Horticultorul.ro

mart. 01 2022

Ramuri de rod la Cires

Cunoașterea ramurilor de rod la Cires (Prunus avium) este  deosebit de importanta pentru a estima producția viitoare; pentru a stabilii tipul de fructificare: spur – fructifica doar pe ramuri scurte de tip „buchete de mai” (Ferrovia);  standard fructifica pe: buchete de mai (Van, Stella, etc.),  mijlocii (Boabe de Cotnari, Rosii de Bistrita, etc.); pleata (Ramon Oliva), lungi, anticipate   (ramuri fice formate in acelasi an cu ramura mama), specific fiecărui soi de cires;  pentru a efectua corect tăierile de producție/fructificare; etc. Pe pomi putem întâlnii:  ramuri vegetative (macroblaste, ramuri viguroase garnisite cu muguri vegetativi), ramuri de rod (majoritatea sunt microblaste, sunt de dimensiuni mici-mijlocii, prezinta muguri floriferi), etc.

Ramurile de rod la cires

I. Ramurile de rod in devenire la cires

Ramurile de rod in devenire in devenire (ramuri neflorifere) la cires nu vor prezenta decât: muguri vegetativi (rozeta de frunze/sau un lastar), muguri stipelari (nu sunt vizibili, iar din ei iau nastere lastari atunci cand mugurii principali sunt distrusi), muguri axilari (mugure ce se formeaza la axila „subsuoara” frunzei).

 

♦   Pintenul – este o ramura de rod in devenire specifica in general pomilor tineri;  foarte scurta (lung de 1-3 cm); prezintă in vârf un mugure vegetativ (rozeta de frunze/sau un lastar).  Pintenul ia naștere dintr-un mugure axilar (mugure ce se formează la axila „subsuara” frunzei) sau terminal. Pintenul va evolua către: buchete de mai, pinteni, mijlocie, pleata.

Fig. 1 Ramuri de rod la cires:  Pintenul

II. Ramurile de rod propriu-zise la cires

Ramurile de rod la cires sunt ramuri ce vor prezenta obligatoriu muguri de rod floriferi solitari (dintr-un mugure florifer ia naștere o inflorescenta cu 2-4 flori). Odată cu observarea prezentei ramurilor de rod pe un pom tânăr va începe si fructificarea pomilor de cires, aceasta se poate declanșa la cca. 2-7 ani de la plantare. Intrarea pe rod si rodirea maxima depind si de soi, portaltoi, condiții pedoclimatice, etc.

 

♦   Buchete de mai (buchet)  – este o ramura de rod scurta „spur” de 1-5 cm lungime; provine dintr-un mugure axilar; pe aceasta  se întâlnesc: lateral muguri floriferi solitari in număr de 4-6 dispuși in spirala; iar in varf, un (1) mugure vegetativ prin intermediul căruia ramura evoluează in: buchete de mai, ramura mijlocie, etc. După numeroase fructificări de-a lungul a cca. 8-11 ani, ramura buchet la cireș se epuizează. Ramura buchet este principala ramura de rod a cireșului urmata de ramurile mijlocii si lungi. Exista soiuri de cireș care fructifica doar pe ramuri scurte de tip buchete de mai.

Fig. 2 Ramuri de rod la cires:  Buchete de mai

Fig. 3  Ramuri de rod la cires:  Buchete de mai

 

♦   Mijlocie  – este o ramura de rod lunga de 10-35 cm lungime; pe care se întâlnesc lateral: muguri floriferi solitari (4-6) dispuși la baza,  muguri vegetativi si floriferi solitari, in zona terminala muguri vegetativi si in vârf un (1) mugure vegetativ. Ramura mijlocie evoluează in buchete si ramuri mijlocii.

Fig. 4 Ramuri de rod la cires:  Mijlocie

Fig. 5 Ramuri de rod la cires:  Mijlocie, Buchete de Mai

 

♦   Pleata  – este o ramura de rod lunga de 10-35 cm lungime; pe care se întâlnesc lateral: muguri floriferi solitari si in vârf un (1) mugure vegetativ. Ramura pleata este caracteristica vișinului, dar se întâlnește si la cireș (la unele soiuri, ex. Ramon Oliva), aceasta evoluează prin mugurele terminal pe perioada mai multor ani (6 ani)  in noi ramuri plete, buchete, pinten. Denumirea de „pleata” vine de la forma curbata a acestor ramuri, dar si de la aspectul pletos pe care il au in coroana pomului (ramurile sunt arcuite sub greutatea fructelor).

Fig. 6 Ramuri de rod la cires: Pleata

 

♦   Lunga  – este o ramura de rod lunga de cca.  40-140 cm lungime, este specifica pomilor tineri, in general provine din muguri vegetativi terminali (prezenți spre varf); pe ramura lunga se intalnesc lateral: muguri floriferi solitari (4-6) dispuși la baza;  muguri vegetativi solitari; iar in varf un (1) mugure vegetativ. Ramura lunga evoluează in buchete, ramuri mijlocii, ramuri lungi.

Fig. 7 Ramuri de rod la cires: Lunga

 

♦   Anticipate –  sunt ramuri care iau naștere  in același sezon de vegetație cu ramura mama-suport, din muguri vegetativi laterali-axilari. Ramurile anticipate apar   la cireș doar atunci când se efectuează lucrarea in verde de ciupire (lucrarea de ciupire a vârfului lastarilor se efectuează înainte de recoltarea fructelor  in intervalul 1-20 mai; ciupirea lăstarilor tineri erbacei se face când ating dimensiunea de cca. 15-20 cm in stadiu de 5 frunze).   Ramurile anticipate la cireș pot fi in număr de 2-3 de tipul: ramura mijlocie, buchet de mai, pinten, etc.

Fig. 8 Ramuri de rod la cires: Lunga

Atentie !!! ciresul nu formeaza natural  ramuri/lastari anticipati (sunt ramuri care iau naștere  in același sezon de vegetație cu ramura mama-suport, din muguri vegetativi laterali-axilari), nici in pepiniera nici in gradina sau livada.

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Ramuri de rod la Cires

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii