Horticultorul.ro

apr. 03 2022

Mugurii la Cires: de rod, vegetativi

Cunoașterea mugurilor de rod floriferi la Cires (Prunus avium) este deosebit de importanta, întrucât ne ajuta sa identificam ramurile de rod, ramurile de rod in devenire, alte ramuri, etc., si ne ajuta sa luam cele mai bune decizii când efectuam lucrările (taiere, altoire, etc.) in livada si gradina.

I. Mugurii vegetativi la cires – din aceștia ia naștere o rozeta de frunze sau un lăstar; sunt acoperiți de numeroși solzi de culoare: bruna, cafenie-deschis, bruna-roșiatica.

Mugurii vegetativi  pot fi, după poziția pe ramura: terminali, axilari, stipelari, dorminzi, adventivi.

  1. Mugurii vegetativi terminali (muguri de creștere) sunt situați in vârful tuturor ramurilor de rod in devenire (pinten), ramurilor de rod (buchete de mai, mijlocie, pleata, lunga), au forma conica, vârful ascuțit, Vezi fig. Aceștia imprima lăstarilor o putere mai mare de creștere comparativ cu ceilalți muguri vegetativi.

 

  1. Mugurii vegetativi axilari/laterali/pe ramuri de rod sunt solitari si sunt dispuși spre varful ramurilor de rod mijlocii si pe zona din mijloc si de varf  la ramurile lungi. Mugurii vegetativi laterali la cires se deosebesc foarte greu de mugurii floriferisunt de forma: conica, cilindro-conica, ovoconica, ovoconic-alungiti, ovoizi;  au in general vârful mai mult sau mai putin îndepărtat de ramura (in functie de soi); pot fi așezați pe pernuțe mai mult sau mai putin  proeminente; pot avea culoare bruna, bruna-deschis,  cafenie-deschis, cafenie inchis, bruna-roșiatica. Din mugurii vegetativi laterali iau naștere lastari.

 

  1. Mugurii stipelari sau muguri suplimentari. Atenție !!! – ciresul nu prezinta muguri stipelari acestia sunt muguri suplimentari, din care iau naștere lăstarii atunci când mugurii vegetativi principali  sunt distruși sau nu exista.

 

  1. Mugurii dorminzi provin din  muguri axilari, care se găsesc la baza ramurilor (inserția ramurilor) si nu s-au dezvoltat, sunt dispusi solitar, sunt situati la baza ramurilor, din acastia apar ramurile lacome. Atentie !!! la cires, in special la exemplarele/ramurile bătrâne, mugurii dorminzi se trezesc greu la viata, astfel incat regarnisirea ramurilor de schelet cu ramuri noi este aproape imposibila. Posibilitatea de refacere a ramurilor cireșului mai batrane de 5-6 ani din mugurii dorminzi este redusa, motiv pentru care nu se aplica tăierile de regenerare la pomi/ramuri imbatranite (cu varste de peste 5-6 ani).

 

  1. Mugurii adventivi iau naștere din cambiu  (țesut vegetal tânăr care asigura creșterea in grosime) si felogen (strat de celule generatoare care produce suberul si felodermul), pot sa apară in diferite parti ale plantei (zona nodurilor, internodurilor, pe radacini). Sunt ascunsi sub scoarta si evolueaza doar in situatii speciale (accidente, lucrari agrotehnice de stimulare, pomi batrani), dand nastere la lastari. Atentie !!! la cires, in special la exemplarele/ramurile bătrâne, mugurii adventivi se trezesc greu la viata, astfel incat regarnisirea ramurilor de schelet cu ramuri noi este aproape imposibila. Posibilitatea de refacere a ramurilor cireșului din mugurii adventivi este redusa, motiv pentru care nu se aplica tăierile de regenerare la pomi/ramuri imbatranite (cu vârste de peste 5-6 ani).

 

II. Mugurii Floriferi (mugurii de rod la cires) – sunt muguri solitari din care se formează o inflorescenta cu 2-4 flori. Mugurii floriferi (de rod) se găsesc pe ramurile de rod ale ciresului: buchete de mai, mijlocie, pleata, lunga.

Mugurii de rod la cireș sunt solitari (doar un singur mugure); sunt dispusi pe ramuri tip buchete de mai (asezati lateral in spirala 4-6 muguri), mijlocie (asezati la baza si de-a lungul ramurii), lunga (muguri floriferi dispuși la baza); sunt de forma: conici, ovo-conici, ovoizi (au forma unui ou), ovoid-alungiti; varful: ascutit, rotunjit, sau usor rotunjit; prezinta solzi de culoare: bruna, bruna-rosiatica, bruna-cafenie, castanie,  cafenie, cafenie-cenusie, bruna-roșiatica, cafenie roscata; pot fi așezați pe pernuțe mai mult sau mai puțin  proeminente; au in general vârful mai mult sau mai putin îndepărtat de ramura (in functie de soi); solzii pot fi strâns lipiți sau mai depărtați; sunt mai bombati.

Fig. 1  Mugurii Ciresului: vegetativi, floriferi (pe ramura Lunga si pe Buchete de mai)

Fig. 2  Mugurii Ciresului: vegetativi, floriferi (pe ramura Mijlocie)

Fig. 3  Mugurii Ciresului: vegetativi, floriferi (pe ramura Mijlocie)

Fig. 4  Mugurii Ciresului: vegetativi, floriferi (pe ramura Lunga, zona varf)

Fig. 5  Mugurii Ciresului: vegetativi, floriferi (pe Buchete de mai)

Fig. 6  Mugurii Ciresului: vegetativi, floriferi (pe Buchete de mai)

Fig. 7  Mugurii Ciresului: vegetativi, floriferi (pe Buchete de mai)

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Mugurii la Cires: de rod, vegetativi

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii