ian. 23 2022

Portaltoii Ciresului: din samanta si vegetativi

In functie de portaltoiul utilizat  la altoirea ciresului, putem determina: vigoarea pomilor, adaptarea pomilor la diferite conditii pedoclimatice,  cultura ciresului in diverse sisteme de cultura, productivitatea, longevitatea pomilor, afinitatea (compatibilitatea) dintre portaltoi si altoi, precocitatea, rezistenta la seceta, mărimea fructelor, gustul fructelor, conținutul de zaharuri din fruct,  etc.

Înălțimea standard a Ciresului (Prunus avium)  cultivat, la care s-au aplicat lucrări de taiere poate ajunge la 6  metri, iar diametrul plantei de 3-5 m.

Înmulțirea vegetativa a portaltoilor se face dupa caz, prin butasire in uscat (butasi lemnificati), butășire in verde sau marcotaj (vertical, orizontal). Butășirea are loc in condiții speciale (sera calda, solar cald, ceata artificiala, substrat încălzit, utilizarea stimulatorilor de înrădăcinare, etc.).

Altoirea si utilizarea portaltoilor la pomi, inclusiv cires, se face de mii de ani.

 

Speciile principale  utilizate ca si portaltoi pentru soiurile de cires sunt: Ciresul franc (Prunus avium)Ciresul salbatic (Cerasus avium var. silvestris),   Visinul comun (Prunus cerasus), Mahalebul (Prunus mahaleb).

♦  Ciresul franc (Prunus avium sin. Cerasus avium)   se inmulteste prin samburi; imprima in general vigoare mare; are afinitate/compatibilitate foarte buna cu toate soiurile de cires; longevitate mare (70 ani).

♦  Ciresul salbatic (Cerasus avium var. silvestris)   se inmulteste prin samburi; imprima in general vigoare mare;  longevitate mare (60-80 ani). Defecte: nu tolereza umiditatea excesiva nici macar pe perioade scurte in sol;  intrarea pe rod este tardiva (tarzie), sensibil la seceta.

♦  Visinul comun (Prunus cerasus)   se inmulteste prin samburi, imprima vigoare mica, intrarea pe rod este mai rapida comparativ cu cireșul franc, tolerant la umiditatea excesiva pe perioade scurte in sol; suporta solurile grele (argiloase), este rezistent la ger. Defecte: nu are afinitate/compatibilitate cu toate soiurile de cireș,  drajoneaza puternic.

Fig. 1 Visinul comun (Prunus cerasus)

♦  Mahalebul (Prunus mahaleb)  se inmulteste prin samburi, se utilizeaza ca portaltoi inca din secolul XVIII; are afinitate/compatibilitate cu numeroase soiuri de cires, dar exista si numeroase incompatibilitati; intrarea pe rod este mai rapida, comparativ cu cireșul franc; suporta seceta; suporta solurile ușoare, suporta solurile cu carbonati de calciu (calcaroase), prefera solurile profunde si bine drenate, imprima vigoare mare (4,8-6 m inaltime); nu drajoneaza.  Defecte: nu suporta solurile grele, nu tolereza umiditatea excesiva in sol nici macar pe perioade scurte; nu tolerează pânza de apa la suprafata; este incompatibili (nu are afinitate) cu unele soiuri de cireș (incompatibilitatea se poate manifesta si la 8-10 ani de la plantare)

Fig. 2 Mahalebul (Prunus mahaleb)

PORTALTOII CIRESULUI

♦   Mazzard  (Prunus avium  ‚Mazzard’) este un portaltoi utilizat de acum 2.400 de catre horticultorii greci si romani, si se mai utilizeaza si astazi.  Se inmulteste din samburi; prezinta afinitate/compatibilitate cu toate soiurile actuale de cires; imprima vigoare mare (inaltime standard de peste 6  m); tolerează umiditatea excesiva in sol pe perioade scurte; suporta solurile grele; tolerează solurile cu fertilitate scazuta; se preteaza pentru sistemul de cultura extensiv „clasic”.  Defecte: drajoneaza slab, vigoarea mare; ca toti portaltoii proveniti din cires, pomii pe Mazzard  nu suporta transplantarile.

 

♦   F12.1 (Prunus avium  ‚F12.1’) este un portaltoi originar din Anglia, obtinut in 1913, se inmulteste vegetativ (marcotaj orizontal); prezinta afinitate/compatibilitate cu majoritatea soiurilor de cires; imprima vigoare mare (inaltime standard de 6  m). Defecte: vigoarea mare; ca toti portaltoii proveniti din cires, pomii pe F12.1 nu suporta transplantarile; nu tolereza umiditatea excesiva in sol nici macar pe perioade scurte.

 

♦   Colt este un portaltoi interspecific, obtinut prin incrucisarea Prunus avium  X Prunus pseudocerasus. Colt este  originar din Anglia (East Malling), obtinut in 1958 si inregistrat in 1977, se inmulteste vegetativ (butasi lemnificati, butasi verzi); prezinta afinitate/compatibilitate cu majoritatea soiurilor de cires (nu are compatibilitate cu soiul Van) si visin; imprima vigoare mijlocie-mare (inaltime standard de 3,5-5  m, 60-75% din inaltimea standard), imprima precocitate de rodire (incepand cu anul 3-4 de la plantare), tolerează soluri grele (argiloase), calcaroase, cu fertilitate medie; se preteaza pentru sistemul de cultura extensiv „clasic”; nu drajoneaza. Defecte: nu este foarte rezistent la ger.

 

♦   Gisela 5 este un portaltoi interspecific obtinut prin incrucisarea Prunus cerasus X  Prunus  canescens. Gisela 5 este  originar din Germania (Justus Liebig University din orasul Giessen); Autor: Dr. Werner Gruppe, Dr. Hanna Schmidt; se inmulteste vegetativ (prin butași lemnificati); prezinta afinitate/compatibilitate cu majoritatea soiurilor de cires; imprima vigoare mijlocie (inaltime standard de 2,5-3  m, 45-50% din inaltimea standard);  imprima precocitate de rodire (incepand cu anul 3-4 de la plantare); prefera soluri profunde, fertile si bine drenate, lutoase, dar suporta toate tipurile de sol, inclusiv solurile grele (argiloase); se poate cultiva in livezi superintensive, in solarii si in containere, nu drajoneaza. Defecte: necesita sistem de susținere; altoit cu soiuri foarte productive, calitatea fructelor scade.

Fig. 3 Livada de cires cu pomi altoiti pe Gisela 5

♦   Gisela 6 (GI 148/1) este un portaltoi interspecific obtinut prin incrucisarea Prunus cerasus X  Prunus  canescens. Gisela 6 este  originar din Germania (Justus Liebig University din orasul Giessen); Autor: Dr. Werner Gruppe, Dr. Hanna Schmidt; omologat in 1994; prezinta afinitate/compatibilitate cu majoritatea soiurilor de cires; imprima vigoare mijlocie-mare (inaltime standard de 3.9-4,5  m, 65% din inaltimea standard); se inmulteste vegetativ (prin butasi); imprima precocitate de rodire (incepand cu anul 3-4 de la plantare); suporta toate tipurile de sol, inclusiv solurile grele (argiloase), dar le prefera pe cele bine drenate; se poate cultiva in livezi intensive; se poate planta in densități de 750-1250 pomi/ha; nu drajoneaza.  Defecte: altoit cu soiuri foarte productive calitatea fructelor scade; necesita sistem de sustinere, mai ales in primii ani de fructificare.

 

♦   Gisela 3 este un portaltoi interspecific obtinut prin incrucisarea Prunus cerasus X  Prunus  canescens. Gisela 3 este  originar din Germania (Justus Liebig University din orasul Giessen); Autor: Dr. Werner Gruppe, Dr. Hanna Schmidt; prezinta afinitate/compatibilitate cu majoritatea soiurilor de cires; imprima vigoare foarte mica (inaltime standard de 2,1-2,4  m, 35-40% din inaltimea standard);  imprima precocitate de rodire (incepand cu anul 3-4 de la plantare); se cultiva pe soluri fertile, bine drenate, irigate; se poate cultiva in livezi superintensive, in solarii si containere. Defecte: necesita sistem de susținere; altoit cu soiuri foarte productive, calitatea fructelor scade.

 

♦   Gisela 12 (Gi 1592) este un portaltoi interspecific obtinut prin incrucisarea Prunus cerasus X  Prunus  canescens. Gisela 6 este  originar din Germania (Justus Liebig University din orasul Giessen); Autor: Dr. Werner Gruppe, Dr. Hanna Schmidt; omologat in 1996; este o alternativa la Gisela 5 si Gisela 6, prezinta afinitate/compatibilitate cu majoritatea soiurilor de cires; imprima vigoare mijlocie-mare (inaltime standard de 3.9-4,5  m, 60-70% din inaltimea standard); se poate utiliza in zonele cu vânt puternic (este bine ancorat in sol) si precipitații abundente (zone unde Gisela 6 nu face fata); suporta umiditatea in sol pentru perioade scurte; nu necesita sistem de sustinere;  imprima precocitate de rodire (incepand cu anul 3-4 de la plantare); suporta o gama larga de soluri; se poate cultiva in livezi intensive; altoit cu soiuri foarte productive, calitatea fructelor nu este afectata;  nu drajoneaza.

 

♦   Krymsk 5 este un portaltoi interspecific obtinut prin incrucisarea Prunus fruticosa  X  Prunus serrulata var. lannesiana. Krymsk 5 este  originar Rusia (regiunea Krasnodar) obtinut la Krymsk Experimental Breeding Station; prezinta afinitate/compatibilitate numeroase soiuri de cires; imprima vigoare mare (inaltime standard de 5-5,4  m, 85-90% din inaltimea standard); imprima precocitate de rodire; suporta numeroase tipuri de sol; se poate utiliza atât in zonele cu climat rece, cat si in cele cu climat cald; este bine ancorat in sol si nu necesita sistem de susținere;   se poate cultiva in livezi intensive. Defecte: drajonează moderat.

 

♦   Krymsk 6 este un portaltoi interspecific obtinut prin incrucisarea Prunus cerasus X  Prunus  maackii.  Krymsk 6 este  originar Rusia (regiunea Krasnodar) obtinut la Krymsk Experimental Breeding Station; prezinta afinitate/compatibilitate numeroase soiuri de cires; imprima vigoare mijlocie-mare (inaltime standard de 3,9-4,2  m, 65-70% din inaltimea standard); imprima precocitate de rodire; suporta numeroase tipuri de sol, inclusiv pe cele grele (argiloase);  se poate utiliza atât in zonele cu climat rece, cat si in cele cu climat cald; este bine ancorat in sol si nu necesita sistem de susținere;   se poate cultiva in livezi superintensive. Defecte: drajoneaza moderat (drajoneaza mai puternic in solurile grele).

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Portaltoii Ciresului: din samanta si vegetativi

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii