Horticultorul.ro

mai 03 2020

Grapefruit (Citrus paradisi): ingrijire, inmultire, udare, fertilizare

Familia: Rutaceae

Denumire popular: Grapefruit

Denumire stiintifica: Citrus x  paradisi

Citrus paradisi este originar din Insula Barbados (Caraibe).

Proprietati ornamentale: Citrus paradisi este un pom bine ramificat, viguros, cu crestere inegala, care poate atinge la maturitate 4-5 m inaltime, in tarile unde este cultivat direct in sol.

In Romania, Grapefruit (Citrus paradisi) se cultiva ca planta la ghiveci (container de 60-100 litri, Vezi fig.). Pe timpul iernii, aceasta trebuie transferata in spatii ferite de inghet (sere, terase inchise, verande), unde exista lumina si temperaturi optime.

Frunzele sunt eliptic-ovate, cu marginea intreaga-neteda, lucioase, de culoare verde inchis.

Florile apar solitare sau grupate la axial frunzelor, au dimensiuni mari (5 cm diametru), patru petale si culoare alba.

Fructul are forma epiltica, diametrul de 10-13 cm (in functie de varietate), pulpa este galbena sau roz-rosiatica, foarte suculenta, cu gust acid-dulce-amarui. Fructul de grapefruit este folosit in stare proaspata, sucuri, dulceata, etc.

Se recomanda efectuarea de taieri la plantele de Grapefruit (Citrus paradisi), pentru a indeparta ramurile uscate, pentru a stimula inflorirea si aparitia de cresteri noi.

Udarea plantelor de Grapefruit (Citrus paradisi)  se face de doua ori pe saptamana (mai ales in perioadele calduroase din an), cu cantitati suficiente de apa, astfel incat substratul sa fie mentinut in permanenta reavan. Perioadele de seceta indelungata afecteaza cresterea, inflorirea si fructificarea.

In timpul iernii, udarea se va realiza mai rar, o data pe luna, daca temperaturile sunt de 4-5°C.

Este recomandat sa folosim pentru udat apa de ploaie sau apa de la robinet, tinuta la temperatura camerei (lasata 24 ore pentru a se evapora clorul).

Se recomanda pulverizarea plantei cu apa pe frunze, pentru a mentine o umiditate atmosferica optima, in perioada calda a anului.

Substratul (pamantul) pentru Grapefruit (Citrus paradisi) se recomanda sa fie bine drenat si aerat (pentru a permite radacinilor sa patrunda in profunzime), nisipos, cu fertilitate moderata si  un pH optim de 5-6, tolereaza si un pH intre 5-8,3.

Transplantarea se poate realiza primavara (la interval de 3-4 ani), cand putem inlocui vechiul vas, cu unul de dimensiuni mai mari, pastrand la baza stratul de nisip necesar pentru drenaj si un substrat proaspat, destinat citricelor.

Temperatura optima pentru Grapefruit (Citrus paradisi) poate varia intre 25-30 ºC. La temperaturi sub 13 ºC si mai mari de 38 ºC cresterea si fructificarea sunt influentate negative, pentru acesta, minima absoluta fiind -6 …-7 ºC.

Lumina este un factor important pentru plantele de Citrus paradisi, acestea prefera spatiile insorite sau semi umbrite. In perioadele cand ziua e mai lunga, este stimulata cresterea vegetativa, iar in cele cu ziua mai scurta, este stimulata inflorirea.

Inmultirea plantelor de Grapefruit (Citrus paradisi)  se face prin altoire sau  butasire.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se poate realiza la Citrus paradisi o data pe luna in perioada de crestere si inflorire si mai rar iarna. Se pot folosi ingrasaminte cu eliberare prelungita, granulate, hidrosolubile sau lichide pentru citrice.

Pentru perioada de crestere sunt recomandate ingrasamintele cu un continut mai mare de azot, iar pentru perioada de inflorire si fructificare ingrasaminte bogate in fosfor.

Boli:

  • Gomoze – scurgeri de clei; Viroze;
  • Fumagina (Capnodium salicinum) – apare datorita prezentei afidelor, musculitei albe, etc.

Daunatori:

  • Acarieni (paianjeni microscopici) care se pot observa cu ajutorul microscopului;
  • Nematozi , Melci, etc.

Fig. 1 Grapefruit (Citrus paradisi)

Fig. 2 Grapefruit (Citrus paradisi)

Fig. 3 Grapefruit (Citrus paradisi)

Fig. 4 Grapefruit (Citrus paradisi)

Fig. 5 Grapefruit (Citrus paradisi)

Fig. 6 Grapefruit (Citrus paradisi)

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Grapefruit (Citrus paradisi): ingrijire, inmultire, udare, fertilizare

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii