aug. 23 2021

Arsura solara la zmeura

Fructul de zmeur este de tip polidrupa – fruct multiplu – carnos format din numeroase drupeole (EN-drupelet  sunt  drupe – fructe mici carnoase cu un (1)  sambure; drupeole – intra in componenta fructului multiplu de zmeur, mur;)  grupate.

In perioada călduroasa de vara se pot observa frecvent pe fructele de zmeur  numeroase drupeole (o drupa foarte mica, carmoasa, cu un singur sambure; drupeole alcatuiesc fructul de zmeur, mur) de culoare alba, care daca sunt grupare formează pe fruct pete de culoare alba.

Arsura solara pe fructele de zmeura apare vara in perioadele secetoase in zilele insorite cu soare arzator. In zilele caniculare radiatiile UV  (ultra violete) au valori ridicate si afecteaza fructul.  Fructele pot fi afectate partial sau total –  drupeole fructului capata culoarea alba, cafenie iar zona afectata sau intreg  fructul se intaresc.

Daca randurile din plantatie sunt orientate Nord-Sud arura solara fa fi mai puternica pe partea de Est.

Daca doar o mica parte din fruct este afectata (doar cateva drupeole) fructul se poate consuma sau utiliza la prajituri, conserve, totusi fructele afectate devin greu vandabile.

La anumite soiuri de zmeur fenomenul de arsura solara se manifesta mai agresiv: soiul Polka, etc.

Fig. 1 Arsura solara la zmeura

Fig. 2 Arsura solara la zmeura

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Arsura solara la zmeura

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii