Horticultorul.ro

mai 03 2020

Chinotto (Citrus aurantium var. Myrtifolia): ingrijire, inmultire, udare, fertilizare

Familia: Rutaceae

Demumire populara: Chinotto

Denumire stiintifica: Citrus aurantium var. Myrtifolia, Citrus Myrtifolia

Proprietati ornamentale: Citrus Myrtifolia este un pom fructifer, cu crestere compacta, ce poate ajunge in mediul natural la inaltimi de pana la 3 m.

Chinotto in Romania este cultivat in ghivece (container, de 60-80 litri), poate ajunge la inaltimi de 1.5-2 m, poate fi amplasat afara pana cand temperaturile ajung pana la pragul de inghet. In perioada rece din an, planta trebuie transferata in spatii adapostite, umede, luminoase si calde (sere calde, holuri).

Frunzele cresc pe ramuri fara tepi, au forma lanceolata, acuminate, dimensiuni reduse si culoare verde inchis sau variegate.

Florile sunt hermafrodite, polenizate de catre albine, cresc solitare sau grupate (2-3), au culoarea alba si sunt placut parfumate.

Fructul  este aproape rotund, usor aplatizat, de culoare portocalie, prea amar pentru a putea fi consumat proaspat, el fiind adesea utilizat in preparate (sucuri, dulceturi, etc.)

Taierea la Citrus aurantium var. Myrtifolia este necesara pentru a indeparta ramurile uscate, pentru a incuraja aparitia de lastari noi, pentru a stimula inflorirea si pentru a mentine forma si inaltimea optima.

Substratul (pamantul) se recomanda sa fie reavan si bine drenat, bogat in materie organica, cu fertilitate moderata si  un pH  intre 5-6, dar tolereaza si un pH intre 5-8,3.  Transplantarea se poate realiza primavara (la interval de 3-4 ani), inlocuind vechiul vas cu unul de dimensiuni mai mari.

Udarea este foarte importanta pentru Citrus aurantium var. Myrtifolia, aceasta se face de doua ori pe saptamana (mai ales in perioadele calduroase), cand substratul de la suprafata ghiveciului este uscat in primii centimetrii, pastrand substratul reavan. Se recomanda pentru udat apa de ploaie sau apa de la robinet, tinuta la temperatura camerei (lasata 24 ore pentru a se evapora clorul).

Temperatura optima pentru Citrus Myrtifolia poate sa varieze intre 13-34 ºC, temperatura pe timpul  iernii poate sa scada pana la 10ºC, iar maxima poate urca pana la 37 ºC.  Pomul nu suporta  temperaturi sub  -7 ºC, acestea pot conduce la uscarea plantelor. Florile  si fructele nu tolereaza inghetul (temperaturile negative).

Lumina este un factor important pentru Citrus Myrtifolia, acesta prefera spatiile insorite, mai ales cele cu expozitie sudica, ferite de curenti de aer.  Soarele direct incurajeaza cresterile si inflorirea.

Inmultirea  se face prin altoire.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se realizeze de doua ori pe an. Se pot folosi ingrasaminte cu eliberare prelungita, granulate, hidrosolubile sau lichide pentru citrice.

Daunatori:

  • Acarieni (paianjeni microscopici) care se pot observa cu ajutorul microscopului.

Fig. 1 Chinotto (Citrus aurantium var. Myrtifolia)

Fig. 2 Chinotto (Citrus aurantium var. Myrtifolia)

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Chinotto (Citrus aurantium var. Myrtifolia): ingrijire, inmultire, udare, fertilizare

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.