Horticultorul.ro

mai 10 2016

Semanatul fasolei in Gradina & Camp: tehnologie completa

Semanatul fasolei in Gradina & Camp-1Cultivarea de fasole in gradina si camp, se realizeaza  pentru pastaile tinere sau pentru semintele (boabele) recoltate la uscarea pastaii.

Solul – fasolea  este o specie ce vegeteaza bine pe soluri bine drenate, bine aerate, reavene, profunde, cu fertile moderata si bogate in materie organica.

Reactia solului: Fasolea  prefera un  pH intre 5,5-7,5.

Temperatura este un factor impotant pentru fasole. Semintele de fasole germineaza la o temperatura de 15 ºC (sunt necesare 10-14 zile pana la germinare) iar la un optim de 25-27 ºC (sunt necesare 5-7 zile pentru germinare).

Pregatirea terenului pentru cultura de fasole

Inca din toamna, se face mobilizarea adanca a solului, printr-o aratura la 25-30 cm sau sapat la cazma.

Primavara, inainte de infiintarea culturii, solul se sapa la cazma sau se ara (25 cm), se marunteste si se niveleaza cu ajutorul motocultorului (motosapei) echipate cu freza sau unelte manuale (sapa si grebla).

Fertilizarea de baza  la fasole se face cu ingrasaminte granulate starter  cu 1-2 zile inainte de semanat. Ingrasamintele  se incorporeaza in sol la 10-12 cm. Se spot utiliza ingrasaminte Yara Mila Cropcare NPK 11-11-21  80 g / mp.

Fertilizarea se poate face utilizand tehnologii si produse de la: YARA.

Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.

Semanatul la fasole se face in perioade diferite in functie de arealul de cultura. In nordul tarii, semanatul la fasole se  face intre 5-10 mai, iar in cele sudice intre 22-25 aprilie. In momentul semanatului se tine cont de starea solului, acesta trebuie sa fie zvantat bine  (apa s-a scurs in profunzime) si sa permita utilizarea sculelor de gradinarit. Semanatul mai timpuri prelungeste perioada de rasarire, umiditatea si temperaturile scazute din sol cauzeaza putrezirea semintelor.

Varietatile de fasole pitica (oloaga) se seamana cu 10-14 zile inainte de varietatile de fasole cataratoare.

Norma de semanat la fasole este de 80-150 kg/ha, aceasta poate varia in functie de soiul cultivat.

Adancimea de semanat la fasole este de  5 cm.

Distanta intre randuri pentru soiurile de fasole pitica (oloaga) se recomanda sa fie de 35-40 cm, iar la soiurile de fasole cataratoare (urcatoare) de 70-90 cm.

Distanta intre cuiburi pe rand trebuie sa fie de 35-40 cm. Semanatul se face manual pe suprafete mici, cate 2-3 seminte in fiecare cuib, sau cu semanatori pentru gradina  sau semanatori pneumatice universale pentru camp.

Semintele de fasole se pot trata inainte de semanare pentru inoculare cu Rhizobium leguminosarum, utilizand produsul NITRAGIN – inocularea ajuta la fixarea de catre plante a unor cantitati sporite de Azot (N) atmosferic,  asigurandu-se astfel pana la 90 % din necesarul de N al plantei.

Semanatul fasolei in Gradina - Camp

Fig. 1 Semanatul fasolei in Gradina & Camp

Semanatul fasolei in Gradina - Camp-3

Fig. 2 Semanatul fasolei in Gradina & Camp

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Semanatul fasolei in Gradina & Camp: tehnologie completa

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii