Horticultorul.ro

iun. 19 2020

Cultura de LONICERA-Boabe de Miere: plantare, infiintare, intretinere, soiuri, recoltare

Cultura de Lonicera-Boabe de Miere (Lonicera kamtschatica) este relativ-usoara daca se respecta tehnologia de cultura, efectuandu-se la timp toate lucrarile necesare in vederea obtinerii unor recolte bogate si de calitate. Plantele de Lonicera-Boabe de Miere (Lonicera kamtschatica) au nevoi deosebite fata de factorii climatici (nu tolereaza inghetul de revenire si isi pierde florile si fructele).

Lonicera kamtschatica fructifer originar din Siberia. In Romania se cultiva in gradina si plantatii comerciale. De la lonicera se consuma / utilizeaza fructele (boabe de miere), care se coc devreme (la sfarsit de aprilie-inceput de mai), sunt ovoide sau obovate, bombate la mijloc, de culoare albastru-inchis,  acoperite de pruina, au in functie de soi 0,7-1,3 g si sunt lungi de pana la 2 cm si un diametru de 0,5 cm.

 

CUPRINS:

FACTORI ECOLOGICI LIMITATIVI

Temperatura

Lumina

Umiditatea (apa)

Solul

Reactia solului pH-ul

 

CULTURA DE LONICERA-BOABE DE MIERE

Soiuri de Lonicera kamtschatica

Infiintarea culturii de  Lonicera-Boabe de Miere

Pregatirea terenului pentru plantare

Plantarea la Lonicera-Boabe de Miere

 

LUCRARI DE INGRIJIRE la LONICERA

Taiera plantelor de Lonicera kamtschatica

Irigarea la Lonicera kamtschatica

Recoltarea fructelor

Fertilizarea anuala

 

FACTORI ECOLOGICI LIMITATIVI PENTRU CULTURA de LONICERA-Boabe de Miere

Temperatura  – Lonicera kamtschatica este o planta rezistenta la ger, plantele suporta iarna temperaturi de pana la -40ºC, vara temperaturi  de pana la 35ºC, dar comparativ cu alte specii de arbusti, odata cu cresterea temperaturilor se opreste si cresterea vegetativa a plantelor.

Cresterea vegetativa are loc in general doar in perioada de primavara-inceputul verii.

Factorul termic limitativ pentru cultura de Lonicera kamtschatica este reprezentat de inghetul de revenire (prezent in numeroase zone ale tarii). La primele temperaturi pozitive din primavara,  plantele de Lonicera kamtschatica pornesc in vegetatie (este primul arbust care infrunzeste), infloresc si leaga fructe (dupa 15 martie), iar orice inghet de revenire (aparut dupa 1-2 saptamani de temperaturi pozitive mai ridicate – perioada in care planta a inflorit si fructificat) prezent in intervalul martie-mai  poate distruge/compromite total  productia/recolta  si poate afecta grav cresterile vegetative.

LuminaLonicera kamtschatica este o specie iubitoare de lumina (prefera locurile insorite).

Umiditatea (apa): plantele de Lonicera kamtschatica nu suporta seceta, in special in primii 4-5 ani de la infiintarea culturii. In conditii de seceta excesiva, in verile toride, apar frecvent arsuri pe frunze. Irigarea prin picurare este obligatorie in perioadele toride si secetoase din vara.

Solul:

Planta prefera solurile fertile, bogate in materie organica (nisipo-lutoase, lutoase), bine drenate si reavene. Lonicera kamtschatica suporta si solurile mai grele (argiloase).

Reactia solului: Lonicera kamtschatica nu are pretentii deosebite fata de pH, vegetand bine la un pH  6,5-7 (slab acid-neutru);

 

CULTURA DE LONICERA-BOABE DE MIERE

Lonicera kamtschatica este o specie arbustiva, a carei inaltime ajunge la  1,2-2  metri, iar diametrul tufei la 1,2-1,7 m. Plantele au o crestere extrem de lenta in primii 3-5 ani de la plantare.

Soiuri de Lonicera kamtschaticaNimfa, Loni, Cera, Kami,  Kalinka, Modrý Triumf, etc.

 

Infiintarea culturii de  Lonicera-Boabe de Miere

Culturile de Lonicera kamtschatica se infiinteaza preferabil pe terenuri plane sau foarte slab inclinate (o panta de maximum 13°).

Pregatirea terenului pentru plantare  consta in:

Scarificarea terenului in cruce la o adancime de 50-60  este recomandata la culturile înființate pe soluri compacte, grele (argiloase).

Mobilizarea adanca a solului  (aratura adanca) se face  toamna, printr-o aratura la 30 cm, sau sapat la cazma.

Inainte de pichetat si plantat solul se marunteste si se niveleaza cu ajutorul cultivatorului, combinatoarelor, grapei cu disc, grapei cu colti, etc. In gradini, maruntim si nivelam cu ajutorul frezei,  motocultorului (motosapei), echipate cu freza sau unelte manuale (sapa si grebla).

Odata cu infiintarea culturii  pe randuri este recomandat sa  facem instalarea sistemului de irigare prin picurare si  mulcirea (de-a lungul randului o banda de 1,2 m latime).

Infiintarea culturii de Lonicera kamtschatica se face utilizand: plante la ghiveci (cu pamant pe radacini), bine dezvoltate, in varsta de 2 ani. In functie de distanta intre randuri si cea dintre plante pe rand sunt necesare cca. 1905 plante / ha (pentru o distanta de 3,5 m intre randuri si 1,5 m intre plante pe rand).

Plantarea la Lonicera-Boabe de Miere se face la distanta de 3,5 m intre randuri si 1,5 m intre plante pe rand. Este de preferat sa plantam Lonicera kamtschatica toamna (dupa intrarea in repaus vegetativ, la 2 saptamani dupa ce au cazut frunzele), dar se poate face si primavara devreme (inceput de martie). Plantarea se face in gropi de 30 cm latime x 30 cm  lungime x 30 cm adancime.

 

LUCRARI DE INGRIJIRE la LONICERA – BOABE DE MIERE

Completarea golurilor este necesara, intrucat din diverse motive unele plante nu s-au prins si au pierit. Lucrarea se face toamna, dupa intrarea in repaus vegetativ.

Pentru a putea afana solul pe rand, acolo unde cultura nu este mulcita, se fac numeroase prasile manuale (cu sapa).

Pe perioada sezonului de vegetatie (mai-august) se pot face pe intervalul dintre randuri, circa 4-5 prașile superficiale (la adancimea de 5-10 cm) mecanizate (prasile cu freza, cultivator, discuit, etc.).

La culturile de Lonicera kamtschatica la care s-a optat pentru înierbarea  intervalului dintre randuri (inierbarea se face in anul IV-V de la plantare), vom efectua cositul periodic.

Taiera plantelor de Lonicera kamtschatica se efectueaza primavara devreme. In urma taierii, eliminam lastarii/tulpinile  uscate, afectate, etc. Din anul 6 de la plantare, in permanenta, se are in vedere reducerea compactității tufei, astfel se vor efectua taieri de intretinere păstrând un maxim de 6 tulpini multianuale / planta.

Irigarea la Lonicera kamtschatica se va face in perioadele toride si secetoase din vara, utilizand preferabil un sistem de irigare prin picurare cu doua linii de o parte si de alta a randului. Norma de udat se stabileste in functie de:  deficitul de precipitatii/apa in sol, fenofaza, etc. Odata cu irigarea prin picurare, se poate face la nevoie si fertilizarea faziala prin  administrarea de îngrășăminte hidrosolubile.

 

Recoltarea fructelor de Lonicera kamtschatica

Fructele de Lonicera kamtschatica(boabe de miere) apar in anul 2-3 de la infiintarea culturii, se coc devreme (la sfarsit de aprilie-inceput de mai), sunt ovoide sau obovate, bombate la mijloc, de culoare albastru-inchis,  acoperite de pruina, au in functie de soi 0,7-1,3 g si sunt lungi de pana la 2 cm si un  diametru de 0,5 cm.  Planta fructifica pe ramuri de 1 si 2 ani.  O planta matura de Lonicera kamtschatica  poate da circa 2-5 kg de fructe, in functie de varietate, la 6-7 ani de la plantare.

Fructele (boabele de miere) sunt primele fructe de arbusti fructiferi care apar, se recolteaza in intervalul aprilie-mai, in momentul cand au ajuns la maturitatea de recoltare (culoare albastru-inchis, acoperite de pruina albicioasa si pulpa de culoare rosu-purpuriu). O intarziere a recoltarii conduce la pierderea turgescentei.

Fructele de Lonicera kamtschatica au valoare alimentara si se consuma in stare proaspata sau preclucrate sub forma de: gem, jeleu,  dulceata, bauturi racoritoare din fructe de padure, lichior, etc.

 

Fertilizarea anuala  la cultura de Lonicera kamtschatica

Fertilizarea se face la finele iernii sau primavara devreme, cu cantitati moderate de ingrasaminte complexe NPK + microelemente.

Fertilizarea se poate face utilizand tehnologii si produse de la: YARA.

Atentie !!! Fertilizarea trebuie sa se faca dupa un program/tehnologie de fertilizare adaptat si in concordanta cu  rezerva de elemente nutritive din sol, determinate in urma analizelor agrochimice de laborator. Programele tehnologice de fertilizare se intocmesc pe fenofaze si cuprind: fertilizarea de baza (la culturile care nu prezinta mulcire) anuala, fertilizarea faziala si fertilizarea foliara.

Fig. 1 Lonicera-Boabe de Miere (Lonicera kamtschatica)

Fig. 2 Lonicera-Boabe de Miere (Lonicera kamtschatica)

Fig. 3 Lonicera-Boabe de Miere (Lonicera kamtschatica)

Fig. 4 Lonicera-Boabe de Miere (Lonicera kamtschatica)

Fig. 5 Lonicera-Boabe de Miere (Lonicera kamtschatica)

Fig. 6 Lonicera-Boabe de Miere (Lonicera kamtschatica)

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultura de LONICERA-Boabe de Miere: plantare, infiintare, intretinere, soiuri, recoltare

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.