iun. 01 2014
Loboda de gradina (Atriplex hortensis): descriere, cultivare
Loboda se regaseste in aceeasi familie botanica cu: Sfecla rosie, Spanacul, etc.
Denumire populara: Loboda de gradina, spanacul francezului, spanac de munte.
Denumire populara in engleza – Orache, Mountain spinach, French spinach.
Grupa Legumicola: Legume de la care se consuma frunzele, Verdeturi
Utilizare: leguma
Denumire stiintifica: Atriplex hortensis
Origine
Loboda este o specie erbacee anuala ce isi are originea probabil in Asia de Vest. Planta s-a adaptat atat de bine in conditiile din zona Europei, incat se regaseste ca specie subspontana, adesea ca si buruiana. Loboda s-a extins si cultivat in intreaga Europa, inca de acum 4.000 de ani. Odata cu aparitia altor legume (spanacul) supraftele cultivate cu loboda s-au diminuat. Planta de loboda, ramane in continuare deosebit de valoroasa intrucat se poate cultiva cu usurinta in conditii de Agricultura Ecologica (BIO).
Sortimentul de soiuri si hibrizi (F1) la Loboda:
Soiuri si hibrizi romanesti de loboda galben-verzuie (Atriplex hortensis forma alba):Liana (din 2003);
Soiuri si hibrizi romanesti de loboda rosie (Atriplex hortensis forma rubra): Colina (din 2012),Irina (din 2003), Niela (din 2003), etc.
Utilizare: leguma
Factori Ecologici Limitativi:
Temperatura (caldura) – loboda se incadreaza la plante putin-pretentioase fata de caldura, tolereaza temperaturile scazute.
Semintele de loboda germineaza de la temperaturi scazute dar pozitive (2 ºC).
Lumina: loboda are cerinte moderate fata de lumina, vegeteaza in conditii de semiumbra si lumina pentru o culoare intensa a frunzelor.
Umiditatea (apa):
Loboda este o cultura cu cerinte moderate fata de umiditatea din sol, prefera solurile reavene, dar tolereaza si ucaciunea. Seceta prelungita impiedica dezvoltarea aparatului foliar si conduce la aparitia tulpinilor florifere. Atentie !!! – umiditatea in exces este daunatoare.
Solul – Loboda este o specie cu cerinte moderate fata de sol, vegeteaza bine pe soluri mijlocii-usoare, fertile (bogate in materie organica), bine drenate, reavene, afanate. Planta prefera solurile luto-nisipoase, aluviale (zona de lunca a raurilor), argilo-nisipoase, lutoase, etc. Loboda suporta si solurile grele-compacte: argiloase, argilo lutoase.
Reactia solului: loboda prefera un pH intre 6.5-7.5. Tolereaza solurile alcalizate – saraturate;
Descriere:
Loboda este o specie erbacee anuala de 0.9-1.8 m inaltine.
- Frunzele de loboda sunt triunghiular-cordiforme cu marginea dintata, catifelate, carnoase de culori diferite in functie de varietate (rosu-purpuriu, verde, galben-verzuie);
- Florile de loboda sunt hermafrodite de culoare verde sau rosietica;
- Fructuleste de tip achena galben-verzuie, aripata circular (Vezi fig.).
Recoltarea se face prin smulgerea plantelor, taierea de la colet sau recoltam doar frunzele.
Utilizare: frunzele de loboda se utilizeaza in diverse preparate culinare.
Inmultirea si infiintarea culturii de loboda se poate face prin:
- seminte semanate direct in camp sau gradina toamna, la finele iernii sau primavara devreme.
Frecvent plantele semincere se scutura si are loc autoinsamantarea.
Fertilizarea se poate face utilizand programele tehnologice specifice culturii de loboda.
Daunatori:
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Loboda de gradina (Atriplex hortensis): descriere, cultivare