ceapa (Peronospora destructor), Alternarioza – Patarea purpurie a cepei (Alternaria porri & Stemphylium vesicarium), Rugina cepei (Puccinia porri), Taciunele cepei (Urocystis cepulae), Viroze – dungarea galbena (Onion yellow dwarf virus);
Daunatori la ceapa: Musca cepei (Hylemia antiqua); Musca plantulelor (Delia platura), Trips comun (Thrips tabaci), Nematodul tulpinilor si bulbilor (Ditylenchus dipsaci), Paduchele verde al cepei (Myzus ascalonicus), etc.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Cultura de ceapa verde in solar: iarna-primavara