Horticultorul.ro

apr. 23 2020

Lime dulce (Citrus limettioides): ingrijire, inmultire, udare, fertilizare

Familia: Rutaceae

Demumire populara: Lime dulce, Lime dulce indian, Lime dulce palestinian

Denumire stiintifica: Citrus limettioides

Origine: Citrus limettioides este o planta hibrida, cultivata in tarile din jurul Marii Mediterane, India, Egipt, America tropicala.

Proprietati ornamentale: Citrus limettioides este un pom puternic ramificat, cu o forma inegala, care in mediul natural poate atinge inaltimi de pana la 4-5 m.

Citrus limettioides este cultivat pentru fructele sale.

In Romania, se cultiva ca planta la ghiveci (container). Pe timpul iernii, Citrus limettioides trebuie transferat in spatii ferite de inghet, unde exista lumina si temperaturi optime. Sunt preferate sere, terase inchise, verande sau incaperi luminoase.

Frunzele  sunt pozitionate altern, eliptice-ovate, cu marginea intreaga-neteda, lucioase, asemanatoare cu cele de portocal, de culoare verde deschis – cele tinere si verde inchis – cele mature, cu un parfum-specific.

Florile apar din axilele frunzelor, grupate in ciorchine terminale, cate 2 pana la 10, de culoare alba.

Fructele  sunt rotunde-usor alungite, cu coaja subtire, neteda, de culoare verde deschis – galben portocaliu, pulpa este galben-pal, suculenta, mai putin acida fata de cea a Lime-ului si contine seminte. Fructele sunt consumate pentru pulpa lor in stare proaspata, fierte sau conservate.

Lime-ul dulce contine ingrediente active cum sunt: vitamina C, flavonoizi, uleiuri volatile.

Taierea la Lime-ul dulce (Citrus limettioides) este necesara pentru a indeparta ramurile uscate, pentru a stimula aparitia de cresteri noi, pentru stimularea infloririi si pentru a mentine o forma si o inaltime optime.

Pentru ca substratul sa fie mentinut in permanenta reavan, udarea la Lime-ul dulce se face de doua ori pe saptamana (in perioadele calduroase), cu cantitati suficiente de apa, seceta indelungata influenteaza negativ cresterea, inflorirea si fructificarea.

Daca pe timpul iernii plantele de Citrus limettioides sunt tinute in spatii cu temperaturi mai ridicate, udarea se va realiza mai des, de 2-3 ori pe luna, daca temperaturile sunt mai scazute, udarea va trebui redusa. Pentru a mentine o umiditate atmosferica optima, in perioada calda a anului se recomanda pulverizarea plantei cu apa pe frunze.

Se recomanda sa fie folosita apa de ploaie sau apa de la robinet, tinuta la temperatura camerei (lasata 24 ore pentru a se evapora clorul).

Substratul (pamantul) pentru Citrus limettioides se recomanda sa fie bine drenat si aerat (pentru a permite radacinilor sa patrunda in profunzime), nisipos, cu fertilitate moderata si  un pH slab acid-neutru .

Transplantarea se poate realiza primavara (la interval de 3-4 ani), inlocuind ghiveciul vechi, cu unul de dimensiuni mai mari, pastrand la baza stratul de nisip necesar pentru drenaj si un substrat proaspat, destinat citricelor.

Temperatura optima la Lime-ul dulce (Citrus limettioides)  variaza intre 25-29 ºC. La temperaturi sub 11-13 ºC si peste 38 ºC sunt influentate cresterea si fructificarea. Lime-ul dulce este foarte sensibil la temperaturi  negative, minima absoluta fiind de -6 ºC.

Lumina este foarte importanta pentru plantele de Citrus aurantiifolia, acestea prefera spatiile insorite sau semi-umbite. Amplasarea plantelor de Lime dulce in spatii cu lumina suficienta ajuta la aparitia de cresteri noi, la o inflorire abundenta si la o fructificare buna.

Inmultirea plantelor de Citrus limettioides se face prin altoire sau butasire.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se poate realiza la Citrus limettioides o data pe luna in perioada de crestere si inflorire si mai rar iarna. Se pot folosi ingrasaminte cu eliberare prelungita, granulate, hidrosolubile sau lichide specifice plantelor de citrice.

Pentru perioada de crestere sunt recomandate ingrasamintele cu un continut mai mare de azot, iar pentru perioada de inflorire si fructificare ingrasaminte bogate in fosfor.

Boli: Gomoze – scurgeri de clei;  Fumagina (Capnodium salicinum) – apare datorita prezentei afidelor, musculitei albe, Viroze; etc.

Daunatori:

  • Acarieni (paianjeni microscopici) care se pot observa cu ajutorul microscopului;
  • Nematozi , Melci, etc.

Fig. 1 Lime dulce (Citrus limettioides)

Fig. 2 Lime dulce (Citrus limettioides)

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Lime dulce (Citrus limettioides): ingrijire, inmultire, udare, fertilizare

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii