Horticultorul.ro

mai 03 2020

Lamaiul variegat (Citrus limon ‘Variegata’): ingrijire, inmultire, udare, fertilizare

Familia: Rutaceae

Demumire populara: Lamaiul roz variegat, Lamaiul variegat

Denumire stiintifica: Citrus limon ‘Variegata’

Citrus limon ‘Variegata’ este un cultivar (o varietate) al lui  Citrus limon.

Proprietati ornamentale: Citrus limon ‘Variegata’ este un pom cu inaltimi medii, ce ajunge la 3-4 m, in tarile unde este cultivat direct in sol.

Citrus limon ‘Variegata’ este cultivat in Romania, ca planta ornamentala si pom, la ghiveci (container de 60-80 litri). Pe timpul iernii, necesita spatii ferite de inghet, unde exista lumina si temperaturi optime. Sunt preferate sere, terase inchise, verande sau incaperi luminoase.

Frunzele sunt pozitionate altern, eliptice-ovate, cu marginea intreaga-neteda, lucioase, de culoare verde cu dungi crem-galbui, foarte decorative.

Lastarii / rapurile prezinta spini lungi (1,5 cm) si ascutiti.

Florile sunt de culoare alba-violacee (petalele au culoarea violacee la exterior, Vezi fig.) si emana un miros placut de citrice, frecventate de albine. Inflorirea este abundenta.

Fructul are forma ovoidala, variegat – coaja colorata in galben cu dungi verzi, pulpa suculenta, de culoare roz, foarte acida, cu numar mic de seminte, folosit ca inlocuitor de lamaie sau in preparate.

Pentru a indeparta ramurile uscate, pentru a stimula inflorirea si aparitia de cresteri noi, se recomanda taierea plantelor de Citrus limon ‘Variegata’.

Udarea plantelor de Lamai variegat se face de doua ori pe saptamana (in perioadele calduroase), cu cantitati suficiente de apa, astfel incat substratul sa fie mentinut in permanenta reavan. Perioadele de seceta indelungata afecteaza cresterea, inflorirea si fructificarea. Pentru a mentine o umiditate atmosferica optima, in perioada calda a anului se recomanda pulverizarea plantei cu apa pe frunze.

In timpul iernii, udarea se va realiza de 2-3 ori pe luna, daca plantele de Citrus limon ‘Variegata’ sunt amplasate in spatii cu temperaturi mai ridicate si doar o data pe luna, daca temperaturile sunt  de 4-5°C.

Se recomanda pentru udat apa de ploaie sau apa de la robinet, tinuta la temperatura camerei (lasata 24 ore pentru a se evapora clorul).

Substratul (pamantul) pentru Citrus limon ‘Variegata’ trebuie sa fie bine drenat si aerat (pentru a permite radacinilor sa patrunda in profunzime), nisipos, cu fertilitate moderata si  un pH optim de 5-6, tolereaza si un pH intre 5-8,3.

Transplantarea poate avea loc primavara, la intervale de 3-4 ani, inlocuind vechiul vas cu unul de dimensiuni mai mari, pastrand la baza stratul de nisip necesar pentru drenaj si un substrat proaspat, destinat citricelor.

Temperatura optima la Citrus limon ‘Variegata’ poate varia intre 25-30 ºC. La temperaturi sub 15 ºC si peste 38 ºC cresterea si fructificarea sunt influentate negative, pentru acesta mininima absoluta este -7 ºC.

Lumina este importanta pentru plantele de Citrus limon ‘Variegata’, acestea prefera spatiile insorite sau semi umbrite.

Inmultirea plantelor de Citrus limon ‘Variegata’ se face prin altoire sau  butasire.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se poate realiza la Citrus limon ‘Variegata’ o data pe luna, in perioada de crestere si inflorire, si mai rar iarna. Se pot folosi ingrasaminte cu eliberare prelungita, granulate, hidrosolubile sau lichide pentru citrice.

Pentru perioada de crestere sunt recomandate ingrasamintele cu un continut mai mare de azot, iar pentru perioada de inflorire si fructificare ingrasaminte bogate in fosfor.

Boli:

  • Gomoze – scurgeri de clei; Viroze;
  • Fumagina (Capnodium salicinum) – apare datorita prezentei afidelor, musculitei albe, etc.

Daunatori:

  • Acarieni (paianjeni microscopici) care se pot observa cu ajutorul microscopului;
  • Nematozi , Melci, etc.

Fig. 1 Lamaiul variegat (Citrus limon ‘Variegata’)

Fig. 2 Lamaiul variegat (Citrus limon ‘Variegata’)

Fig. 3 Lamaiul variegat (Citrus limon ‘Variegata’)

Fig. 4 Lamaiul variegat (Citrus limon ‘Variegata’)

Fig. 5 Lamaiul variegat (Citrus limon ‘Variegata’)

Fig. 6 Lamaiul variegat (Citrus limon ‘Variegata’)

Fig. 7 Lamaiul variegat (Citrus limon ‘Variegata’)

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Lamaiul variegat (Citrus limon ‘Variegata’): ingrijire, inmultire, udare, fertilizare

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii