Horticultorul.ro

oct. 19 2016

Recoltarea ardeiului Rosu Gras si Capia 

recoltarea-ardeiului-rosu-gras-si-capia_150Ardeiul gras/capia rosu (Caspicum annum) – este o planta anuala, cultivata atat in spatii protejate cat si in gradina sau camp, el fiind folosit in stare proaspata, in preparate culinare (zacusca) sau conserve (muraturi).

Cultivarea ardeiului  se face prin plantarea rasadurilor obtinute in spatii protejate, la circa 60 zile de la semanare.

Ardeiul necesita o temperatura minima de 13°C pentru fructificare, la temperaturi mai scazute, fructificarea nu are loc.

In intervalul de temperatura 18-27°C, ardeiul rosu prezinta cresteri foarte bune.

Ardeii rosii si capia se pot recolta la circa 90-110 zile de la plantarea rasadurilor in camp, gradina sau spatii protejate (solarii, sere), in functie de soiul/hibridul cultivat.

Pentru consumul zilnic, ardeii rosii se pot recolta chiar daca nu au ajuns la culoarea rosie, sau dimensiunea specifica soiului.

Momentul optim de recoltare al ardeiului rosu este considerat acela cand fructele de ardei (gras sau capia) au ajuns la maturitatea biologica (cand capata culoarea rosie). Ardeiul rosu necesita 40-50 zile pentru a vira in culoarea rosie. Maturizarea fructelor de ardei capia si gras este influentata de temperatura, precipitatii, fotoperioada, etc.

Ardeii rosii (capia sau grasi) se pot recolta cu ajutorul unui cutit ascutit, cu o foarfeca horticola sau prin ruperea cu mana, cu o atentie deosebita, pentru a nu distruge lastarii.

Pastrarea ardeiului rosu dupa recoltare se poate realiza timp de 3-4 saptamani la temperaturi de 6-7°C. Se recomanda consumul ardeiului rosu in cel ami scurt timp dupa recltare, deoarece cu cat perioada de pastrare este mai mare, cu atat deshidratatrea lor va fi mai mare.

Pentru pastrarea ardeiului rosu si ardeiului capia mai mult timp (luni de zile), se recomanda taierea sau coacerea si apoi congelarea lui.

Recoltarea ardeiului Rosu Gras si Capia 

Fig. 1 Recoltarea ardeiului Rosu Gras si Capia

Recoltarea ardeiului Rosu Gras si Capia 

Fig. 2 Recoltarea ardeiului Rosu Gras si Capia

Recoltarea ardeiului Rosu Gras si Capia 

Fig. 3 Recoltarea ardeiului Rosu Gras si Capia

Recoltarea ardeiului Rosu Gras si Capia 

Fig. 4 Recoltarea ardeiului Rosu Gras si Capia

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Recoltarea ardeiului Rosu Gras si Capia 

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii