iul. 22 2020
Capsunul de pajiste (Fragaria viridis): descriere
Familia: ROSACEAE
Denumire populara: Capsun de pajiste
Denumire stiintifica: Fragaria viridis
Origine: Fragaria viridis este o planta originara din Europa.
Proprietati ornamentale: Fragaria viridiseste o planta perena, cu crestere compacta, ce ajunge la inaltimi de 10-30 cm.
Fragaria viridis este intalnita in Romania ca specie spontana in zonele de deal si campie, la liziera padurilor, in pasuni si pajisti.
Frunzele sunt decorative, trifoliate, cu marginea serata, de culoare verde.
Inflorirea la Capsunul de pajiste are loc la sfarsitul primaverii, inceputul verii (aprilie-iunie).
Florile sunt mici, cu caliciu dublu, receptacul convex, formate din 5 petale de culoare alba, cu centru galben, pedunculi (codite la flori si fruct) cu perisori. Receptaculu la fructificare devine carnos si comestibil, transformandu-se in fruct.
Fructul apare dupa trecerea florilor, florile si fructele sunt intalnite simultan pe planta.
Fructele (capsunile) sunt fructe false ce isi au originea in dezvoltarea (ingrosarea) receptacululului floral pe suprafata caruia se regasesc fructe minci (nucule, achene) (Vezi fig.), de dimensiuni reduse. Capsunile au circa 1 cm in diametru, forma globuroasa, gust dulce, aroma intensa si culoare rosie la maturitate.
Fructele de Capsun de pajiste sunt consumate in stare proaspata sau pot fi folosite in prepararea dulceturilor.
Solul– trebuie sa fie bine drenat, cu umiditate moderata (substrat reavan), fertilitate medie si un pH slab acid – neutru- slab alcalin.
Lumina este un factor important pentru cresterea si inflorirea Capsunilor de pajiste, acestea prefera locurile insorite.
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Capsunul de pajiste (Fragaria viridis): descriere