Horticultorul.ro

apr. 28 2020

Citrus x natsudaidai: ingrijire, inmultire, udare, fertilizare

Familia: Rutaceae

Denumire stiintifica: Citrus x natsudaidai, Kawano natsu daidai, Amanatsu, Natsumikan

Citrus x natsudaidai este un hibrid intre pomelo si alte citrice.

Proprietati ornamentale: Citrus x natsudaidai este un pom bine ramificat, viguros, cu crestere inegala, care poate atinge 4-6 m inaltime, in tarile unde este cultivat direct in sol.

Citrus x natsudaidai se cultiva si in Romania, ca planta la ghiveci (container). Pe timpul iernii, aceasta trebuie transferata in spatii ferite de inghet (sere, terase inchise, verande), unde exista lumina si temperaturi optime.

Frunzele sunt pozitionate altern, eliptic-ovate, cu marginea intreaga-neteda, lucioase, asemanatoare cu cele de portocal, de culoare verde.

Florile apar grupate in ciorchine terminale de culoare alba.

Fructul are dimensiune asemanatoare cu cea a unui grapefruit (9 cm diametrul), de forma turtita, o greutate de 400-500 g, cu circa 30 seminte, coaja groasa, usor de cojit, de culoare galbena, cu pulpa mai zemoasa decat cea de pomelo, folosit proaspat sau in preparate ca: sucuri, dulceata, serbet, lichior sau vin.

Daca fructul nu este cules cand este copt, odata cu venirea primaverii, acesta isi schimba culoarea din nou in verde.

Se recomanda taierea plantelor de Citrus x natsudaidai, pentru a indeparta ramurile uscate, pentru a stimula inflorirea si aparitia de cresteri noi.

Udarea plantelor de Citrus x natsudaidai se face de doua ori pe saptamana (mai ales in perioadele calduroase din an), cu cantitati suficiente de apa, astfel incat substratul sa fie mentinut in permanenta reavan. Perioadele de seceta indelungata afecteaza cresterea, inflorirea si fructificarea.

In timpul iernii, udarea se va realiza de 2-3 ori pe luna, daca plantele de Citrus x natsudaidai sunt amplasate in spatii cu temperaturi mai ridicate si o data pe luna, daca temperaturile sunt de 4-5°C.

Este recomandat sa folosim pentru udat apa de ploaie sau apa de la robinet, tinuta la temperatura camerei (lasata 24 ore pentru a se evapora clorul).

Pentru a mentine o umiditate atmosferica optima, in perioada calda a anului se recomanda pulverizarea plantei cu apa pe frunze.

Substratul (pamantul) pentru Citrus x natsudaidai se recomanda sa fie bine drenat si aerat (pentru a permite radacinilor sa patrunda in profunzime), nisipos, cu fertilitate moderata si  un pH optim de 5-6, tolereaza si un pH intre 5-8,3.

Transplantarea se poate realiza primavara (la interval de 3-4 ani), cand putem inlocui vechiul vas, cu unul de dimensiuni mai mari, pastrand la baza stratul de nisip necesar pentru drenaj si un substrat proaspat, destinat citricelor.

Temperatura optima pentru Citrus x natsudaidai poate varia intre 25-30 ºC. La temperaturi sub 15 ºC si mai mari de 38 ºC cresterea si fructificarea sunt influentate negative, pentru acesta, minima absoluta fiind -5 ºC.

Lumina este un factor important pentru plantele de Citrus x natsudaidai, acestea prefera spatiile insorite sau semi umbrite.

Inmultirea plantelor de Citrus x natsudaidai se face prin altoire sau  butasire.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda la Citrus x natsudaidai o data pe luna in perioada de crestere si inflorire si mai rar iarna. Se pot folosi ingrasaminte cu eliberare prelungita, granulate, hidrosolubile sau lichide pentru citrice.

Pentru perioada de crestere sunt recomandate ingrasamintele cu un continut mai mare de azot, iar pentru perioada de inflorire si fructificare ingrasaminte bogate in fosfor.

Boli:

  • Gomoze – scurgeri de clei; Viroze;
  • Fumagina (Capnodium salicinum) – apare datorita prezentei afidelor, musculitei albe, etc.

Daunatori:

  • Acarieni (paianjeni microscopici) care se pot observa cu ajutorul microscopului;
  • Nematozi , Melci, etc.

Fig. 1 Citrus x natsudaidai

Fig. 2 Citrus x natsudaidai

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Citrus x natsudaidai: ingrijire, inmultire, udare, fertilizare

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii