apr. 07 2022

Mugurii la Visin: muguri de rod si muguri vegetativi

Cunoașterea mugurilor de rod floriferi la Visin (Prunus cerasus) este deosebit de importanta, întrucât ne ajuta sa identificam ramurile de rod, ramurile de rod in devenire, alte ramuri, etc., si ne ajuta sa luam cele mai bune decizii când efectuam lucrările (taiere, altoire, etc.) in livada si gradina.

I. Mugurii vegetativi la visin – din aceștia ia naștere o rozeta de frunze sau un lăstar; sunt acoperiți de numeroși solzi de culoare: bruna.

Mugurii vegetativi  pot fi, după poziția pe ramura: terminali, axilari, stipelari (visinul nu are muguri stipelari), dorminzi, adventivi.

1. Mugurii vegetativi terminali (muguri de creștere) sunt situați in vârful tuturor ramurilor de rod in devenire (pinten), ramurilor de rod (buchete de mai, pleata, mijlocie, lunga, anticipata), au forma conica, conic-alungit, ovoconica, vârful ascuțit, Vezi fig. Aceștia imprima lăstarilor o putere mai mare de creștere comparativ cu ceilalți muguri vegetativi.

 

2. Mugurii vegetativi axilari/laterali/pe ramuri de rod sunt solitari si sunt dispuși spre varful ramurilor de rod mijlocii si pe zona din mijloc si de varf  la ramurile lungi. Mugurii vegetativi laterali la vișin se deosebesc ușor de mugurii floriferi la unele soiuri, dar la altele sunt foarte asemanatori;  sunt de forma: conica, cilindro-conica, conici alungiti, ovoconici, ovoconici alungiti, ovoizi; sunt îngustați la mijloc (cei floriferi sunt bombați in zona mediana);  au in general vârful mai mult sau mai putin îndepărtat de ramura (in functie de soi); au varful ascutit, slab rotunjit;  pot fi așezați pe pernuțe mai mult sau mai putin  proeminente; culoarea poate fi maro, cafenie. Dintr-un mugure vegetativ  lateral ia naștere o rozeta de frunze sau un lăstar.

 

3. Mugurii stipelari sau muguri suplimentari. Atenție !!! – vișinul nu prezinta muguri stipelari – acestia sunt muguri suplimentari, din care iau naștere lăstarii atunci când mugurii principali vegetativi sunt distruși sau nu exista (ex. ramuri plete îmbătrânite si degarnisite).

 

4. Mugurii dorminzi provin din  muguri axilari, care se găsesc la baza ramurilor (inserția ramurilor) si nu s-au dezvoltat, sunt dispusi solitar, sunt situati la baza ramurilor, din acastia apar ramurile lacome. Atentie !!! la visin, in special la exemplarele/ramurile bătrâne, mugurii dorminzi se trezesc greu la viata, astfel incat regarnisirea ramurilor de schelet cu ramuri noi este mai greoaie (situația diferă de la soi la soi).

 

 

5. Mugurii adventivi iau naștere din cambiu  (țesut vegetal tânăr care asigura creșterea in grosime) si felogen (strat de celule generatoare care produce suberul si felodermul), pot sa apară in diferite parti ale plantei (zona nodurilor, internodurilor, pe radacini). Sunt ascunsi sub scoarta si evolueaza doar in situatii speciale (accidente, lucrari agrotehnice de stimulare, pomi batrani), dand nastere la lastari. Visinul prezinta pe rădăcini muguri adventivi care evolueaza in drajoni (lastar al unei plante crescut din radacina, acesta prin separare poate da naștere unei noi plante). Atenție !!! la vișin, in special la exemplarele/ramurile bătrâne, mugurii adventivi prezenți pe partea aeriana se trezesc greu la viață, astfel incat regarnisirea ramurilor de schelet cu ramuri noi este aproape imposibila.

 

II. Mugurii Floriferi (mugurii de rod la visin) – sunt muguri solitari din care se formează o inflorescenta de tip umbela cu 2-5 flori. Mugurii floriferi (de rod) se găsesc pe ramurile de rod ale visinului: buchete de mai, pleata, mijlocie, lunga.

Mugurii de rod la visin pot fi solitari (doar un singur mugure), cate doi (2) cate trei (3); sunt dispusi pe ramuri tip buchete de mai (asezati lateral in spirala 4-6 muguri), pleata – prezinta muguri floriferi dispusi lateral (solitari sau cate doi) pe intreaga ramura,   mijlocie (muguri floriferi asezati lateral la baza si de-a lungul ramurii, iar intre acestea se gasesc si muguri vegetativi), lunga (muguri floriferi dispuși la baza, pot fi solitari sau grupati cate 2-3); sunt de forma: ovoconic alungiti, ovoizi (au forma unui ou), ovoconici; varful: ascutit, rotunjit, sau usor rotunjit; prezinta solzi de culoare: bruna, bruna-rosiatica, bruna-cafenie,  cafenie; pot fi așezați pe pernuțe mai mult sau mai puțin  proeminente; au in general vârful mai mult sau mai putin îndepărtat de ramura (in functie de soi); solzii pot fi strâns lipiți sau mai depărtați; sunt mai bombati.

Fig. 1 Mugurii Visinului: vegetativi (pe ramura Pinten)

Fig. 1 Mugurii Visinului:  vegetativi, floriferi (pe Buchete de Mai)

Fig. 1 Mugurii Visinului:  vegetativi, floriferi (pe Buchete de Mai)

Fig. 1 Mugurii Visinului:  vegetativi, floriferi (pe Pleata)

Fig. 1 Mugurii Visinului:  vegetativi, floriferi (pe Mijlocie)

Fig. 1 Mugurii Visinului:  vegetativi, floriferi (pe Lunga)

 

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Mugurii la Visin: muguri de rod si muguri vegetativi

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii