Horticultorul.ro

oct. 11 2020

Marul paduret (Malus sylvestris)

Familia: ROSACEAE

Denumire populara: Marul paduret

Denumire populara engleza: Crab apple, European apple

Denumire stiintifica: Malus sylvestris  sin. Malus silvestris

Grupa pomicola: pomacee, samantoase

Origine, raspandire:

Marul paduret (Malus sylvestris  ) este o specie indigena (se regaseste in flora spontana) ce isi are originea in Europa Centrala.

In Romania se regaseste la campie, deal si munte (pana in etajul fagului). Este frecvent intalnit in pasuni, la liziera padurilor, etc.

Utilizare

Portaltoi pentru soiurile de mar,  Planta medicinala, Arbore ornamental

Conditii de crestere si fructificare:

Marul paduret este putin pretentios  fata de sol dar prefera solurile fertile, bine drenate si reavene. Marul paduret vegeteaza pe solurile: lutoase, nisipoase, luto-nisipoase, argilo-lutoase. Suporta greu solurile compacte (argiloase), seceta prelungita si umiditatea excesiva in sol (stagnarea apei). Marul paduret prefera un pH de 6-7, dar suporta o reactie a solului – pH in intervalul 5-7.6.

Marul paduret prefera temperaturi in intervalul 13-30ºC. Temperatura minima absoluta in vegetatie este de 8ºC iar cea maxima absoluta de 36ºC. Temperatura minima de la care plantele (mugurii de rod) pot fi afectate de ger in perioada de repaus este de < -33 ºC.

Lumina: marul paduret  este un pom cu temperament de lumina (prefera locurile însorite) dar suporta si semiumbra sau chiar umbra.

Plantarea marului paduret se recomanda toamna, dar putem planta in toata perioada de repaus vegetativ (toamna-primavara), daca solul nu este inghetat si in aer avem temperaturi de peste 5°C.

Descriere:

Tulpina este scurta cu un ritidom solzos, brun-negricios, care se exfoliaza in placi poligonale.

Lujerii (lastarii) sunt bruni-roscati sau bruni-purpurii, spre varf pot fi cenusii-tomentosi (parosi). Mugurii parului paduret sunt parosi de culoare brun-roscata.

Frunzele sunt caduce (cazatoare), alterne, eliptice pana la lat-ovate, uneori subrotunde, cu baza rotunjita, cu varf brusc ingustat, cu marginea simpla sau dublu crenat-serata, de culoare verde; cu petiolul lung de 1-3 cm.

Florile sunt hermafrodite, grupate raceme umbeliforme, de culoare alba, roza. Infloreste in aprilie-mai.

Fructele – merele padurete sunt fructe de tip drupe false (poame); de forma sferica, ovoida; cu diametrul de 2-2,5 cm; pielita are culoare de fond verde-galbui iar pa partea insorita se coloreaza in roscat-rosu. Gustul este astringent si acru.

Dimensiuni:  Marul paduret este un pom/arbore a carui inaltime poate ajunge la 8-12  metri iar diametrul plantei de 4-8 m.

Inmultirea marului se face din seminte stratificate la rece (1-4°C) timp de 85-90 zile si semanate primavara.

Fertilizarea marului paduret – se poate face utilizand tehnologii dezvoltate de: YARA.

Bolile marului paduret:

Daunatori la marul paduret:

Plante parazite la mar:

Fig. 1 Marul paduret (Malus sylvestris)

Fig. 2 Marul paduret (Malus sylvestris)

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Marul paduret (Malus sylvestris)

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii