Horticultorul.ro

mai 27 2012

Sistem de Irigare prin Tub de picurare la legume

Sistem de irigare prin tub de picurare la legume

Sistemele de irigare prin picurare s-au impus din ce in ce mai mult datorita costurilor tot mai scazute si avantajelor numeroase.

In momentul de fata, indiferent ca vorbin de gradinile familiale sau de mari ferme horticole, toate dispun si beneficiaza de sisteme de irigare prin picurare (udare cu picatura).

Sistemele de udare prin picurare folosesc ca elemente de udare tubul de picurare sau banda de picurare. Ambele au rolul de a uda cu picatura. Avantajul tubului de picurare este dat de durata de exploatare (mai lunga) si usurinta in montare si intretinere. Banda de picurare are un singur avantaj –  cost mai mic.

In  acest articol vom prezenta numai udarea cu ajutorul tubului de picurare.

Avantajele unui sistem de irigare prin picurare

 1. Puterea mare de udare intr-un timp relativ scurt (20-30 minute);
 2. Economie de apa;
 3. Timp redus de udare;
 4. Efort minim pentru  udarea plantelor;
 5. Se evita prezenta apei pe frunze, reducand astfel atacurile de boli;
 6. Usurinta in exploatare si montare;
 7. Odata cu apa prin picurare se pot administra: fertilizanti (ingrasaminte, stimulatori de crestere, aminoacizi,etc), insecticide sau fungicide;
 8. Picurarea – Nu se face namol si crusta intre si pe randurile cu legume.

Componentele unui sistem de irigare prin picurare

1.     Sursa de apa

Apa de udare poate provenii din diverse surse:

 • Apa curenta existenta in locuinte. Aceasta apa trebuie numai filtrata inainte de a o introduce in sistemul de picurare;
 • Apa din panza de apa freatica la o adancime mica de (6-8 metri). Aceasta apa se poate pune sub presiune cu ajutorul unei pompe (Vezi fig. 14) sau cu ajutorul unui hidrofor, pe care se vor monta filtre ;
 • Apa din panza de apa freatica aflata la o adancime mare (30 metri). Aceasta apa se va pompa cu ajutorul unei pompe submersibile, dupa care va ajunge intr-un butoi (de 1.000 litri suspendat-Vezi fig. 2) din care va fi filtrata si aspirata de un hidrofor care o va pune sub presiune, pentru sistemul de picurare (Vezi Fig. 2);
 • Apa din lacuri, iazuri, rauri, etc. Aceasta apa va fi pusa sub presiune de o pompa si filtrata  – inaintea de a ajunge in sistemul de picurare.

Apa de udare trebuie sa ajunga la sistemul de udare prin picurare: filtrata si la o presiune de 1-2 atmosfere.

In functie de producator presiunea de lucru pentru tubul de irigatii prin picurare poate sa varieze intre: presiune minima de lucru: 0.9-1 bar si presiune maxima de lucru: 3-4 bar;

Pentru irigare si functionare optima a sistemului de udat prin tub de picurare este recomandat sa pastram o presiune  intre 1-3 bar.

2.     Furtunul de picurare si elementele de conectare pentru furtunul de picurare.

 1. Furtunul de picurare are un diametru standardizat de 16 mm. Pe furtunul de picurare se gasesc amplasate duzele de udare (cu 2 sau 4 gauri). Duzele sunt amplasate la diverse distante, din 20 in 20 cm, 40 in 40 cm, etc. Cele mai utilizate sunt cu duze din 40 in 40 cm (Vezi fig. 7).
 2. Elementele de conectare a furtunului Ø16 sunt: teu stut, stut, dop, cot, robinet pentru furtun de picurare (Vezi Fig. 1).  Stut Ø16 cu adaptare la x ¾ + racord pt filet la  ¾ la cupla furtun clasic+cupla furtun clasic (Vezi Fig. 3).

Conectarea furtunului de picurare in rampe de udare se va face prin incalzirea in prealabila a furtunului de picurare cu bricheta (Vezi Fig. 5), urmata de mufarea rapida prin impingere a conectorilor pe furtun.

Alimentarea  cu apa a furtunului de picurare se poate face dintr-un camin (Vezi  Fig. 10)  sau se poate conecta diret la un furtun obisnuit cu care udam de obicei gradina (Vezi Fig. 9).

3.     Alte echipamente

–        Injector Venturi – ce permite administrarea de fertilizanti (ingrasaminte, stimulatori de crestere, aminoacizi,etc), insecticide sau fungicide odata cu apa de udare; Injectorul Venturi  se monteaza doar pe cupla rapida Fara STOP si functioneaza bine la un numar de peste 200 duze de udare prin picurare la o (1) rampa de udare.

–        Filtrul(Vezi. Fig. 13) este absolut obligatoriu intrucat duzele de picurare se pot infunda cu impuritatile prezente in apa.  Acesta se poate monta: inainte de hidrofor, pe furtunul normal cu adaptare  (inainte de sitemul de picurare), etc.

Timpul de udare

In general  este suficient sa udam prin picurare plantele o data la 2-3 zile (sau chiar zilnic Vara in perioadele cu temperaturi peste 33ºC) timp 15-30 minute, in functie de mai multi factori: presiunea apei, umiditatea solului, numarul de gauri/duza, tipul de sol, temperatura exterioara, evapotranspiratia, planta cultivata, fenofaza, masa foliara, etc. Ideal este sa verificam cantitatea de apa scursa printr-o duza de picurare intr-un anumit interval de timp (verificarea se face lasand sa picure o duza cronometrat intr-un vas, la final se masoara cantitatea de apa adunata intr-un interval de timp). Norma de udare variaza intre 1-2 si 4 litri/planta/zi.

Atentie !!!  Intrucat udarea prin picurare este la indemana, este bine sa nu exageram cu udatul si sa asiguram plantelor un sol reavan.

Cand udam

Ideal este sa udam plantele dimineata, seara sau noaptea, preferabil cu o apa la o temperatura cat mai aproape de cea exterioara (23ºC-24ºC daca este posibil), egalizarea temperaturii se poate face usor ajutandu-ne de un butoi de stocate (butoi de 1.000 l – Vezi. fig. 2).

Cum udam legumele cu cantitati diferite de apa

La realizarea rampelor de udare se pot intercala robineti (de separare) in functie de cultura si de necesarul de apa al culturilor.

Irigarea in solar, sera si camp atunci cand folosim folie de mulcire

Atunci cand folosim folia de mulcire, sistemul de udare prin picurare se va monta sub folia de mulcire, iar udatul se aplica mai rar.

Amplasare tub de irigare

Tubul de picurare se amplaseaza/pozitioneaza pe suprafata solului (Vezi fig.) dupa ce acesta a fost pregatit pentru plantat.

La nevoie atat banda de picurare cat si tubul de picurare pot fi ingropate in sol  intre 2-30 cm adancime.

Fertilizarea prin sistemul de irigare prin picurare: se poate face folosind ingrasaminte specifice hidrosolubile de la YARA.

Costuri

Doar sistemul de picurare (cu conectare la o sursa de apa curenta-sub presiune- existenta)  pentru 100 metri liniari (250-300 plante) incepe de la 20-25 Euro.

Irigarea legumelor prin picurare_componente

Fig. 1 Elemente de conectare furtun de picurare (diametru 16 mm)

Irigarea legumelor prin picurare_Alimentare cu apa din butoi

Fig 2. Model de punere apa sub presiune si incalzire, atunci cand apa este extrasa de la adancimi  mari (peste 6-8 m)

Irigarea legumelor prin picurare_cuplarea la furtun clasic

Fig. 3 Procedeul de cuplare a sistemului de picurare  la furtunul  clasic, A – cupla rapida fara STOP

Irigarea legumelor prin picurare_conexiune cu teu

Fig. 4 Zona de ramificare cu teu

Irigarea legumelor prin picurare_conectarea furtunului-la cald

Fig. 5 Interconectarea furtunului de picurare prin incalzirea usoara a furtunului cu bricheta

Irigarea legumelor prin picurare_scoaba_fixare_furtun

Fig. 6 Scoaba de fixare si ghidare a furtunului picurator

Irigarea legumelor prin picurare_furtun de picurare

Fig. 7 Rola  furtunului de picurare

Irigarea legumelor prin picurare_gradina_1

Fig. 8 Furtun de picurare intins pe randuri duble pentru legume

Irigarea legumelor prin picurare_conectare_furtun

Fig. 9  Conectarea la o sursa de apa a sistemului de picurare, obligatoriu printr-o cupla rapida Fara STOP

Irigarea legumelor prin picurare_camin de alimentare cu apa

Fog. 10 Conectarea sistemului de picurare dintr-un camin de irigare

Irigarea legumelor prin picurare_functionare

Fig. 11  Irigarea legumelor prin picurare „functionare”

Fig. 12 Sistem de irigare prin picurare

Irigarea prin picurare _filtru

Fig. 13 Filtru (A-pregatit pentru montare pe furtun normal inainte de picurare, B-element filtrant)

Fig. 14 Irigarea prin picurare la ardei

Irigarea prin picurare _Pompa pentru irigare de la mica adancime

Fig. 15 Pompa pentru panza freatica la mica adancime (6-10 metri) pentru irigarea prin picurare

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Sistem de Irigare prin Tub de picurare la legume

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii