aug. 11 2020

Soiuri de Prun Japonez – descriere, caracteristici

Soiuri de Prun Japonez

Prunul japonez (Prunus salicina) este originar din China si a fot introdus si naturalizat in Japonia in urma cu 4.000 ani. Din Japonia prunul japonez s-a raspandit in intreaga lume si au fost create  numeroase soiuri de prune japoneze.

Prunele japoneze au in general forma tip renglota (sferica, globulos-ovoida).

Soiurile de Prun Japonez (Prunus salicina) se impart dupa perioada de maturare/recoltare a fructelor (prunelor) astfel:  soiuri extratimpurii (se coc inainte de 15 iulie), soiuri  timpurii (15 iulie-10 august), soiuri  mijlocii (cu maturare mijlocie in perioada 10 august-5 septembrie), tarzii (5-30 septembrie).

 

CUPRINS:

Soi de prun japonez Extratimpuriu

Soi de prun japonez Early Queen

Soi de prun japonez Sorriso di primavera

Soi de prun japonez Black Amber

Soi de prun japonez Santa Rosa

Soi de prun japonez Vanier

Soi de prun japonez Fortune

Soi de prun japonez Queen Rosa

Soi de prun japonez Angelano

 

 

Soi de prun japonez Extratimpuriu – este un soi de prun japonez tip renglota (forma sferica), extratimpuriu, perioada maturarii fructelor 15 iunie-5 iulie; marimea fructelor mare (peste 60 g); forma fructelor sferica; pielita de culoare rosie, acoperita cu pruina groasa; pulpa galbena, consistenta, neaderenta la sambure; gustul echilibrat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.

 

Soi de prun japonez Early Queenorigine S.U.A; este un soi de prun japonez tip renglota (forma sferica), extratimpuriu, perioada maturarii fructelor 20 iunie-10 iulie; marimea fructelor mare (40-50 g); forma fructelor sferica; pielita de culoare rosu-inchis-violet incis, cu pruina; pulpa galben-orange, moale, foarte suculenta, aderenta la sambure; gustul acidulat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 7-14 zile; consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.

 

Soi de prun japonez Sorriso di primavera – este un soi de prun japonez tip renglota (forma sferica), extratimpuriu, perioada maturarii fructelor 25 iunie-15 iulie; marimea fructelor mijlocie (30-40 g); forma fructelor sferica; pielita de culoare galben-aurie; pulpa galbena, foarte suculenta; gustul dulce; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.

 

Soi de prun japonez Black Amber – este un soi de prun japonez tip renglota (forma sferica), timpuriu, perioada maturarii fructelor 15  iulie-10 august; marimea fructelor mare (peste 50 g); forma fructelor sferica; pielita de culoare albastru-violet inchis; pulpa galbena, crocanta, foarte suculenta; gustul echilibrat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.

 

Soi de prun japonez Santa Rosa – origine S.U.A; este un soi de prun japonez tip renglota (forma sferica), timpuriu, perioada maturarii fructelor 1 august-15 august; marimea fructelor mare (40-45 g); forma fructelor sferica; pielita de culoare rosiatica; pulpa galben-orange, ferma, foarte suculenta; gustul dulce; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; consum in stare proaspata si in prepararea de prajituri si sucuri; vigoare pom mijlocie.

 

Soi de prun japonez Vanier – este un soi de prun japonez tip renglota (forma sferica), cu maturare mijlocie,  perioada maturarii fructelor 10 august-25 august; marimea fructelor mare (40-45 g); forma fructelor sferica; pielita de culoare galben-orange-rozie; pulpa moale, suculenta; gustul intens aromat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; consum in stare proaspata si industrializare (gem, compot); vigoare pom mijlocie.

 

Soi de prun japonez Fortuneorigine Japonia; este un soi de prun japonez tip renglota (forma sferica), cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor 10 august – 5 septembrie; marimea fructelor foarte mare (peste 130-140 g); forma fructelor sferica; pielita de culoare roz-rosu apris-violaceu, cu pruina; pulpa galben inchis, ferma, cu suculenta medie, neaderenta la sambure; gustul echilibrat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 20-30 zile; consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.

 

Soi de prun japonez Queen Rosaorigine S.U.A; este un soi de prun japonez tip renglota (forma sferica), cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor 10 august-25 august; marimea fructelor mare (40-45 g); forma fructelor sferica; pielita de culoare rosu-inchis-violet; pulpa galben-orange, ferma, foarte suculenta; gustul dulce; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.

 

Soi de prun japonez Angelano – este un soi de prun japonez tip renglota (forma sferica), cu maturare mijlocie, perioada maturarii fructelor 10 august – 5 septembrie; marimea fructelor mare (40-50 g); forma fructelor renglota (forma sferica); pielita de culoare rosu-violet; pulpa galbena, consistenta, slab suculenta, neaderenta la sambure; gustul echilibrat; pastrarea fructelor in conditii de depozitare optima este de circa 14-20 zile; consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Soiuri de Prun Japonez – descriere, caracteristici

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii