Horticultorul.ro

feb. 20 2021

Cultura de porumb zaharat in solar vara-toamna

Cultivarea tardiva „tarzie” a porumbului zaharat in solar rece asigura o eșalonare a producției de știuleți proaspeți pana in luna octombrie.

Cultura  tardiva a porumbului zaharat in solar se poate înființa vara după cea de tomate ciclu I.

FACTORI ECOLOGICI LIMITATIVI PENTRU CULTURA DE PORUMB ZAHARAT

Temperatura (caldura) – porumbul se incadreaza la plante pretentioase fata de caldura.

Porumbul zaharat (Zea mays ssp. saccharata) germineaza incepand cu 9-10 ºC la sol si au nevoie de 21 zile pentru a germina. Temperaturile optime pentru germinare sunt situate in intervalul 20-25 ºC (germineaza in 7 … 5 zile).

Porumbul dulce (Zea mays ssp. saccharata) prefera temperaturi in intervalul 16 …  24ºC. Temperatura minima suportata este de 12ºC iar cea maxima 37ºC.

In perioada infloritului sunt necesare temperaturi de 18-24 ºC pentru o buna viabilitate a polenului.

Pragul de minim de la care plantele sunt afectate de inghet este de   – 4ºC.

Lumina: Porumbul zaharat este o specie cu temperament de lumina (prefera locurile insorite).

Umiditatea (apa):

Porumbul dulce este o cultura cu cerințe ridicate fata de umiditatea din sol, prefera solurile reavene. Irigarea prin picurare a culturii de porumb zaharat in solar este obligatorie. Tot cu ajutorul instalației de irigare prin picurare se face si fertilizarea faziala.

Irigarea / udarea porumbului zaharat: vara porumbul are nevoie de peste 2,5 mm (2,5 litri / m2 „mp”) apa pe săptămâna (in funcție  de temperaturi si fenofaza). Fenofazele critice d.p.d.v. al cerintelor maxime pentru apa,  se inregistreaza in intervalul: aparitia a paniculelorfenofaza de lapte (cand se recolteaza porumbul zaharat).

Solul – Porumbul zaharat este o specie cu cerinte moderate fata de sol, vegeteaza bine pe soluri variate dar le prefera pe cele fertile (bogate in materie organica), reavene, afanate, profunde. Planta prefera solurile luto-nisipoase, lutoase, luto-argiloase, nisipoase, etc.

Reactia solului: porumbul dulce prefera un pH intre 5.8-7;

CULTURA TARDIVA DE PORUMB ZAHARAT IN SOLAR

Hibrizi de porumb zaharat recomandați pentru cultura tardiva in solar (vara-toamna):

  • Strongstar F1: porumb super dulce, extratimpuriu cu perioada de vegetație 67 zile;
  • Tyson F1: porumb super dulce, mediu timpuriu cu perioada de vegetație 75-80 de zile;
  • GSS 5649 F1: porumb super dulce, timpuriu cu perioada de vegetație 75 zile; etc. 

Pregatirea terenului pentru semanat

Mobilizarea adanca a solului se face cu tractorul  legumicol printr-o arătura (la 25-30 cm), sau sapat la cazma.

 

Solul se  marunteste si se niveleaza cu ajutorul frezei agricole de pamant montate pe tractorul legumicol  sau al motocultorului (motosapei) echipate cu freza, sau unelte manuale (sapa si grebla).

Cultura de porumb zaharat se infiinteaza  vara:  1-10 august prin semanat direct in solar, la o adancime de semanat de 5 cm.

La porumbul zaharat se va semăna o (1) singura samanta (manual sau mecanizat cu semanatori de precizie) distanta intre randuri este de 75 cm (in funcție de vigoare), iar distanta intre plante pe rând de 20-30 cm. Atentie !!! este important sa respectam distantele intre plante oferite de producatorul de samanta.

Lucrari la cultura de porumb zaharat in solar: rarirea plantelor (cand plantele au 10 cm inaltime), plivit, prașile manuale, combaterea bolilor si dăunătorilor, irigarea prin picurare; fertilizarea de baza, fertilizarea faziala, fertilizarea foliara; copilitul (daca este cazul); aerisirea solarului; etc.

Fertilizarea la porumb zaharat

  • Fertilizarea de baza se face odată cu pregătirea solului pentru semanat;
  • Fertilizarea starter se face odată cu semănatul;
  • Fertilizarea faziala se face pe toata perioada de vegetatie a culturii in functie de fenofaza;
  • Fertilizarea foliara la porumb se face in funcție de fenofaza;
  • Fertilizarea la porumb se poate face utilizand tehnologii si produse de la: YARA.

Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.

Recoltarea stiuletilor de porumb zaharat cultivat in solar vara-toamna se va face in octombrie, la maturitatea de consum, cand boabele s-au format si sunt in faza de lapte. Recolarea se face esalonat pe masura ce boabele au atins maturitatea de recoltare.

Combaterea bolilor si daunatorilor la porumbul zaharat

Boli la porumb zaharat-dulce: Fuzarioza-putregaiul tulpinilor si stiuletilor de porumb (Fusarium spp.)Caderea plantutelor (Pythium aphanidermatum), Penicillium spp., Aspergillus spp., Taciunele comun al  stiuletilor si paniculelor (Ustilago maydis), Taciunele prafos al inflorescentelor (Sorosporium holci-sorghi),  Patarea cenusie a frunzelor de porumb (Setosphaeria turcica sin. Helminthosporium turcicum),  etc.

Daunatori la porumbul zaharat-dulce: Viermi sarma (Agriotes spp.)Ratisoara porumbului – Gargarita frunzelor (Tanymecus dilaticollis), Viermele vestic (Diabrotica virgifera virgifera), Sfredelitorul porumbului (Ostrinia nubilalis)Omida fructificatiilor (Helicoverpa armigera), Omida de stepa (Loxostege sticticalis),  Musca plantulelor (Delia platura), Musca suedeza (Oscinella frit), Viermi sarma falsi (Opatrum sabulosum; Pedinus femoralis; Gonocephalum pusillum), Coropisnita (Gryllotalpa gryllotalpa), Buha semanaturilor (Scotia segetum), Carabusul de Mai – viermi albi (Melolontha melolontha), Carabusul de stepa (Anoxia villosa), Gandacul negru al porumbului (Pentodon idiota), Gandacul ovazului (Lema melanopa), Cosasul verde (Tettigonia viridissima), Lacusta marocana (Dociostaurus maroccanus), Lacusta calatoare (Locusta migratoria), Sarpele orb patat – miriapod (Blaniulus guttulatus), Paduchele verde al porumbului (Rhopalosiphum maidis), Soarecele de camp (Microtus arvalis), etc.

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultura de porumb zaharat in solar vara-toamna

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii