dec. 04 2016

Cultura de loboda in solarii iarna – sfaturi utile

cultura-de-loboda-in-solar-toamna-iarna-primavara_150Cultura de loboda in solarii in perioada rece din an (toamna-iarna-primavara) se practica frecvent in marile bazine legumicole din Romania.

Loboda este o planta anuala cu rezistenta la temperaturi scazute, motiv pentru care se poate cultiva cu succes in spatii protejate (solarii, sere, tunele joase) iarna.

Recoltarea primelor plante de loboda rosie-verde se face la circa 50 zile de la rasarire.

Factori ecologici limitativi pentru cultivarea lobodei:

Temperatura (caldura) – plantele de loboda sunt putin pretentioase fata de caldura, motiv pentru care se cultiva cu succes iarna in solar rece.

Semintele de loboda germineaza incepand cu 2ºC. Temperaturile optime pentru germinare sunt de 12-15ºC.

Loboda  cultivata in solar suporta temperaturi noaptea de 4-12ºC si ziua 12-28 ºC. Temperatura  minima fiziologica suportata este de 3ºC, limita sub care plantele nu mai cresc.

Lumina: loboda  vegeteaza bine chiar si in situatia unei lumini mai slabe (in solar) si prefera zilele mai scurte (lumina <  12 ore/zi) din perioada de iarna.

Umiditatea (apa):

Loboda are cerinte ridicate fata de umiditatea din sol, prefera solurile reavene pentru a se dezvolta rapid.

Solul  – loboda prefera solurile mijlocii-usoare: lutoase, luto-nisipoase, bogate in materie organica.

Reactia solului:  plantele de loboda  prefera  un  pH intre 6,5-7,5;

Cultura de loboda in solarii reci toamna-iarna-primavara

Cultivarea lobodei in spatii protejate in perioada rece din an se face  preferabil intr-un solar  acoperit cu folie termica dubla (peretii sunt formati din doua straturi de folie). La nevoie pentru cresterea temperaturii cu 2-3 ºC randurile de loboda se protejeaza cu tunele joase acoperite cu folie microporoasa tip – Agril.

Cultura de loboda in solarii se infiinteaza in intervalul octombrie-februarie la distanta de 20 cm  intre randuri si 5 cm intre seminte/rand la o adancime de semanat de 0.7-1,5 cm.

Lucrari la cultura de loboda  in solar:  combaterea buruienilor prin plivit, udarea plantelor, etc.

Fertilizarea se poate face utilizand ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare.

Recoltarea  la loboda se face prin smulgerea plantelor cand acestea au ajuns la 10-15 cm (la cca.  50 zile de la rasarire), taierea de la colet sau recoltam doar frunzele.

Cultura de loboda in solarii iarna

Fig. 1 Cultura de loboda in solarii iarna

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultura de loboda in solarii iarna – sfaturi utile

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii