Horticultorul.ro

ian. 02 2022

Portaltoii marului: generativi (din samanta)

Portaltoii generativi – obținuți pe cale generativa ‚din samanta’=inmultire sexuata;  portaltoi franc (P.F.).

Portaltoii generativi – din samanta, imprima pomilor altoiti in general o vigoare mare, inaltimea standard la 10 ani a unui portaltoi „obtinut din samanta” este de maxim  4,9-5,5 metri (daca sunt taiati), dar poate ajunge si la 8-9 m, suporta o gama diversa de soluri, se ancoreaza bine in sol, pomii altoiți intra mai târziu pe rod (după 8-10 ani), etc.

Portaltoii generativi ai marului:

I. Marul paduret (Malus silvestris) sin. Mar salbatic. Portaltoi de vigoare foarte-mare (portaltoiul la varsta de 10 ani ajunge la 8 m inaltime), suporta o varietate mare de soluri, pomii altoiti ajung la 60-80 ani, rezistent la ger. Defecte: pomii intra foarte tarziu pe rod, pomii sunt foarte vigurosi (au inaltimi mult prea mari, 8 m), sensibil la asfixierea rădăcinilor.

 

II. Marul franc (Malus domestica) – diferite soiuri. Reprezintă portaltoi generativi  (obtinuti din samanta) de  Malus domestica. Practica a demonstrat ca sunt superiori portaltoilor obtinuti din marul paduret (Malus silvestris), au toleranta la ger, suporta o varietate mare de soluri, se ancoreaza bine in sol.

Portaltoii Franc (P.F. – din samanta) ai marului:

P.F. Masanschi sin. Edelborsdorfer (Malus domestica ‚Masanschi’) soi ce își are originea in Germania (Saxonia) probabil in perioada 1100-1200. Portaltoi de vigoare mare (portaltoiul la vârsta de 10 ani ajunge la 5-8 m inaltime), rezistent la ger, are longevitate mare (80 ani), da producții ridicate. Defecte: pomii altoiti pe acesta intra tarziu pe rod.

 

P.F. Bistrita 50 (Malus domestica ‚ Bistrita 50’) obtinut in 1962 in Romania prin selectie din Malus domestica ‚Masanschi’. Autor: Ioachim Bodi. Portaltoi de vigoare foarte-mare (portaltoiul la varsta de 10 ani ajunge la 8-9 m inaltime), rezistent la ger, nu drajoneaza,  se utilizeaza pentru soiuri „spur” (care fructifica pe ramuri scurte), longevitate mare. Defecte: sensibil la asfixierea rădăcinilor (exces de apa in sol), imprima o vigoare foarte mare.

 

P.F. Cretesc (Malus domestica ‚Cretesc’) obtinut in 1957 in Romania la SCDP Voinesti din soiul Malus domestica „Crețesc auriu”. Autor: Oprea Teodorescu. Portaltoi de vigoare foarte-mare (portaltoiul la varsta de 10 ani ajunge la 6-8 m inaltime), are afinitate cu majoritatea soiurilor cultivate, se ancoreaza bine in sol, rezistent la ger.  Defecte: drajoneaza in livada, vigoare foarte mare, pomii altoiti intra mai târziu pe rod (dupa 6-7 ani).

 

P.F. Patul (Malus domestica ‚Patul’) obtinut in 1962 in Romania la SCDP Falticeni prin selectie din soiul Malus domestica „Patul”. Autor: Parvan Parnia. Portaltoi de vigoare foarte-mare (portaltoiul la varsta de 10 ani ajunge la 5-7 m inaltime), are afinitate cu majoritatea soiurilor cultivate, se ancoreaza bine in sol, rezistent la ger, productia este constanta, fructe de calitate superioara, longevitate mare.  Defecte: drajoneaza in livada, vigoare foarte mare, pomii altoiti intra mai târziu pe rod (dupa 7-8 ani), nu rezista la seceta.

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Portaltoii marului: generativi (din samanta)

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii