feb. 21 2016
Plantarea usturoiului primavara in gradina & camp
Pentru infiintarea unei culturi de ursturoi comun in gradina/camp trebuiesc parcursi cativa pasi.
Cultura de usturoi poate avea ca destinatie obtinerea de usturoi verde sau de capatani de usturoi.
Factori Ecologici Limitativi:
Temperatura (caldura) – usturoiul se incadreaza la plante putin-pretentioase fata de caldura.
Usturoiul (Allium sativum) prefera temperaturi in intervalul 18…30ºC.
Pragul de minim de la care partea subterana (bulbii bine inradacinati) este afectata de inghet este de -20 ºC (motiv pentru care cultura se poate infiinta si in toamna si primavara in prima urgenta) iar pentru cresterile tinere este de -5ºC.
Bulbii pastrati la 20-23 ºC si plantati primavara tarziu nu formeaza capatana-mare (cu numerosi bulbisori-catei) ci doar un singur bulbisor mai mare. La usturoiul cu destinatia productiei ‘capatani’ este obligatorie plantarea in luna martie.
Lumina: usturoiul este din punct de vedere al fotoperioadei o planta de zi lunga (>14 ore). In conditii de zi scurta (<12 ore/zi) planta dezvolta aparatul foliar, dar nu formeaza capatana mare. Pentru usturoiul verde este suficienta si recomandata o zi scurta. Usturoiul este o specie cu temperament de lumina (prefera locurile insorite). In conditii de umbrire excesiva nu formeaza capatana.
Umiditatea (apa):
Usturoiul este o cultura cu cerinte ridicate fata de umiditatea din sol, prefera solurile reavene. Irigarea prin aspersie este aproape obligatorie la cultura de usturoi.
Atentie !!! – umiditatea excesiva, mai ales in perioada premergatoare recoltarii conduce la aparitia bolilor de sol.
Solul – Usturoiul este o planta cu cerinte ridicate fata de sol vegeteaza bine pe soluri mijlocii-usoare, fertile (bogate in materie organica), bine drenate, reavene, afanate. Planta prefera solurile luto-nisipoase, aluviale (zona de lunca a raurilor), lutoase, etc. Usturoiul vegeteaza si pe solurile grele-compacte: argiloase, argilo-lutoase, dar rezultatele sunt adesea slabe.
Reactia solului: usturoiul prefera un pH intre 6-6.6 dar vegeteaza in valori mai largi de pH intre 5.6-8.
In cultura de usturoi este importanta rotatia culturii. Atentie !!! se revine cu o noua cultura de usturoi pe aceeasi suprafata abia dupa 3-4 ani.
Pregatirea terenului pentru cultura de usturoi
Mobilizarea adanca a solului se face inca din toamna, printr-o aratura (la 25-30 cm) sau sapat la cazma.
Primavara in prima urgenta, inainte de infiintarea culturii, solul se sapa la cazma sau se ara (25 cm), se marunteste si se niveleaza cu ajutorul motocultorului (motosapei) echipate cu freza sau unelte manuale (sapa si grebla).
Fertilizarea de baza se face cu ingrasaminte granulate (fara clor) starter cu 1-2 zile inainte de plantat. Ingrasamintele se incorporeaza in sol la 10-12 cm. Se spot utiliza ingrasaminte Yara Mila Cropcare NPK 11-11-21 utilizand 40 g/mp.
Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.
Plantatul bulbililor „cateilor” de usturoi se face in martie (popular se zice „in prima urgenta”) dupa ce terenul s-a zvantat (apa s-a scurs in profunzime) si se poate lucra cu scule de gradina sau mecanizat.
Norma de plantat este de 600 kg catei/ha. Adancimea de plantat primavara este de 2-3 cm, distanta intre randuri 25 cm, iar distanta intre plante pe rand 6 cm. Plantatul cateilor de usturoi se face manual, pe suprafete mici (Vezi fig.) sau cu masini de plantat usturoi/arpagic pentru camp.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Plantarea usturoiului primavara in gradina & camp