Horticultorul.ro

apr. 15 2018

Producerea rasadurilor de vinete in gospodarie

Intrucat  fiecare dintre noi prefera un anumit soi sau hibrid de vinete  este bine sa ne producem singuri rasadurile de vinete pentru cultura in gradina, spatii protejate (sere, solarii).

Obtinerea rasadurilor de vinete este usoara si se poate face de catre orice pasionat de gradinarit.

Vinetele sunt legume ale caror seminte germineaza mai greoi, motiv pentru care fie le ajutam sa germineze aplicand prima udare cu solutie de  Atonik (1 ml la 1 l apa, 1:1.000) fie le incoltim fortat.

Pentru a obtine rasaduri de vinete bune de plantat le semanam cu 70-80 zile inainte de momentul plantarii.

Materiale necesare:

  • Seminte de vinete – certificate (libere de agenti patogeni) sau recoltate de la plante mama sanatoase;
  • Substrat: Turba pentru semanat KEKKILA;  Klasmann-Deilmann (KTS 3 STANDARD), acesta trebuie sa aiba un pH intre 6-6,8;
  • Stimulator de germinareAtonik;
  • Fertilizant rasaduri: Cropmax;
  • Fungicide:   Proplant 72,2 SL (propamocarb 722 g/l).
  • Vase de cultura: pet de 5 l taiat la 25 cm inaltime (Vezi fig.), ghivece, jardiniere, tăvițe alveolate, etc;
  • Folie stretch.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Semanatul semintelor de vinete:

Pregatirea vaselor cu substrat:  presupune gaurirea la baza a sticlelor – Pet; adaugarea de 1 cm nisip pentru drenaj si completarea cu substrat de cultura (Vezi fig.);

Se taseaza usor cu palma substratul de cultura si cu ajutorul unui creion (neascutit) se face o mica gaurica  adanca de 0,6 cm (adancimea de semanat la vinete, Vezi fig.); distanta intre seminte trebuie sa fie de cca. 2-3 cm sau 6-7 cm daca nu aplicam repicatul;

Se  seamănă 1 samanta la fiecare gaurica (ne putem ajuta de o penseta) si se acopera usor cu degetele prin tasare usoara;

Se uda utilizand o sticla cu capacul gaurit fin sau cu ajutorul unui pulverizator.  Prima udare (1) se poate face cu o  solutie de de  Atonik (1 ml / 1 l apa, stimuleaza germinarea semintelor care nu au fost preincoltite) + Proplant 72,2 SL (1,5 ml / 1 l apa, acesta previne aparitia bolii caderea plantutelor „rasadurilor” Pythium spp.). Putem repeta tratamentul cu Proplant 72,2 SL  la substrat dupa 15 zile sau imediat dupa repicat. Urmatorile udari se fac cu apa astfel incat substratul sa fie in permanenta reavan.

Se acopera fiecare ghiveci cu folie stretch si se amplaseaza in locuri luminoase (dar nu cu soare direct), cu temperaturi de 23-24ºC (germineaza in 14 zile);

Monitorizarea si ingrijirea rasadurilor de vinete

In permanenta monitorizam ghivecele, iar cand primele plantute isi fac aparitia „rasar”  indepartam total folia stretch.

Plasam ghivecele in locuri cat mai luminoase, dar Atentie !!! fara lumina directa a razelor solare care pot provoca arsuri grave.

Repicarea la rasadurile de vinete se poate face (daca dorim) cand plantutele au 2 frunze  adevarate (la cca. 15-20 zile de la rasarire).  Plantutele de vinete se pot repica putin mai adanc (1-1,5 cm mai adanc) decat adancimea initiala din semănătura, dar nu mai adanc de nivelul cotiledoanelor.

Dupa ce apar  si se dezvolta complet primele frunze adevarate, putem fertiliza foliar cu Cropmax;

Dupa ce se dezvolta complet prima pereche de frunze adevarate  si apare urmatoarea pereche de frunze adevarate, putem fertiliza si la substrat (din 3 in 3 saptamani) prin udare cu soluție de îngrășăminte hidrosolubile fără clor de tip NPK + microelemente ce contin mult fosfor (0,5 g / 1 litru apa, se uda normal).

Mai multe informatii despre fertilizarea rasadurilor puteti afla din articolul dedicat …  Fertilizarea rasadurilor la culturile horticole.

In zilele si intervalele cand temperaturile de afara (exterioare) trec de 15 ºC putem scoate pentru cateva ore rasadurile afara, acest lucru contribuie la o mai buna dezvoltare si calire (obisnuire) la conditiile de afara.

Răsadurile trebuie adaptate treptat la conditiile de afara cu 1-2 saptamani inainte de plantare. Acest lucru presupune scoaterea acestora (pe o perioada de 1-2 saptamani) afara in conditii de semiumbra – urmate de un soare slab si plin soare (inainte de plantat).

Daca adaptarea din apartament la exterior nu se va face treptat exista riscul ca in  gradina soarele arzator sa le arda total dupa plantare.

Plantarea in gradina se face dupa 15 Mai, atunci cand s-au inregistrat constant mai multe zile temperaturi de peste +15 ºC noaptea.

Fig. 1 Producerea rasadurilor de vinete in gospodarie, semanatul

Fig. 2 Producerea rasadurilor de vinete in gospodarie, semanatul

Fig. 3 Producerea rasadurilor de vinete in gospodarie, semanatul

Fig. 4 Producerea rasadurilor de vinete in gospodarie, fenofaza – cotiledoane

Fig. 5 Producerea rasadurilor de vinete in gospodarie, fenofaza – cotiledoane

Fig. 6 Producerea rasadurilor de vinete in gospodarie, fenofaza – frunze adevarate

Fig. 7 Producerea rasadurilor de vinete in gospodarie

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Producerea rasadurilor de vinete in gospodarie

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii