aug. 11 2020
Soiuri de Prun Japonez – descriere, caracteristici
Soiuri de Prun Japonez
Prunul japonez (Prunus salicina) este originar din China si a fot introdus si naturalizat in Japonia in urma cu 4.000 ani. Din Japonia prunul japonez s-a raspandit in intreaga lume si au fost create numeroase soiuri de prune japoneze.
Prunele japoneze au in general forma tip renglota (sferica, globulos-ovoida).
Soiurile de Prun Japonez (Prunus salicina) se impart dupa perioada de maturare/recoltare a fructelor (prunelor) astfel: soiuri extratimpurii (se coc inainte de 15 iulie), soiuri timpurii (15 iulie-10 august), soiuri mijlocii (cu maturare mijlocie in perioada 10 august-5 septembrie), tarzii (5-30 septembrie).
CUPRINS:
Soi de prun japonez Extratimpuriu
Soi de prun japonez Early Queen
Soi de prun japonez Sorriso di primavera
Soi de prun japonez Black Amber
Soi de prun japonez Santa Rosa
Soi de prun japonez Extratimpuriu – este un soi de prun japonez tip renglota (forma sferica), extratimpuriu, perioada maturarii fructelor 15 iunie-5 iulie; marimea fructelor mare (peste 60 g); forma fructelor sferica; pielita de culoare rosie, acoperita cu pruina groasa; pulpa galbena, consistenta, neaderenta la sambure; gustul echilibrat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.
Soi de prun japonez Early Queen – origine S.U.A; este un soi de prun japonez tip renglota (forma sferica), extratimpuriu, perioada maturarii fructelor 20 iunie-10 iulie; marimea fructelor mare (40-50 g); forma fructelor sferica; pielita de culoare rosu-inchis-violet incis, cu pruina; pulpa galben-orange, moale, foarte suculenta, aderenta la sambure; gustul acidulat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 7-14 zile; consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.
Soi de prun japonez Sorriso di primavera – este un soi de prun japonez tip renglota (forma sferica), extratimpuriu, perioada maturarii fructelor 25 iunie-15 iulie; marimea fructelor mijlocie (30-40 g); forma fructelor sferica; pielita de culoare galben-aurie; pulpa galbena, foarte suculenta; gustul dulce; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.
Soi de prun japonez Black Amber – este un soi de prun japonez tip renglota (forma sferica), timpuriu, perioada maturarii fructelor 15 iulie-10 august; marimea fructelor mare (peste 50 g); forma fructelor sferica; pielita de culoare albastru-violet inchis; pulpa galbena, crocanta, foarte suculenta; gustul echilibrat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.
Soi de prun japonez Santa Rosa – origine S.U.A; este un soi de prun japonez tip renglota (forma sferica), timpuriu, perioada maturarii fructelor 1 august-15 august; marimea fructelor mare (40-45 g); forma fructelor sferica; pielita de culoare rosiatica; pulpa galben-orange, ferma, foarte suculenta; gustul dulce; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; consum in stare proaspata si in prepararea de prajituri si sucuri; vigoare pom mijlocie.
Soi de prun japonez Vanier – este un soi de prun japonez tip renglota (forma sferica), cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor 10 august-25 august; marimea fructelor mare (40-45 g); forma fructelor sferica; pielita de culoare galben-orange-rozie; pulpa moale, suculenta; gustul intens aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; consum in stare proaspata si industrializare (gem, compot); vigoare pom mijlocie.
Soi de prun japonez Fortune – origine Japonia; este un soi de prun japonez tip renglota (forma sferica), cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor 10 august – 5 septembrie; marimea fructelor foarte mare (peste 130-140 g); forma fructelor sferica; pielita de culoare roz-rosu apris-violaceu, cu pruina; pulpa galben inchis, ferma, cu suculenta medie, neaderenta la sambure; gustul echilibrat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 20-30 zile; consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.
Soi de prun japonez Queen Rosa – origine S.U.A; este un soi de prun japonez tip renglota (forma sferica), cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor 10 august-25 august; marimea fructelor mare (40-45 g); forma fructelor sferica; pielita de culoare rosu-inchis-violet; pulpa galben-orange, ferma, foarte suculenta; gustul dulce; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.
Soi de prun japonez Angelano – este un soi de prun japonez tip renglota (forma sferica), cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor 10 august – 5 septembrie; marimea fructelor mare (40-50 g); forma fructelor renglota (forma sferica); pielita de culoare rosu-violet; pulpa galbena, consistenta, slab suculenta, neaderenta la sambure; gustul echilibrat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Soiuri de Prun Japonez – descriere, caracteristici