Horticultorul.ro

apr. 22 2022

Mugurii la Gutui: de rod, vegetativi

Cunoașterea mugurilor de rod la gutui (Cydonia oblonga)  este deosebit de importanta întrucât ne ajuta sa identificam ramurile de rod si sa luam cele mai bune decizii când efectuam lucrările (taiere, altoire, etc.) in livada si gradina.

I. Mugurii vegetativi – din aceștia iau naștere lăstari; sunt acoperiti de solzi pubescenti (acoperiti de perisori fini).

Mugurii vegetativi  pot fi, dupa pozitia pe ramura: terminali, axilari, stipelari, dorminzi, adventivi.

  1. Mugurii vegetativi terminali (muguri de creștere) sunt situați in vârful ramurilor vegetative: poarta numai muguri vegetativi, ex. ramuri lacome (ramuri lungi vegetative „poarta doar muguri vegetativi”, iau nastere din muguri dorminzi in urma taierilor de regenerare/taierilor mai severe), ramuri anticipate; au forma conica, au vârful ascuțit. Mugurii terminali se întâlnesc rar la gutui, întrucât gutuiul are majoritatea mugurilor pozitionati lateral.  Mugurii pozitionati pe ramuri verticale in varful acestora imprima o putere mai mare de creștere comparativ cu ceilalți muguri vegetativi.
  2. Mugurii vegetativi axilari/laterali sunt dispuși la baza ramurilor de rod si pe ramurile vegetative, cate unu (1) la fiecare nod (la subsuoara/axila frunzelor); au varful ascutit;  sunt de forma: conic-turtiti, triunghiulara;  au in general vârful îndepărtat (varful poate fi mai mult sau mai puțin depărtat de ramura) de ramura, sunt pubescenți. Aceștia sunt mugurii ce se formează la axila (subsuara frunzei). Se intalnesc la baza ramurilor de rod de tip maciulie, mladita si pe pe ramurile vegetative (ramuri lacome, ramuri anticipate). Mugurii vegetativi pornesc in vegetație in urma celor micsti (de rod). O caracteristica a gutuiului este faptul ca mugurii vegetativi sunt frecvent in stare dorminda (Vezi fig.).
  3. Mugurii stipelari (muguri suplimentari) – nu sunt vizibili, sunt in numar de doi (2), dispusi alaturi de mugurii micsti, vegetativi. Din acestia iau nastere lastari atunci cand mugurii principali (vegetativi, micsti) sunt distrusi.
  4. Mugurii dorminzi – sunt muguri vegetativi in stare dorminda, aceștia provin din  mugurii axilari, care se găsesc spre baza ramurilor de rod si nu s-au dezvoltat. Din aceștia in situația tăierilor puternice sau excesului de hrana si apa, iau naștere frecvent lastari, lastari lacomi.
  5. Mugurii adventivi iau naștere din cambiu  (țesut vegetal tânăr care asigura creșterea in grosime) si felogen (strat de celule generatoare care produce suberul si felodermul), pot sa apară in diferite parti ale plantei (zona nodurilor, internodurilor, pe radacini). Sunt ascunsi sub scoarta si evolueaza doar in situatii speciale (accidente, lucrari agrotehnice de stimulare, pomi batrani) dand nastere la lastari.

 

II. Mugurii Micști (mugurii de rod la gutui) – sunt muguri laterali (caracteristica a gutuiului) din care se formează/evoluează  un lastar cu o singura floare in varf. Mugurii micști (de rod) se găsesc pe ramurile de rod ale gutuiului: anuale lungi „mlădițe”, maciulii.  Ramurile care nu formează rod  la gutui prezinta doar muguri vegetativi (evoluează in lăstari).

Mugurii de rod la gutui sunt pozitioati si in varful ramurii dar lateral  (stanga-dreapta, pot fi 1-2 la măciulie sau 1 la mlădița). Mugurii micsti  sunt dispusi in  partea dinspre  varf a ramurilor de rod  anuale lungi „mlădițe”, maciulii. Mugurii de rod sunt  de forma: conici, conic-trunchiata; pot fi mai mult sau mai putin turtiti; mai mult sau mai putin lipiti de lastar;  pubescenti (acoperiti de perișori: spre varf, pe margini); de culoare bruna-cenusie, castanie, roz castanie, bruna-roscata.

Fig. 1 Mugurii Gutuiului: de rod, vegetativi; pe  maciulie

Fig. 2 Mugurii Gutuiului: de rod, vegetativi; pe  ramura lunga „Mladita”

Fig. 3 Mugurii Gutuiului pe  maciulie

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Mugurii la Gutui: de rod, vegetativi

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii