mai 03 2020
Chinotto (Citrus aurantium var. Myrtifolia): ingrijire
Familia: Rutaceae
Demumire populara: Chinotto
Denumire stiintifica: Citrus aurantium var. Myrtifolia, Citrus Myrtifolia
Proprietati ornamentale: Citrus Myrtifolia este un pom fructifer, cu crestere compacta, ce poate ajunge in mediul natural la inaltimi de pana la 3 m.
Chinotto in Romania este cultivat in ghivece (container, de 60-80 litri), poate ajunge la inaltimi de 1.5-2 m. Acesta poate fi amplasat afara pana cand temperaturile ajung pana la pragul de inghet.
In perioada rece din an, planta trebuie transferata in spatii adapostite, umede, luminoase si calde (sere calde, holuri).
Frunzele cresc pe ramuri fara tepi, au forma lanceolata, acuminate, dimensiuni reduse si culoare verde inchis sau variegate.
Florile sunt hermafrodite, polenizate de catre albine, cresc solitare sau grupate (2-3), au culoarea alba si sunt placut parfumate.
Fructul este aproape rotund, usor aplatizat, de culoare portocalie, prea amar pentru a putea fi consumat proaspat, el fiind adesea utilizat in preparate (sucuri, dulceturi, etc.)
Taierea la Citrus aurantium var. Myrtifolia este necesara pentru a indeparta ramurile uscate, pentru a incuraja aparitia de lastari noi, pentru a stimula inflorirea si pentru a mentine forma si inaltimea optima.
Substratul (pamantul) se recomanda sa fie reavan si bine drenat, bogat in materie organica, cu fertilitate moderata si un pH intre 5-6, dar tolereaza si un pH intre 5-8,3. Transplantarea se poate realiza primavara (la interval de 3-4 ani), inlocuind vechiul vas cu unul de dimensiuni mai mari.
Udarea este foarte importanta pentru Citrus aurantium var. Myrtifolia, aceasta se poate realiza de doua ori pe saptamana, cand substratul de la suprafata ghiveciului este uscat in primii centimetrii, pastrand substratul reavan. Se recomanda pentru udat apa de ploaie sau apa de la robinet, tinuta la temperatura camerei (lasata 24 ore pentru a se evapora clorul).
Temperatura optima pentru Citrus Myrtifolia poate sa varieze intre 13-34 ºC, temperatura pe timpul iernii poate sa scada pana la 10ºC, iar maxima poate urca pana la 37 ºC. Pomul nu suporta temperaturi sub -7 ºC, acestea pot conduce la uscarea plantelor. Florile si fructele nu tolereaza inghetul (temperaturile negative).
Lumina este un factor important pentru Citrus Myrtifolia, acesta prefera spatiile insorite, mai ales cele cu expozitie sudica, ferite de curenti de aer. Soarele direct incurajeaza cresterile si inflorirea.
Inmultirea se face prin altoire.
Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se realizeze de doua ori pe an. Se pot folosi ingrasaminte cu eliberare prelungita, granulate, hidrosolubile sau lichide pentru citrice.
Daunatori:
- Afidele (paduchi mici de diverse culori) a caror prezenta se poate observa prin existenta unor pete lucioase si lipicioase aflate pe frunze sau flori);
- Paduchele verde al castravetilor (Aphis gossypii);
- Paduchele testos (cititi articolul specific);
- Paduchele lanos (cititi articolul specific);
- Acarieni (paianjeni microscopici) care se pot observa cu ajutorul microscopului.
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Chinotto (Citrus aurantium var. Myrtifolia): ingrijire