Horticultorul.ro

feb. 13 2016

Semanatul mazarei in gradina, camp –  primavara

Semanatul mazarei in gradina-primavaraPentru infiintarea unei culturi de mazare verde in gradina si camp trebuiesc parcursi cativa pasi.

Solul – mazarea de gradina  este o specie cu cerinte moderate fata de fertilitatea solului, preferand totusi soluri – profunde, reavene, afanate, bine drenate, aerate si bogate in materie organica. Planta suporta greu solurile calcaroase pe care apar usor si frecvent cloroze.

Reactia solului: Mazarea prefera un  pH intre 5,5-7;

Temperatura: Semintele de mazare germineaza incepand cu 5 ºC (sunt necesare 36 zile pentru germinare) iar la un optim de 25 ºC (sunt necesare 6 zile pentru germinare).

Pregatirea terenului pentru cultura de mazare

Mobilizarea adanca a solului se face inca din toamna printr-o aratura (la 25-30 cm) sau sapat la cazma.

Primavara, inainte de infiintarea culturii, solul se sapa la cazma sau se ara (25 cm),  se marunteste si se niveleaza cu ajutorul motocultorului (motosapei) echipate cu freza sau unelte manuale (sapa si grebla).

Fertilizarea de baza  se face cu ingrasaminte granulate starter  cu 1-2 zile inainte de semanat. Ingrasamintele  se incorporeaza in sol la 10-12 cm. Se spot utiliza ingrasaminte complexe cu putin Azot (N). Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.

Semanatul la mazare se face in martie (popular se zice „in mustul zapezii”) dupa ce terenul s-a zvantat bine  (apa s-a scurs in profunzime) si se poate lucra cu scule de gradina sau mecanizat.

Atentie !!! – daca semanatul este intarziat productia va fi direct afectata cantitativ si calitativ.

Norma de semanat la mazare este de 200-300 kg/ha. Adancimea de semanat este de 4-5 cm distanta intre randuri 12,5-15 cm, iar distanta intre plante pe rand 5 cm. Semanatul se face manual, cu grija, pe suprafete mici, cu semanatori pentru gradina  sau semanatori pneumatice universale pentru camp.

Semintele se pot trata pentru inoculare cu Rhizobium leguminosarum, utilizand produsul NITRAGIN – inocularea ajuta la fixarea de catre plante a unor cantitati sporite de Azot (N) atmosferic,  asigurandu-se astfel pana la 90 % din necesarul de N al plantei.

Esalonarea productiei de mazare  de gradina de face prin semanarea de soiuri diferite (de la foarte timputii-tarzii) sau printr-un semanat esalonat (la intervale de timp)  a unui singur soi.

Semanatul mazarei in gradina, camp -  primavara

Fig. 1 Seminte de mazare

Semanatul mazarei in gradina, camp -  primavara

Fig. 2 Cultura de mazare verde

Semanatul mazarei in gradina, camp -  primavara

Fig. 3 Mazare verde

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Semanatul mazarei in gradina, camp –  primavara

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii