Horticultorul.ro

feb. 09 2019

Cultura porumbului de Floricele – Popcorn in gradina si camp

Porumbul de floricele- popcorn (Zea mays everta) este o leguma cultivata frecvent pentru boabele sale care se expandeaza (isi maresc dimensiunea de 20-40 ori) la temperaturi ridicate (205 ºC), obtinandu-se gustoasele floricele de porumb-popcorn.

Origine: este foarte probabil ca porumbul de popcorn sa fi aparut pentru prima data in Mexic. Au fost identificate urme de  popcorn vechi de 5600 ani intr-o pestera (Bat Cave) din SUA (New Mexico) iar in Peru au fost gasite boabe de popcorn vechi de cca. 1000 ani.

Factori ecologici limitativi pentru cultura de porumb de floricele – popcorn

Temperatura (caldura) – porumbul de floricele-popcorn (Zea mays everta) se incadreaza la plante pretentioase fata de caldura.

Porumbul de floricele-popcorn (Zea mays everta) germineaza incepand cu 10 ºC si au nevoie de 20 zile pentru a germina. Temperaturile optime pentru germinare sunt situate in intervalul 20-24 ºC (germineaza in cca. 7  zile).

Porumbul de floricele-popcorn (Zea mays everta)  prefera temperaturi in intervalul 16 …  24ºC. Temperatura minima suportata este de 12ºC iar cea maxima 37ºC.

In perioada infloritului porumbului de popcorn  sunt necesare temperaturi de 18-24 ºC pentru o buna viabilitate a polenului.

Pragul de minim de la care plantele sunt afectate de inghet este de   – 4ºC.

Lumina: porumbul de floricele-popcorn (Zea mays everta) este o specie cu temperament de lumina (prefera locurile insorite). Este o planta de zi scurta (< 12 ore/zi) si zi neutra (12-14 ore/zi).

Umiditatea (apa):

Porumbul de floricele-popcorn (Zea mays everta) este o cultura cu cerinte ridicate fata de umiditatea din sol, prefera solurile reavene. Irigarea este aproape obligatorie la cultura porumb de floricele mai ales in perioadele critice/secetoase (iunie – august)  fenofaza de aparitie a paniculelor.

Solul – Porumbul de floricele-popcorn (Zea mays everta) este o specie cu cerinte moderate fata de sol, vegeteaza bine pe soluri variate dar le prefera pe cele fertile (bogate in materie organica), reavene, afanate, profunde. Planta prefera solurile luto-nisipoase, lutoase, luto-argiloase, nisipoase, etc.

Reactia solului: porumbul de floricele-popcorn (Zea mays everta)  prefera un pH intre 5.5-6.8 dar vegeteaza in valori mai largi de pH intre 4.5-7.5;

Cultura de porumb pentru floricele- popcorn

Culturi bune premergatoare celei de porumb pentru floricele- popcorn: fasole, cartof, mazare, bob, etc. Se recomanda rotatia culturii de porumb la 3 ani, dar se practica frecvent monocultura.

Cultura de porumb pentru floricele- popcorn se infiinteaza  primavara in intervalul  15 Aprilie – Mai (cand temperaturile la sol au trecut dimineata de 9ºC) prin semanat direct in camp (utilizand diverse tipuri de semanatori de precizie) sau gradina (semanat manual), la o adancime de semanat de 5 cm.

Pentru infiintarea culturii de porumb pentru floricele- popcorn se utilizeaza cca. 50-65 mii seminte/ha.

La porumbul pentru floricele- popcorn (Zea mays everta) se va semana o singura samanta (manual-in gradina sau mecanizat-cu semanatori de precizie) distanta intre randuri este de 75-90 cm (in functie de vigoare), iar distanta intre plante pe rand de 20-30 cm. Atentie !!! este important sa respectam distantele intre plante oferite de producatorul de samanta.

“Intotdeauna cititi si utilizati erbicidul conform recomandarilor  de pe eticheta”

Erbicidarea la porumb se poate face cu: Innovate 240 SC (nicosulfuron 240 g/l), etc.

“Intotdeauna cititi si utilizati erbicidul conform recomandarilor  de pe eticheta”

Se fac lucrari pe perioada culturii de porumb pentru floricele- popcorn (Zea mays everta) ca: erbicidat pentru combaterea buruienilor, rarirea plantelor (cand plantele au 10 cm inaltime), prasile manuale, prasile mecanizate, combaterea bolilor si daunatorilor, irigarea prin aspersie; fertilizarea de baza, starter, faziala, foliara; copilitul (daca este cazul) etc.

Fertilizarea la porumbul pentru floricele- popcorn (Zea mays everta)

  • Fertilizarea cu gunoi de grajd semifermentat se poate face din toamna cu 30 t/ha.
  • Fertilizarea de baza se face primavara inaintea pregatirii patului germinativ;
  • Fertilizarea starter se face odata cu semanatul;
  • Fertilizarea faziala se face pe toata perioada de vegetatie a culturii in functie de fenofaza;
  • Fertilizarea foliara la porumb se face in functie de fenofaza cu produse de la: YARA.
  • Fertilizarea la porumb se poate face utilizand tehnologii si produse de la: YARA.

Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.

Recoltarea stiuletilor de porumb de floricele-popcorn (Zea mays everta) se face in Octombrie, manual sau mecanizat la maturitatee deplina. Dupa recoltare stiuletii se pun la uscat (natural sau artificial) pana ating o umiditate de 13,5-14%.

Utilizarea boabelor, acestea contin un endosperm dur care contine amidon si are umiditatea de 14 %, acesta  se expandeaza (se maresc puternic de  peste 20-40 ori) sub actiunea temperaturilor ridicate (205 ºC), expandarea este zgomotoasa (acestea practic explodeaza) luand astfel nastere floricelele de porumb.

Combaterea bolilor si daunatorilor la pentru floricele- popcorn (Zea mays everta)

Boli la porumb: Fuzarioza-putregaiul tulpinilor si stiuletilor de porumb (Fusarium spp.)Caderea plantutelor (Pythium aphanidermatum), Penicillium spp., Aspergillus spp., Taciunele comun al  stiuletilor si paniculelor (Ustilago maydis), Taciunele prafos al inflorescentelor (Sorosporium holci-sorghi),  Patarea cenusie a frunzelor de porumb (Setosphaeria turcica sin. Helminthosporium turcicum),  etc.

Daunatori la porumb: Viermi sarma (Agriotes spp.)Ratisoara porumbului-Gargarita frunzelor (Tanymecus dilaticollis), Viermele vestic (Diabrotica virgifera virgifera), Sfredelitorul porumbului (Ostrinia nubilalis)Omida fructificatiilor (Helicoverpa armigera), Omida de stepa (Loxostege sticticalis),  Musca plantulelor (Delia platura), Musca suedeza (Oscinella frit), Viermi sarma falsi (Opatrum sabulosum; Pedinus femoralis; Gonocephalum pusillum), Coropisnita (Gryllotalpa gryllotalpa), Buha semanaturilor (Scotia segetum), Carabusul de Mai – viermi albi (Melolontha melolontha), Carabusul de stepa (Anoxia villosa), Gandacul negru al porumbului (Pentodon idiota), Gandacul ovazului (Lema melanopa), Cosasul verde (Tettigonia viridissima), Lacusta marocana (Dociostaurus maroccanus), Lacusta calatoare (Locusta migratoria), Sarpele orb patat – miriapod (Blaniulus guttulatus), Paduchele verde al porumbului (Rhopalosiphum maidis), Cioara neagra de semanatura (Corvus frugilegus frugilegus), Popandaul (Citellus citellus), Soarecele de camp (Microtus arvalis), Harciogul (Cricettus cricettus), etc.

Fig. 1 Cultura porumbului de Floricele – Popcorn in gradina si camp

Fig. 2 Cultura porumbului de Floricele – Popcorn in gradina si camp

Fig. 3 Cultura porumbului de Floricele – Popcorn in gradina si camp

Fig. 4 Cultura porumbului de Floricele – Popcorn in gradina si camp

Fig. 5 Cultura porumbului de Floricele – Popcorn in gradina si camp

Fig. 6 Cultura porumbului de Floricele – Popcorn in gradina si camp

Fig. 7 Cultura porumbului de Floricele – Popcorn in gradina si camp

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultura porumbului de Floricele – Popcorn in gradina si camp

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii