dec. 23 2013
Cultivarea Lavandei – tehnologia de cultura
Denumire populara: Lavanda, levențícă, livănțícă
Denumire populara in alte limbi: engleza – Lavender, True lavender; germana – Lavendel; franceza – Lavande.
Denumire stiintifica: Lavandula angustifolia sin. Lavandula officinalis, Lavandula spica, Lavandula vera
Origine
Specie exotica de subarbust tarator cultivat in regiunile cu temperaturi moderate. Specie originara din regiunile mediteraneene.
Utilizare: planta ornamentala; planta medicinala; planta aromatica; planta melifera, floare pentru buchete; extractia de ulei volatil utilizat in: cosmetice, repelent pentru insecte, produse pentru igiena casei, parfumerie, etc.
Conditii de cultivare:
Cultura lavandei in Romania este restrictionata de temperaturile negative din timpul iernii, iar iernile recente (2009-2010 si 2011-2012) au demonstrat ca exista in permanenta un risc extrem de inghet in mai toate zonele din Romania. Din aceste motive cultura este una cu risc crescut in tara noastra.
Lavanda (Lavandula angustifolia) este o specie sensibila la gerurile din timpul iernii (temperaturile sub – 15 °C … –20 °C pot afecta plantele). Cresterile tinere sunt afectate de inghet la temperaturi sub -20°C. Lavanda se cultiva in locuri adapostite din zonele: sudice, de litoral, sud-vestice si vestice. Pentru protectie pe perioada iernii plantele se pot musuroi (se acopera baza plantelor cu pamant, in zonele cu temperaturi scazute < –20 °C) sau mulcii (utilizand paie, fan, frunze, rumegus, scoarta de copac, in zonele cu temperaturi mai moderate). Primavara dupa ce riscul de inghet a trecut (aprilie-mai) stratul de mulci/pamant se indeparteaza;
Lavanda este o specie cu rezistenta moderata la seceta. Pe perioada verii se recomanda irigarea prin picurare. Lavanda se poate cultiva in conditii optime in zone cu precipitatii medii anuale intre 500-1000 mm;
Lavanda (Lavandula angustifolia) prefera solurile moderat fertile, reavene si bine drenate ce ii ofera conditii optime. Planta vegeteaza pe soluri nisipoase, argiloase, calcaroase (cu carbonati) sau lutoase;
Reactia solului: lavanda prefera un pH intre 6,5-7,5 si vegeteaza in valori mai largi de pH intre 5,8-8,3;
Lavanda (Lavandula angustifolia) este planta ce vegeteaza in conditii de lumina (locuri insorite).
Infiintarea culturii de lavanda:
Ca si culturi premergatoare se recomanda cu plante din Fam. Leguminosae ex. Mazare, Soia, Fasole, etc.
Cultura se infiinteaza pe terenuri libere de buruieni care preferabil au fost mentinute minim un an ca ogor negru: se fac lucrari de discuit si se combat buruienile numai cu erbicide pe baza de glifosat.
Pregatirea solului se incepe cu aratura care se face cu doua luni inainte de plantare la o adancime de 30-35 cm.
Plantarea: se face in perioada de repaus vegetativ, preferabil toamna (septembrie-octombrie). La plantare se utilizeaza schema de plantat cu 100-150 cm intre randuri si 30-70 cm intre plante pe rand.
Fertilizarea: odata cu pregatirea solului pentru plantat (aratura) se pot incorpora in sol (la 20-30 cm adancime cu lucrarea de arat) 35-50 tone/ha gunoi de grajd fermentat si ingrasaminte chimice in dozele: Azot-N (20 kg/ha), Fosfor-P (70-80 kg/ha) si Potasiu–K (80-100 kg). Primavara se face o fertilizare cu Azot-N (60-80 kg/ha) care se va aplica intre randurile de lavanda.
Combatera buruienilor in cultura se va face prin prasile mecanizate sau manuale. Combaterea buruienilor monocotiledonate (pir, mohor, costrei, etc.) se poate face utilizand erbicide specifice omologate.
Taierea-tunderea plantelor de Lavanda (Lavandula angustifolia) se face primavara (aprilie-mai) dupa ce a trecut riscul de inghet si consta in:
- taierea lastarilor afectati de inghet, uscati, rupti, etc;
- taierea presupune eliminarea inflorescentelor din anul precedent si a 2.5 cm din lastar, pentru a stimula cresteri noi si indesirea tufei;
- la plantele batrane se vor face taieri de intinerire, acestea presupun scurtarea ramurilor lignificate la 15-16 cm.
Recoltarea florilor: se face in zilele insorite, fara risc de precipitatii si dupa ce a trecut roua. Florile de lavanda se recolteaza cu 10 cm de tija si se taie sub ultimul verticil.
Dimensiuni: Lavanda este un subarbust sau arbust a carui inaltime ajunge la 0.1–0.5 metri cu diametrul tufei de 0.5-1 metru.
Productia: dintr-un Ha de cultura de lavanda se pot obtine 0,5-0,5 t/ha flori uscate din care se pot extrage circa 20-40 l de ulei volatil.
Varietati-Cultivaruri-Soiuri de Lavanda:
- Lavandula angustifolia ‚London Pink’ – varietate cu flori roz;
- Lavandula angustifolia ‚Codreanca’ (din 1992 – Romania);
- Lavandula angustifolia ‚Emilia’ (din 2009 – Romania);
- Lavandula angustifolia ‚Hof 90’ (din 2010 – Romania).
Inmultirea lavandei se face prin:
- butasi semilemnificati in luna iulie-august;
- prin seminte semanate toamna in noiembrie sau primavara (necesita stratificare la rece).
Bolile lavandei:
Fainarea; Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea).
Daunatorii lavandei:
Lacuste; Gandacul de Rozmarin (Chrysolina americana); Cicadele care se determina usor dupa „Scuipatul cucului” – prezent pe plante si zgomotul caracteristic.
Categorie: Plante medicinale
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Cultivarea Lavandei – tehnologia de cultura