Horticultorul.ro

apr. 23 2020

Lamaiul mandarin (Citrus x limonia ‘Osbek’): ingrijire, inmultire, udare, fertilizare

Familia: Rutaceae

Demumire populara: Rangpur, Lamaiul mandarin

Denumire stiintifica: Citrus x limonia Osbek

Citrus limonia Osbek este un hibrid utilizat frecvent ca si portaltoi pentru alte citrice, sau este cultivat (Costa Rica) pentru a inlocui lamaia sau lime-ul.

Proprietati ornamentale: Citrus limonia Osbek este un pom cu tepi scurti (cca.7 mm), bine ramificat, cu crestere inegala, care poate atinge pana la 4-7 m inaltime, in tarile unde este cultivat direct in sol.

Citrus limonia Osbek este cultivat in Romania, ca planta la ghiveci (container). Pe timpul iernii, acesta trebuie transferat in spatii ferite de inghet, unde exista lumina si temperaturi optime. Sunt preferate sere, terase inchise, verande sau incaperi luminoase.

Frunzele sunt pozitionate altern, eliptice-ovate, cu marginea intreaga-neteda, lucioase, asemanatoare cu cele de portocal, de culoare verde.

Florile apar grupate in ciorchine terminale de culoare alba.

Fructul este asemanator cu o mandarina, cu forma rotunda, putin turtita la baza, cu dimensiuni variabile (5-6 cm diametrul), coaja de culoare portocalie, ce se indeparteaza usor, pulpa este portocalie, suculenta, acra, cu 6-18 seminte.

Fructele sunt consumate in stare cruda, in prepararea sucurilor, dulcetelor sau pentru aromatizarea produselor de cofetarie sau mancarurilor.

Fructele de Lamaiul mandarin contine ingrediente active: vitamina C, flavonoizi si uleiuri volative.

Pentru a indeparta ramurile uscate, pentru a stimula inflorirea si aparitia de cresteri noi, se recomanda taierea plantelor de Citrus limonia Osbek.

Udarea plantelor de Citrus limonia Osbek se face de doua ori pe saptamana (in perioadele calduroase), cu cantitati suficiente de apa, astfel incat substratul sa fie mentinut in permanenta reavan. Perioadele de seceta indelungata afecteaza cresterea, inflorirea si fructificarea.

In timpul iernii, udarea se va realiza la intervale regulate de timp (2-3 ori pe luna) daca plantele de Citrus limonia Osbek  sunt amplasate in spatii cu temperaturi mai ridicate si se va rari (o data pe luna) daca temperaturile sunt  mai scazute (4-5°C).

Se recomanda pentru udat apa de ploaie sau apa de la robinet, tinuta la temperatura camerei (lasata 24 ore pentru a se evapora clorul).

Pentru a mentine o umiditate atmosferica optima, in perioada calda a anului se recomanda pulverizarea plantei cu apa pe frunze.

Substratul (pamantul) pentru Citrus limonia Osbek se recomanda sa fie bine drenat si aerat (pentru a permite radacinilor sa patrunda in profunzime), nisipos, cu fertilitate moderata si  un pH optim de 5-6, tolereaza si un pH intre 5-8,3.

Transplantarea se poate realiza primavara (la interval de 3-4 ani), inlocuind vechiul vas cu unul de dimensiuni mai mari, pastrand la baza stratul de nisip necesar pentru drenaj si un substrat proaspat, destinat citricelor.

Temperatura optima la Citrus limonia Osbek poate varia intre 25-30 ºC. La temperaturi sub 15 ºC si peste 38 ºC cresterea si fructificarea sunt influentate negativ. Lamaiul mandarin este foarte sensibil la temperaturi  negative, minima absoluta fiind -5 ºC.

Lumina este un factor important pentru plantele de Citrus limonia Osbek, acestea prefera spatiile insorite sau semi umbrite.

Inmultirea plantelor de Citrus limonia Osbek se face prin altoire sau  butasire.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda la Citrus limonia Osbek o data pe luna in perioada de crestere si inflorire si mai rar iarna. Se pot folosi ingrasaminte cu eliberare prelungita, granulate, hidrosolubile sau lichide pentru citrice.

Pentru perioada de crestere sunt recomandate ingrasamintele cu un continut mai mare de azot, iar pentru perioada de inflorire si fructificare ingrasaminte bogate in fosfor.

Boli:

Gomoze – scurgeri de clei; Viroze;

Fumagina (Capnodium salicinum) – apare datorita prezentei afidelor, musculitei albe, etc.

Daunatori:

  • Acarieni (paianjeni microscopici) care se pot observa cu ajutorul microscopului;
  • Nematozi , Melci, etc.

Fig. 1 Lamaiul mandarin (Citrus x limonia ‘Osbek’)

Fig. 2 Lamaiul mandarin (Citrus x limonia ‘Osbek’)

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Lamaiul mandarin (Citrus x limonia ‘Osbek’): ingrijire, inmultire, udare, fertilizare

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii