mai 03 2020

Lamaiul chinezesc (Citrus trifoliata): ingrijire, inmultire

Familia: Rutaceae

Denumire populara: Portocalul amar japonez, Portocalul amar, Lamaiul chinezesc

Denumire stiintifica: Poncirus trifoliata sin. Citrus trifoliata,  Aegle sepiaria

Poncirus trifoliata este un pom originar din centru si nordul Chinei.

Proprietati ornamentale: Citrus trifoliata este un pom bine ramificat, viguros, cu crestere inegala, care in mediul natural poate atinge 4-7 m inaltime si 2-3 m cand este cultivat in ghivece.

Portocalul amar japonez (Citrus trifoliata) se utilizeaza frecvent ca portaltoi pentru alte citrice mai valoroase.

In Romania, Citrus trifoliata se cultiva in general ca planta la ghiveci (container). Pe timpul iernii, daca temperaturile scad sub -16…-18°C, acesta trebuie transferat in spatii ferite de inghet (sere, terase inchise, verande), unde exista lumina si temperaturi optime.

In Romania Citrus trifoliata se poate cultiva si in gradini in: partea de Vest a tarii (Arad, Oradea, Timisoara), Clisura Dunării, Bucuresti, Voluntari, Statiunile de pe litoral (Eforie Sud, Eforie Nord, malul lacului Techirghiol-Tuzla) si in toate zonele tarii unde riscul de inghet este redus (ingheata la temperaturi < -18°C).

Ramurile la Portocalul amar japonez sunt de culoare verde, cu tepi lungi de circa 5 cm, decorative pe timpul iernii

Frunzele sunt cazatoare, palmate cu 3 lobi, de culoare verde-galbui, primavara si verde inchis lucios, pe timpul verii.

Florile apar primavara sau la inceputul verii, solitare, pe ramurile de doi ani, au dimensiuni mari (diametru de 4-5 cm), culoare alba, frumos parfumate.

Fructele apar dupa trecerea florilor, au forma globuroasa cu diametrul de 3-4 cm, de culoare galben-aurie, gust acrisor, bogate in vitamina C, folosite pentru limonade, ceai sau  dulceața.

Se pot efectua taieri la plantelor de Poncirus trifoliata, pentru a indeparta ramurile uscate, pentru a stimula inflorirea si aparitia de cresteri noi.

Udarea plantelor de Citrus trifoliata se face de doua ori pe saptamana (mai ales in perioadele calduroase din an), cu cantitati suficiente de apa, astfel incat substratul sa fie mentinut in permanenta reavan. Perioadele de seceta indelungata afecteaza cresterea, inflorirea si fructificarea.

In timpul iernii, udarea se va realiza rar, daca plantele sunt amplasate in spatii cu temperaturi de 4-5°C.

Este recomandat sa folosim pentru udat apa de ploaie sau apa demineralizata, la temperatura camerei.

Pentru a menține o umiditate atmosferica optima, in perioada calda a anului se recomanda pulverizarea plantei cu apa pe frunze.

Substratul (pamantul) pentru Portocalul amar se recomanda sa fie bine drenat si aerat (pentru a permite radacinilor sa patrunda in profunzime), nisipos, cu fertilitate moderata si  un pH optim de 5-6, tolereaza si un pH intre 5-8,3.

Transplantarea se poate realiza primavara (la interval de 3-4 ani), cand putem inlocui vechiul vas, cu unul de dimensiuni mai mari, pastrand la baza stratul de nisip necesar pentru drenaj si un substrat proaspat, destinat citricelor.

Temperatura optima pentru Citrus trifoliata poate varia intre 25-30 ºC. La temperaturi sub 15 ºC si mai mari de 38 ºC cresterea si fructificarea sunt influentate negative, pentru acesta, minima absoluta fiind -18 ºC.

Lumina este un factor important pentru plantele de Poncirus trifoliata, acestea prefera spatiile insorite sau semi umbrite, ferite de vanturile uscate.

Inmultirea plantelor de Poncirus trifoliata se face prin altoire,  butasire sau seminte.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda la Portocalul amar o data pe luna in perioada de crestere si inflorire si mai rar iarna. Se pot folosi ingrasaminte cu eliberare prelungita, granulate, hidrosolubile sau lichide pentru citrice.

Pentru perioada de crestere sunt recomandate ingrasamintele cu un continut mai mare de azot, iar pentru perioada de inflorire si fructificare ingrasaminte bogate in fosfor.

Boli: 

  • Gomoze – scurgeri de clei; Viroze;
  • Fumagina (Capnodium salicinum) – apare datorita prezentei afidelor, musculitei albe, etc.

Daunatori:

  • Acarieni (paianjeni microscopici) care se pot observa cu ajutorul microscopului;
  • Nematozi , Melci, etc.

Fig. 1 Lamaiul chinezesc (Citrus trifoliata)

Fig. 2 Lamaiul chinezesc (Citrus trifoliata)

Fig. 3 Lamaiul chinezesc (Citrus trifoliata)

Fig. 4 Lamaiul chinezesc (Citrus trifoliata)

Fig. 5 Lamaiul chinezesc (Citrus trifoliata)

Fig. 6 Lamaiul chinezesc (Citrus trifoliata)

Fig. 7 Lamaiul chinezesc (Citrus trifoliata)

Fig. 8 Lamaiul chinezesc (Citrus trifoliata)

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Lamaiul chinezesc (Citrus trifoliata): ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii