Horticultorul.ro

apr. 23 2020

Lime (Citrus aurantiifolia): ingrijire, inmultire, udare, fertilizare

Familia: Rutaceae

Demumire populara: Lime, Lime mexican

Denumire stiintifica: Citrus aurantiifolia

Origine: Citrus aurantiifolia este o planta originara din partea Nordica a Indiei si Nordul Malaeziei.

Proprietati ornamentale: Citrus aurantiifolia este un pom puternic ramificat, cu ramuri scurte, rigide si pline de spini, care poate atinge la inaltimi de pana la 4-5 m.

Lime-ul este cultivat in zonele tropicale si subtropicale pentru fructele sale.

In Romania, se cultiva ca planta la ghiveci (container). Pe timpul iernii, Citrus aurantiifolia trebuie transferat in spatii ferite de inghet, unde exista lumina si temperaturi optime. Sunt preferate sere, terase inchise, verande sau incaperi luminoase.

Frunzele  sunt pozitionate altern, eliptice-ovate, cu lungimea de 7-9 cm, cu marginea intreaga-neteda, lucioase, asemanatoare cu cele de portocal, de culoare verde inchis, cu un parfum-specific.

Florile apar in inflorescente de tip racem, de dimensiuni mici (2.5 cm diametrul), cu 4-6 petale de culoare alb-galbui la interior si roz deschis pe partea exterioara.

Fructul  (lime)  este rotund sau oval, cu dimensiuni variabile (3-6 cm diametrul),  coaja subtire, cu pulpa mai aromata si mai zemoasa decat lamaia, acida, de culoare galben-verzuie, cu sau fara seminte.  Fructele sunt consumate pentru pulpa lor in stare proaspata, sucuri, dulceata sau coaja pentru aromatizarea produselor de cofetarie sau mancarurilor.

Lime contine ingrediente active cum sunt: vitamina C (48%), vitamina B6, potasiu, acid folic, Calciu, Fier, Fosfor.

Taierea la Lime (Citrus aurantiifolia) este necesara pentru a indeparta ramurile uscate, pentru a stimula aparitia de cresteri noi, pentru stimularea infloririi si pentru a mentine o forma si o inaltime optime.

Udarea la Lime se face de doua ori pe saptamana (in perioadele calduroase), cu cantitati suficiente de apa, astfel incat substratul sa fie mentinut in permanenta reavan, seceta indelungata influenteaza negativ cresterea, inflorirea si fructificarea.

Daca pe timpul iernii plantele de Citrus aurantiifolia sunt tinute in spatii cu temperaturi de 15-16°C, udarea se va realiza  de 2-3 ori pe luna, daca temperaturile sunt mai scazute (4-5°C), udarea se va face mai rar (o data pe luna).

Se recomanda pentru udat apa de ploaie sau apa de la robinet, tinuta la temperatura camerei (lasata 24 ore pentru a se evapora clorul).

Pentru a mentine o umiditate atmosferica optima, in perioada calda a anului se recomanda pulverizarea plantei cu apa pe frunze.

Substratul (pamantul) pentru Citrus aurantiifolia se recomanda sa fie bine drenat si aerat (pentru a permite radacinilor sa patrunda in profunzime), nisipos, cu fertilitate moderata si  un pH optim de 5-6, tolereaza si un pH intre 5-8,3.

Transplantarea se poate realiza primavara (la interval de 3-4 ani), inlocuind vechiul vas cu unul de dimensiuni mai mari, pastrand la baza stratul de nisip necesar pentru drenaj si un substrat proaspat, destinat citricelor.

Temperatura optima la Lime (Citrus aurantiifolia)  variaza intre 25-30 ºC. La temperaturi sub 15 ºC si peste 38 ºC cresterea si fructificarea sunt influentate negativ. Lime-ul este foarte sensibil la temperaturi  negative, minima absoluta fiind -3 ºC.

Lumina este un factor important pentru plantele de Citrus aurantiifolia, acestea prefera spatiile insorite, dar ferite de actiunea directa a razelor de soare. Amplasarea plantelor de Lime in spatii cu lumina suficienta ajuta la aparitia de cresteri noi  si la o inflorire abundenta.

Inmultirea plantelor de Citrus aurantiifolia se face prin altoire, butasire sau prin seminte.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda la Citrus aurantiifolia o data pe luna in perioada de crestere si inflorire si mai rar iarna. Se pot folosi ingrasaminte cu eliberare prelungita, granulate, hidrosolubile sau lichide pentru citrice.

Pentru perioada de crestere sunt recomandate ingrasamintele cu un continut mai mare de azot, iar pentru perioada de inflorire si fructificare ingrasaminte bogate in fosfor.

Boli:

Gomoze – scurgeri de clei;

Fumagina (Capnodium salicinum) – apare datorita prezentei afidelor, musculitei albe, Viroze; etc.

Daunatori:

  • Acarieni (paianjeni microscopici) care se pot observa cu ajutorul microscopului;
  • Nematozi , Melci, etc.

Fig. 1 Lime (Citrus aurantiifolia)

Fig. 2 Lime (Citrus aurantiifolia)

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Lime (Citrus aurantiifolia): ingrijire, inmultire, udare, fertilizare

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii