Horticultorul.ro

mai 11 2016

Semanarea semintelor de morcov in gradina

Semanarea semintelor de morcov in gradina_1Solul – optim pentru cultivarea morcovilor este solul bine drenat, usor (nisipos), afanat cu fertilitate moderata.

Reactia solului: Morcovul prefera un  pH  intre 5,8-6,8.

Temperatura este un factor important pentru germinarea semintelor de morcov.

Umiditatea ridicata (80%) este necesara in perioada germinativa, apoi in perioada de crestere, se recomanda reducerea umiditatii la 60%.

Morcovul prefer spatiile insorite, el fiind o planta iubitoare de lumina.

Pregatirea terenului pentru semanarea semintelor de morcov

Inca din toamna, se face mobilizarea adanca a solului, printr-o aratura la 25-30 cm sau sapat la cazma.

Primavara, inainte de infiintarea culturii, solul se sapa la cazma sau se ara (25 cm), se marunteste si se niveleaza cu ajutorul motocultorului (motosapei) echipate cu freza sau unelte manuale (sapa si grebla).

Semanarea semintelor de morcov se poate face in intervalul martie-iunie. Germinarea semintelor de morcov variaza in functie de temperatura. Temperatura optima pentru germinarea la morcov este de 20°C (si cel putin 10°C in sol), ele vor germina in 10-12 zile.

Semintele de morcov pot germina si la temperaturi mai scazute (4-5 °C), dar in aceste conditii, germinarea va avea loc intr-o perioada mai mare de timp ( 18-20 zile).

Semanarea semintelor de morcov se face pe randuri, la adancimea de 1 cm, distanta intre plante de 5-6 cm si intre randuri de 25-30 cm.

Semanarea se face cu atentie sporita (semintele de morcov fiind de dimensiuni mici), pentru a nu lasa sa cada o cantitate prea mare de seminte, astfel, plantele vor fi aglomerate si cresterea lor afectata.

Se recomanda ca in momentul semanarii, semintelor de morcov sa se amestece cu nisip, astfel semanarea se va face cu o mai mare usurinta, nisipul contribuie si la atingerea unei densitati optime intre plante/rand.

Dupa semanare, semintele de morcov se acopera cu un start subtire de sol (1 cm), apoi se uda (cu atentie sa nu miscam semintele din sol), cu o cantitate suficienta de apa, umiditatea fiind cea care face posibila germinarea.

Fertilizarea:

Administrand ingrasaminte cu concentratie mai mare de fosfor, ajutam la o crestere optima a  radacinilor de morcov.

Azotul (N) administrat in exces determina doar cresteri vegetative (apar frunze noi), radacinile stagneaza din crestere, iar in perioada depozitarii din timpul iernii se observa pierderi substantiale.

Administrarea gunoiului de grajd in anul cand se infiinteaza cultura de morcov poate provoaca ramificarea radacinilor  morcovilor.

Fertilizarea starter se poate face cu  YaraMila COMPLEX 12-11-18  30 g/mp sau  Yara Mila Cropcare NPK 11-11-21 utilizand 30 g/mp.

Fertilizarea se poate face utilizand tehnologii si produse de la: YARA.

Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.

Esalonarea culturii de morcov in gradina se face prin semanarea la interval de 3 saptamani,  evitand  semanarea in perioadele toride din timpul verii.

Fig. 1 Semanarea semintelor de morcov in gradina

Semanarea semintelor de morcov in gradina-2

Fig. 2 Semanarea semintelor de morcov in gradina

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Semanarea semintelor de morcov in gradina

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii