Horticultorul.ro

mai 10 2021

Plantarea ardeiului in gradina si camp

Pentru infiintarea unei culturi de ardei (ardei gras galben-verde, ardei gras rosu, ardei capia, ardei gogosar, etc.) in gradina si camp, primavara, dupa 15-20 mai  sunt necesari de urmat cativa pasi.

Factori ecologici limitativi pentru cultura-cultivarea ardeiului in camp & gradina (locul plantarii):

Temperatura (caldura) – ardeiul este pretentios fara de caldura.

Plantele de ardei prefera temperaturi de 18-30 ºC, dar suporta si temperaturi mai ridicate 35 ºC.

Limita inferioara pentru plantele de ardei este de 8 ºC (sub aceasta valoare plantele nu  mai cresc/evolueaza). La temperaturi < 1 ºC plantele de ardei  înghețata si mor.

Lumina: – ardeiul iubeste lumina, lipsa acesteia provoaca cresterea vegetativa luxurianta, in dauna fructificarii. Soarele si temperaturile excesive de vara afecteaza frecvent fructele de ardei, de aceea plantele trebuie plantate la distante optime, astfel incat foliajul bogat sa protejeze fructele de soarele arzator.

Umiditatea (apa) – ardeiul are nevoie de apa in cantitati ridicate, ca de altfel toate legumele. Seceta conduce la:  cresteri reduse „plante debile si imbatranite”, avortarea florilor, ofilirea si chiar moartea plantelor. Udarea (irigarea) ardeiului se face cel mai usor, comod si ieftin, cu ajutorul irigatiei prin picurare, o planta de ardei consuma in functie si de fenofaza cca 2,5 l apa/zi.

Solul – ardeiul are cerinte moderate fata de sol, vegeteaza pe soluri cu fertilitate moderta preferand soluri cu textura medie-usoara (aluviale) bine drenate, reavene, bogate in materie organica,  lutoase, nisipo-lutoase, nisipoase. pH-ul optim  se incadreaza intre 5,5-7 (tolereaza un pH de pana la 7,5).

Pregatirea terenului pentru cultura de ardei in gradina & camp

Mobilizarea adanca a solului se face cu tractorul  legumicol, printr-o aratura la 25-30 cm sau sapat la cazma.

Solul se  marunteste si se niveleaza cu ajutorul frezei montate pe tractor sau al motocultorului (motosapei) echipat cu freza sau cu unelte manuale (sapa si grebla).

Fertilizarea de baza  se face cu ingrasaminte granulate (fara clor) starter,  cu cateva  zile inainte de plantat.  Ingrasamintele  se incorporeaza in sol la 10-12 cm. Se pot utiliza ingrasaminte Yara Mila Cropcare NPK 11-11-21 utilizand 30 g/m2Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.

Instalarea sistemului de irigare prin picurare. Este obligatorie irigarea prin picurare, iar sistemul de irigare se amplaseaza conform distantelor de plantare, marcand astfel si locurile unde efectuam plantarea.

Rasadurile de ardei pentru plantare in camp & gradina

Rasadurile  de ardei plantate in camp & gradina trebuie sa aiba in momentul plantarii varsta de cca. 60-70 zile de la rasarire; inaltimea de cca. 15-30 cm (in funcție de soi); sa fie viguroase si sănătoase, „călite” si cu un sistem radicular bine dezvoltat.

Fertilizarea rasadurilor de ardei (la cubulete sau ghivece) se face cu 7 zile înainte de transplantare, prin udare cu soluție de îngrășăminte hidrosolubile fără clor de tip:  YARA Kristalon Galben (NPK 13-40-13) cu doza de  0,5 g / 1 litru apa (5 g/10 l apa), se uda normal.

Inainte de plantare, rasadurilor (la cubulete sau ghivece)  li se pot aplica tratamente cu insecticide sistemice  omologate. Se pot face si tratamente  foliare pentru principalele boli, dar si cu insecticide si acaricide specifice. Acest lucru asigura o protecție de pana la 7-14 zile dupa plantare,  timp in care rasadurile isi formeaza radacini la locul plantarii si nu vom aplica alte tratamente.

Plantatul  ardeiului gradina  & camp se face dupa 15-20 mai in Sud si 25 mai in Nord, atunci cand nu mai exista risc de inghet,  dupa ce terenul a fost pregatit,  echipamentele de udare functioneaza si conditiile meteo permit plantarea. Un alt indicator este reprezentat de temperatura solului la adâncimea de 15 cm, care trebuie sa se situeze in jurul valorii de 15-16°C. Temperatura solului se determina cu ușurința cu ajutorul unui termometru de sol.

Plantatul începe de obicei cu  Ardei gras „blocky” galben-verde timpuriu  (de la care se vor recolta primele fructe) si se incheie cu Ardeiul Gogosar.

Lucrarea de Plantat se desfasoara dimineata sau dupa amiaza, spre seara cand soarele nu este atat de puternic  (mai ales la rasadurile care nu au pamant/substrat pe radacini). Se poate planta si pe intreg parcursul zilei, in zilele innorate.

Inainte de plantat, rasadurile se uda bine pentru a mentine substratul pe radacini si a putea fi extrase cu usurinta din ghivece/tavite alveolate.

Distanta de plantare intre randuri este de 60-75 cm, iar distanta de plantare intre plante pe rand este de 25-35 cm, Vezi fig..  Norma de plantat este de aproximativ 4.762 fire/1000 m2. Exista varietati de ardei (care suporta densitati mari)  la care putem planta in gradina/camp 2 plante/cuib.

Pentru a efectua mai usor lucrarile de ingrijire, se pot utiliza  randurile duble, astfel avem grupate 2 randuri mai apropiate (60 cm) si un spatiu intre randurile grupate de 100 cm, distanta de plantare intre plante pe rand este de 25-35 cm, Vezi fig.

Ardeiul se va planta la o adancime cu cel mult 2,5-3 cm mai adânc decât nivelul avut inițial (cel la care au fost cultivate rasadurile in rasadnita/ghiveci/cubulet), evitandu-se insa acoperirea cu sol a zonei de inserție a  primei  frunze adevărate. Pe zona de tulpina îngropata suplimentar (cca. 3 cm) planta va forma noi rădăcini care contribuie la o mai buna fixare a plantei si o aprovizionare optima cu elemente nutritive.

Plantarea efectiva se poate face cu plantatorul conic (la rasadurile produse cu foarte putin pamant pe radacini, Vezi fig.), cu un plantator de bulbi (la rasadurile cu pamant pe radacini produse la ghivece), cu mana protejata de manusi de cauciuc.

Prin lucrarea de plantare la ardei trebuie asigurat un contact intim intre planta si sol, pe porțiunea îngropata.

Udatul rasadurilor abia plantate se face in timpul plantarii (se planteaza rasadul cu mana in sol umed-ud) sau  dupa plantare (se planteaza rasadul utilizand plantatoare) cu cca. 1-1,5 l apa/planta (cantitatea difera in functie de adancimea de plantare si de tipul de sol).

Fig. 1 Plantarea ardeiului utilizand plantatorul conic: A) Plantatorul conic este introdus in pozitia corecta; B) Plantatorul conic este introdus gresit

Fig. 2 Plantarea ardeiului in gradina: in randuri cu distante egale

Fig. 3 Plantarea ardeiului in gradina:  in randuri duble

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Plantarea ardeiului in gradina si camp

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii