Horticultorul.ro

dec. 03 2016

Cultura mararului in solarii

cultura-mararului-in-solarii_150Cultura mararului in solarii in perioada rece din an (toamna-iarna-primavara) se practica frecvent in marile bazine legumicole din Romania.

Mararul este nelipsit ca planta aromata (condiment) in bucataria romaneasca. Mararul alaturi de patrunjel si leustean face parte din verdeturile-condimentele traditionale pentru tara noastra.

Mararul este o planta anuala, cu rezistenta la temperaturi scazute, motiv pentru care se poate cultiva cu succes in spatii protejate (solarii, rasadnite, sere, tunele joase) iarna.

Recoltarea primelor frunze de marar se face la circa 30-35 zile de la rasarirea plantelor.

Factori ecologici limitativi pentru cultivarea mararului in solar:

Temperatura (caldura) – plantele de marar sunt nepretentioase fata de caldura, motiv pentru care se cultiva cu succes iarna in solar rece.

Semintele de marar germineaza incepand cu 3-4ºC. Temperaturile optime pentru germinare sunt de 10-17ºC.

Mararul  cultivat in solar prefera temperaturi noaptea de 8-10ºC si ziua 14-17 ºC. Temperatura  minima fiziologica suportata este de 5ºC, limita sub care plantele nu mai cresc.

Plantele de marar sunt puternic afectate si mor daca temperaturile scad < 0 ºC.

Lumina: mararul  vegeteaza bine chiar si in situatia unei lumini mai slabe (in solar) si o zi mai scurta din perioada de iarna. In conditii de lumina slaba intensitatea aromei va fi ceva mai scazuta.

Umiditatea (apa):

Mararul are cerinte ridicate fata de umiditatea din sol, prefera solurile reavene pentru a-si dezvolta un aparat foliar bogat.

Solul  – mararul prefera solurile mijlocii lutoase, luto-nisipoase, bogate in humus si bine  structurate.

Reactia solului:  plantele de marar  prefera  un  pH intre 6-7;

Cultura mararului in solarii reci toamna-iarna-primavara

Cultivarea mararului in spatii protejate in perioada rece din an se face  preferabil intr-un solar  acoperit cu folie termica dubla (peretii sunt formati din doua straturi de folie). La nevoie pentru cresterea temperaturii cu 2-3 ºC randurile de marar se protejeaza cu tunele joase acoperite cu folie microporoasa tip – Agril.

Cultura in solar se infiinteaza din octombrie-februarie, la distanta de 20 cm  intre randuri si 1,5-2 cm intre seminte/rand la o adancime de semanat de 1-1,5 cm.

Lucrari la cultura de marar  in solar:  combaterea buruienilor prin plivit, udarea plantelor, etc.

Fertilizarea se poate face utilizand tehnologii si produse de la: YARA.

Recoltarea mararului

De la rasarit si pana la recoltarea primelor frunze sunt necesare in general 30-40 zile.

Recoltarea frunzelor de marar se face cand acestea ajung la marimea de recoltat (10-15 cm). Frunzele verzi se vor recolta fara a afecta mugurele terminal. Comercializarea frunzelor de marar se va face in legaturi pe toata perioada rece din an.

Fig. 1 Cultura mararului in solarii

Fig. 1 Cultura mararului in solarii

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultura mararului in solarii

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii