aug. 19 2020

Soiuri de Nectarin Extratimpurii-Timpurii: 15 iunie-31 iulie

Soiurile de piersic NECTARIN (Prunus persica nucipersica) au pielita exterioara  glabra (fara perisori), este lucioasa iar pulpa este neaderenta la sambure.

Soiurile de nectarin existente permit o recoltare a nectarinelor, esalonata pe un interval de 4 luni in intervalul: iunie-octombrie. Soiurile de nectarin cu maturare extratimpurie-timpurie au fructe care vor ajunge la maturitatea de recoltare si vor fi recoltate in intervalul  15 iunie – 31 iulie.

Soiurile de Nectarin  (Prunus persica nucipersica) se impart dupa perioada de maturare/recoltare a fructelor (nectarinelor) astfel:  soiuri  extratimpurii (15 iunie-10 iulie), soiuri  timpurii (10-31 iulie)soiuri cu matuare  mijlocie (1-25 august), tarzii (25 august – 15 septembrie),  foarte tarzii (15 septembrie – 15 octombrie).

Epiderma – coaja (pielita ce protejeaza la exterior fructul) nectarinelor este glabra (fara perisori) si lucioasa.

Nectarinele sunt fructe care își continua ușor maturarea si după recoltare (fructe climacterice), si sunt utilizate pentru consum in stare proaspata „nectarine de masa”.

Pe pom nectarinele se coc treptat si se recolteaza esalonat la interval de circa 1 saptamana cand ating maturitatea de recoltare. Pentru recoltarea tuturor nectarinelor dintr-un pom sunt necesare circa  3 treceri in 3 saptamani.

 

CUPRINS:

Soiul de nectarin Alice

Soiul de nectarin Cora

Soiul de nectarin Costin

Soiul de nectarin Crimson gold

Soiul de nectarin Delta

Soiul de nectarin Mihaela

Soiul de nectarin Romamer 2

Soiul de nectarin Tina

 

SOIURI DE NECTARIN EXTRATIMPURII – TIMPURII (15 iunie-31 iulie)

Soiul de nectarin  Alice – este un soi de nectarin timpuriu, cu perioada maturarii fructelor intre 20 iulie-5 august; marimea fructelor mijlocie (100-120 g); forma fructelor sferica; pielita lucioasa, glabra (fara peri), de culoare galbena pe partea umbrita si rosu grena pe cea insorita (circa 80-90% din suprafata fructului); pulpa de culoare galbena, consistenta, aderenta la sambure; gustul echilibrat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de nectarin Coraorigine Romania; este un soi de nectarin extratimpuriu, cu perioada maturarii fructelor intre 20 iunie-10 iulie; marimea fructelor mica-mijlocie (70-90 g); forma fructelor sferica; pielita subtire, lucioasa, glabra (fara peri), de culoare galbena pe partea umbrita si rosie-rubinie pe cea insorita (circa 55-65% din suprafata fructului); pulpa de culoare galbena, suculenta, semiaderenta la sambure; gustul dulce, cu aroma placuta; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie-mare.

 

Soiul de nectarin Costin – origine Romania; este un soi de nectarin extratimpuriu, cu perioada maturarii fructelor intre 20 iunie-10 iulie; marimea fructelor mijlocie (85-100 g); forma fructelor sferic-ovoidala; pielita glabra (fara peri), de culoare galbena pe partea umbrita si rosu-intens pe cea insorita; pulpa de culoare galbena, suculenta, semiaderenta la sambure; gustul dulce-acrisor; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.

Soiul de nectarin Crimson gold – origine S.U.A.; este un soi de nectarin extratimpuriu, cu perioada maturarii fructelor intre 1 iulie-10 iulie; marimea fructelor mijlocie (90-130 g); forma fructelor sferica; pielita glabra (fara peri), de culoare galbena pe partea umbrita si rosu-inchis pe cea insorita (circa 80-90% din suprafata fructului); pulpa de culoare galbena, consistenta, semiaderenta la sambure; gustul dulce-acrisor (echilibrat); fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mare.

 

Soiul de nectarin Delta – origine Romania; este un soi de nectarin extratimpuriu, cu perioada maturarii fructelor intre 25 iunie-10 iulie; marimea fructelor mijlocie (90-100 g); forma fructelor sferic-alungita; pielita lucioasa, glabra (fara peri), de culoare galben-orange pe partea umbrita si rosu inchis pe cea insorita (circa 50-60% din suprafata fructului); pulpa de culoare galben-orange, cu infiltratii rosii langa sambure, consistenta, cu suculenta medie, aderenta la sambure; gustul echilibrat, aromat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de nectarin Mihaela – origine Romania; este un soi de nectarin timpuriu, cu perioada maturarii fructelor intre 20 iulie-30 iulie; marimea fructelor mare (150-190 g); forma fructelor sferic-ovoidala; pielita lucioasa, glabra (fara peri), de culoare galben-orange pe partea umbrita si rosu inchis pe cea insorita (circa 75-80% din suprafata fructului); pulpa de culoare alb-crem, suculenta, neaderenta la sambure; gustul echilibrat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mare.

 

Soiul de nectarin  Romamer 2origine Romania; este un soi de nectarin extratimpuriu, cu perioada maturarii fructelor intre 25 iunie-15 iulie; marimea fructelor mica-mijlocie (60-100 g); forma fructelor sferica usor asimetrica; pielita lucioasa, glabra (fara peri), de culoare galben-orange pe partea umbrita si rosu inchis pe cea insorita (circa 80-90% din suprafata fructului); pulpa de culoare galben-orange, cu infiltratii rosii langa sambure, consistenta, cu suculenta medie, aderenta la sambure; gustul echilibrat, aromat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.

 

Soiul de nectarin Tinaorigine Romania; este un soi de nectarin timpuriu, cu perioada maturarii fructelor intre 15 iulie-30 iulie; marimea fructelor mare (180-200 g); forma fructelor sferic-ovoidala; pielita lucioasa, glabra (fara peri), de culoare alb-crem pe partea umbrita si rosu grena pe cea insorita (circa 75-80% din suprafata fructului); pulpa de culoare alb-crem, fina, suculenta; gustul echilibrat si aromat; fructele sunt folosite pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mare.

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Soiuri de Nectarin Extratimpurii-Timpurii: 15 iunie-31 iulie

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii