aug. 15 2023

Cultivarea ardeiului in gradina & camp: plantare, ingrijire

Cultivarea ardeiului in gradina_camp_150Cultivarea ardeiului  (Capsicum annuum) este bine reprezentata in Romania, aceasta specie legumicola se regaseste cultivata in numeroase ferme legumicole dar si in gradini.

Fructele de ardei vor fi bune de recoltat   la circa 50-110 zile de la infiintarea culturii.

Factori ecologici limitativi pentru cultivarea ardeiului:

Temperatura (caldura) – ardeiul este mai pretentios decat tomatele fata  de caldura.

Semintele germineaza bine la un optim de (20-25 ºC) in 13-8 zile.

Plantele de ardei prefera temperaturi de 18-30 ºC, dar suporta si temperaturi mai ridicate 35 ºC.

Limita inferioara pentru plantele de ardei este de 8 ºC (sub aceasta valoare plantele nu  mai cresc). La temperaturi < 1 ºC plantele de ardei mor.

Lumina: – ardeiul iubeste lumina, lipsa acesteia provoaca cresterea vegetativa in dauna fructificarii  (ex. ardeiul Gogosar). Soarele, lumina solara directa care ajunge la fructe poate  afecta fructele de ardei.

Umiditatea (apa) – ardeiul are nevoie de apa in cantitati ridicate, ca de altfel toate legumele. Seceta conduce la:  cresteri reduse „plante debile si imbatranite”, avortarea florilor, ofilirea si chiar moartea plantelor. Umiditatea relativa a aerului are valori optime in intervalul 70-80%.

Udarea (irigarea) ardeiului se face cel mai usor, comod si ieftin cu ajutorul irigatiei prin picurare.

Solul – ardeiul are cerinte moderate fata de sol, vegeteaza pe soluri cu fertilitate moderta preferand soluri cu textura medie-usoara (aluviale) bine drenate, reavene, bogate in materie organica,  lutoase, nisipo-lutoase, nisipoase. pH-ul optim  se incadreaza intre 5,5-6,8.

pH-ul substratului pentru rasaduri este deosebit de important, acesta trebuie sa aiba valori in intervalul (5,5-6,7). Un pH  < 5,5 conduce la moartea plantutelor abia rasarite. Verificati cu atentie valoarea pH – ului (de obicei este scris pe sac, sau cu ajutorul hartiei de pH).

Cultura de ardei in Gradina si Camp

Cultura de ardei in gradina se infiinteaza (la 2 saptamani dupa cultura de tomate) prin rasad produs in spatii protejate (rasadnite calde, sere calde, solarii calde). Vârsta răsadului de ardei pentru plantare in camp este de cca. 60-70 zile de la rasarire. Rasadul de ardei la plantare in camp & gradina trebuie sa fie bine dezvoltat (cca. 25 cm inaltime), sanatos si calit. Infiintarea culturii de ardei in camp&gradina se face  dupa 15-20 Mai (in Sud) si dupa 25 Mai (in Nord), atunci cand conditiile meteo permit plantarea si s-au inregistrat temperaturi la sol de  >15ºC multe zile la rand.

Culturi bune premergatoare celei de ardei cultivat in gradina&camp sunt: castravete, dovlecel, dovleac, ceapa, ceapa esalota, usturoi, praz, sfecla, pastarnac, morcov. Se recomanda un asolament  la 3-4 ani (pe locul unde se vor cultiva ardei nu se revine cu solanacee: tomate, cartof, vinete).

Pentru a proteja plantele de ardei de conditiile climatice extreme (soare arzator, tmperaturi, vant, etc.) dar si de atacul afidelor (paduchele verde care transmite viroza „CMV„) – odata cu plantatul ardeiului se pot infiinta din 25 in 25 m perdele din 2 randuri grupate de porumb.

Distantele de plantare la ardei  in gradina & camp sunt de 25-35 cm (exista varietati de ardei la care putem planta 2 plante/cuib – suporta densitati mari) intre plante pe rand si 60-100 cm intre randuri. Se pot utiliza si scheme cu randuri duble (randurile apropiate de 60 cm iar cele departate de 100 cm, Vezi fig.).

Polenizarea florilor de ardei in camp si gradina este facuta de catre insecte (entomofila) ca albine, bondari.

Pe tot parcursul cultivarii ardeiului in gradina & camp, se vor efectua lucrari de  completare a golurilor, prasit, ruperea primului fruct sau a primei flori.

Fertilizarea ardeiului

Fertilizarea de baza se face cu ingrasaminte granulate (fara clor) starter cu cateva  zile inainte de plantat.  Ingrasamintele se incorporeaza in sol la 10-12 cm. Se pot utiliza ingrasaminte ca: Yara Mila Cropcare 30 g/mp.

Prevenirea carentei de Calciu la ardei se face printr-o fertilizare optima la sol cu Azotat de Calciu fara clor prin: fertirigare (YaraLiva Calcinit) sau aplicat pe sol (YaraLiva TROPICOTE) si fertilizarea foliara cu ingrasaminte pe baza de Calciu: YaraVita Stopit.

Fertilizare foliara cu produse omologate.

Fertilizarea cu gunoi de grajd bine descompus se poate face din toamna cu 20-40 t/ha.

Pentru o fertilizare corecta utilizati programele tehnologice specifice.

Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.

Fertilizarea se poate face utilizand ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare, foliare.

Pentru combaterea buruienilor in culturile de ardei – efectuam plivitul si aplicam la infiintare folie de mulcire neagra sau alb-negru.

 

Recoltarea ardeiului

Ardeiul galben se recolteaza la maturitatea comerciala (cand atinge forma si marimea  de comercializare). La ardeiul galben este necesar un numar redus de zile de la legare la recoltare (9-11 zile), din aceasta cauza este o specie valoroasa pentru legumicultori intrucat aduce un profit mai rapid.

Ardeiul rosu se recolteaza la maturitatea biologica (cand capata culoarea rosie). La ardeiul rosu trebuie sa treaca un numar mare de zile (40-50) pana capata culoarea rosie si este contitionat de mediu (temperaturi, soare, precipitatii, ore insolatie, fotoperioada, etc).  Chiar daca aduce profit mai tarziu fermierilor, este un ardei preferat de consumator intrucat culoarea rosie este legata direct de un continut mai crescut de vitamine, licopen si beta-caroten.

 

Combaterea Bolilor si Daunatorilor la Ardeiul cultivat in Gradina & Camp este obligatorie pentru a avea recolte bogate:

Bolile rasadurilor: Caderea si putrezirea plantutelor (Pythium spp.)Ofilirea vasculara, Bacterioze, etc.;

Bolile ardeilor: Alternarioza sau patarea neagra a  „solanaceelor”Ofilirea vascularaBacterioze, etc;

Daunatori ardeilor:   CoropisnitaAcarieniAcarianul – Paianjenul lat (Polyphagotarsonemus latus)AfidePaduchele verde al piersicului (Myzus persicae)Paduchele verde al castravetilor (Aphis gossypii) Omida fructelorSfredelitorul porumbului (Ostrinia nubilalis)Trips,  Viermi sarma, Viermi albi (Melolontha melolontha)Limaxul cenusiu (Deroceras agreste),  Musca plantulelor (Delia platura), etc.

Cultivarea ardeiului in gradina si camp

Fig. 1 Cultivarea ardeiului in camp, randuri duble si mulcire cu folie neagra

Cultivarea ardeiului in gradina si camp

Fig. 2 Cultivarea ardeiului in camp

Cultivarea ardeiului in gradina si camp

Fig. 3 Cultivarea ardeiului in gradina 

Cultivarea ardeiului in gradina si camp

Fig. 4 Cultivarea ardeiului in gradina

Cultivarea ardeiului in gradina si camp

Fig. 5 Cultivarea ardeiului in gradina 

Cultivarea ardeiului in gradina si camp

Fig. 6 Cultivarea ardeiului in gradina si camp

Cultivarea ardeiului in gradina si camp

Fig. 7 Cultivarea ardeiului in gradina si camp

Cultivarea ardeiului in gradina si camp

Fig. 8 Cultivarea ardeiului in gradina si camp

Cultivarea ardeiului in gradina si camp

Fig. 9 Cultivarea ardeiului in gradina si camp

Cultivarea ardeiului in gradina si camp

Fig. 10 Cultivarea ardeiului in gradina si camp

Cultivarea ardeiului in gradina si camp

Fig. 11 Cultivarea ardeiului in gradina si camp

Cultivarea ardeiului in gradina si camp

Fig. 12 Cultivarea ardeiului in gradina si camp

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultivarea ardeiului in gradina & camp: plantare, ingrijire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii